Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Магнітні методи дослідження свердловин



Магнітні властивості гірських порід, їх магнітна проникність μ і магнітна сприйнятливість χ визначаються, головним чином, присутністю феромагнітних мінералів - магнетиту і титаномагнетиту. Негативними значеннями χ характеризуються кварц, кальцит, ангідрит, галіт, графіт; позитивними (слабко вираженими) - осадові гірські породи. Високі значення χ характерні для феромагнітних мінералів, метаморфічних і магматичних порід. Магнітні властивості гірських порід визначаються також наявністю елементів, ядра яких мають більші значення відношення магнітних моментів до механічних. Максимальні значення цього відношення мають ядра водню, що створює передумови для ідентифікації колекторів магнітними методами. Існують свердловинні методи природного магнітного поля, магнітної сприйнятливості та ядерно-магнітний метод.

Магніторозвідувальні методи застосовуються для геологічного картування в умовах магнітоактивних порід (основні вивержені, деякі метаморфічні і піщано-глинисті з вмістом уламків порід з підвищеною магнітною сприйнятливістю).

Мікромагнітна зйомка застосовується для розчленування осадових порід і четвертинних відкладів по літологічних ознаках, вивчення тріщинуватості скельних порід і геодинамічних процесів на зсувних і карстонебезпечних ділянках. Використовуються прилади підвищеної чутливості (протонні, квантові магнітометри) і спеціальні прийоми обробки матеріалів.

Наземна профільна магніторозвідка для картування проводиться в залежності від масштабу зйомки і стадії (етапу) проектування при відстані між профілями 20 - 100 м.

Мікромагнітна зйомка на майданчиках проводиться в залежності від масштабу зйомки і стадії (етапу) проектування при відстані між профілями 5 - 10 м з кроком спостережень за профілем 2 - 2,5 м, на окремих відокремлених профілях - з кроком 2 - 5 м, на зсувних ділянках - по мережі від 1'1 до 2'2 м.

Мікромагнітна зйомка при вивченні геодинамічних процесів, пов'язаних з переміщеннями окремих частин масиву грунтів і (або) з перерозподілом напружень, проводиться на закріплених пунктах з періодичністю, що забезпечує контроль за зміною в часі геодинамічної обстановки.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 714 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...