Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електророзвідка на акваторіях



При проведенні електророзвідки на акваторіях рекомендується застосовувати методи ВЕЗ і ЕП. Роботи можуть проводитися як з поверхні води (на річкових водоймищах), так і по дну водойми (озера, морський шельф і т.д.).

Рис.18. Електророзвідка на акваторіях.

При проведенні робіт з поверхні води необхідно мати плавзасоби (човни, плоти), на яких встановлюються струмова лінія (два кінцеві човни) і вимірювальна лінія (центральний човен, заякорений). До ліній на відстані 1-2 м один від одного прикріплюються дерев'яні або пінопластові бони розмірами 3-5 см для підтримки ліній на плаву. Особливу увагу слід приділяти запобіганню знесення ліній течією. Вимірювання проводяться за звичайною схемою, тільки не при розмотуванні, а при змотуванні струмової лінії. В якості електродів використовуються мідні або вугільні пластини розміром близько 10 см.

Зондування рекомендується виконувати двосторонніми трьохелектродними або дипольними осьовими установками. Вимірювальна установка (за А.Н.Боголюбовим) монтується у вигляді коси з виведенням кінців від струмових і вимірювальних електродів в центрі. Коса виготовляється з серійного геофізичного дроту (ГПСМО або ПСМО) і прикріплюється до буксирного тросу попередньо розміченого.

Прив'язка пунктів спостережень здійснюється за допомогою двох теодолітів, що встановлюються на березі методом прямих зарубок на пункти спостережень. Точність прив'язки - не менше 5 м.

Детальність і точність розчленування розрізу за даними донних ВЕЗ визначається тими ж параметрами, що і у випадку звичайних ВЕЗ. Реєстрація спостережень проводиться в журналах звичайної форми.

Електророзвідувальні роботи на акваторіях доцільно проводити взимку з льоду. Для пристрою заземлень ручним льодобури або механічною установкою бурять лунки. Застосовується звичайна донна установка. Струмові і вимірювальні електроди конусоподібної форми виготовляють з свинцю. Маса електродів підбирається в залежності від швидкості течії.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 352 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...