Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 3. Зведення і групування статистичних матеріалів



Зведення і групування становлять другий етап статистичного дослідження. Якщо від статистичного спостереження залежать повнота і якість зібраної інформації, то від другого етапу залежить ефективність ії використання для розв'язування завдань даного дослідження. При вивченні теми потрібно з'ясувати зміст поняття статистичного зве­дення, детально розібратися в його складових елементах та організації і техніці його проведення.

У зведенні статистичного матеріалу найважливішим елементом є питання про його групування. Тому важливо добре засвоїти, що таке статистичне групування і які його основні завдання і значення для дослідження соціально-економічних явищ і процесів, розібратися в класи­фікації статистичних групувань; вміти відрізняти одне від одного типо­логічні, структурні та аналітичні групування. Необхідно мати уявлення про вторинне і комбінаційне групування, які відіграють значну роль у соціально-економічних дослідженнях.

Особливої уваги заслуговують принципи і правила побудови гру­пувань (вибір групувальних ознак, формування числа груп, визначення інтервалів групування). Успіх групування в основному залежить від умілого вибору групувальної ознаки, яка головним чином визначається завданнями даного дослідження, а групування можна проводити як за однією, так і за двома і більше ознаками, причому групувальні ознаки можуть бути якісними (номінальними) або кількісними. Інтервали в структурних і аналітичних групуваннях можуть бути рівні і нерівні, які, в свою чергу, бувають зростаючими і спадаючими. Важливо знати умо­ви застосування різних видів інтервалів групування.

Величину рівних інтервалів визначають за формулою:

h = XmaxXmin

m

де h - величина інтервалу; Xmax - максимальна величіпіа ознаки; Xmin -мінімальна величина ознаки; т - кількість груп.

Орієнтовно кількість груп можна визначити за формулою, реко­мендованою американським статистиком Стержесом (Sturgess),

m = 1 +3,322 lg n = 1 + 1,441 ln n,

де n — кількість одиниць сукупності.

Механічне використання наведеної формули для визначення кількості груп може дати незадовільні результати. Її доцільно застосо­вувати лише тоді, коли досліджувана сукупність досить велика і зміна ознаки, що вивчається, має порівняно рівномірний характер.

На основі зведення та групування формуються ряди розподілу. Важливо добре засвоїти такі основні характеристики ряду розподілу, як варіанта, частота, частка, кумулятивна частота і частка, з'ясувати їх роль і значення для аналізу рядів розподілу, а також розібратись різних видах рядів розподілу та способах їх побудови.

Результати статистичного зведення та групування подаються у вигляді статистичних таблиць. Викладення цифрових характеристик соціально-економічннх явищ у табличній формі створює найкращі умо­ви для аналізу цих явищ.

Статистичні таблиці складаються і оформляються згідно із вста­новленими правилами.

Необхідно засвоїти основні елементи статистичної таблиці, особ­ливо добре з'ясувати, що таке підмет і присудок таблиці, в чому різниця між ними, бо інакше неможливо зрозуміти суть і особливості різних видів статистичних таблиць згідно з побудовою підмета і способу роз­робки присудка. Потрібно також знати всі вимоги, що пред'являються до побудови та оформлення статистичних таблиць.





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 282 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...