Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термометрія



Термометрія заснована на вивченні температурного поля ґрунтів. Інформація, отримана з її допомогою, використовується при інтерпретації геофізичних даних (особливо, в районах поширення мерзлих ґрунтів, де його застосування є обов'язковим). Крім того, результати вимірювання температури в ґрунтовому масиві або в товщі води можуть використовуватися для вирішення інженерно-геологічних і гідрогеологічних задач, таких як:

- отримання температурних даних для вибору типів фундаментів і вироблення рекомендацій з вибору принципу використання багаторічно мерзлих ґрунтів як підстав фундаментів;

- виявлення зон впливу термальних вод;

- виявлення зон порушення режиму підземних вод за рахунок витоків з водонесучих комунікацій;

- виявлення місць протікання і дії фізико-хімічних процесів, що впливають на забруднення геологічного середовища;

- оцінка і прогноз стійкості територій освоєння.

Термометрія здійснюється як польовими, так і лабораторними методами.

Польові вимірювання слід виконувати відповідно до ДСТУ 25358-82. Вимірювання температури повинні виконуватися у заздалегідь підготовлених свердловинах. Для вимірювання температури ґрунтів не допускається використання свердловин, заповнених водою або іншою рідиною.

При термометрії використовуються термометри будь-якого типу (термометри розширення, термоелектричні прилади, термометри опору - металеві або напівпровідникові прилади), що мають наступну інструментальну похибку:

± 0,1 ° С в діапазоні температур ± 3 ° С;

± 0, 2 ° С в діапазонах температур +3 - + 10 ° С і -3 - 10 ° С;

± 0,3 ° С в діапазонах температур понад +10 ° С і нижче -10 ° С.

Результати термометрії слід оформляти в табличній формі у вигляді зведеної відомості і у вигляді графіків розподілу температури по глибині по кожній свердловині при одноразових вимірюваннях або у вигляді графіків термоізоплет (в координатах «глибина» і «час») для режимних вимірів по окремих свердловинах. Для однократних вимірювань по ряду свердловин будуються графіки ізотерм (в координатах «глибина» та «відстань між свердловинами»). Графіки ізотерм, як правило, слід поєднувати з геологічним розрізом, на якому показуються межі поділу талих і мерзлих ґрунтів, отримані за результатами інженерно-геологічної та геофізичної розвідки, із зазначенням часу проведення цих робіт.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 460 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...