Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вивчення геологічного середовища



При вивченні геологічного середовища для вирішення інженерно-геологічних, гідрогеологічних, мерзлотно-гляціологічних та екологічних завдань магніторозвідка використовується перш за все на етапах як загального, так і спеціалізованих видів картування. Висока точність сучасних польових магнітометрів (помилки у визначенні аномалій поля близько 1 нТл) забезпечує можливість поділу по літології порід за ступенем їх немагнітності. Детальні, в тому числі мікромагнітні, зйомки можна використовувати для вивчення ділянок під відповідальне будівництво з метою літолого-петрографічного розчленування порід і виявлення їх тріщинуватості, зруйнованості, закарстованості. Ці ж методики можна застосовувати для виявлення тріщини-карстових підземних вод в скельних породах. Періодично повторювані детальні зйомки зсувів, в які заглиблені металеві стрижні, забезпечують можливість визначення напрямку і швидкості їх руху. Є позитивні приклади картування покладів підземного льоду (великих крижаних внутрішньогрунтових тіл і повторно-жильного льоду). З успіхом використовуються археомагнітне дослідження для вирішення деяких археологічних завдань. Детальна магнітна зйомка і каппаметрія (польові визначення магнітної сприйнятливості) несуть інформацію про концентрацію гумусу і солей у ґрунтах, забруднення ґрунтів важкими металами, відходами промислових виробництв, нафтохімічними продуктами.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...