Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Предмет і метод статистики як науки



Коротка історична довідка про виникнення статистики як науки. Предмет статистики. Характерні риси статистики як самостійної суспільної науки. Основні поняття і категорії статистичної науки: статистична сукупність, одиниця сукупності, статистичні ознаки, їх класифікація і шкали вимірювання, варіація ознак.

Методологічні основи статистики. Діалектичний метод -основа статистичної методології. Закономірність і форми її прояву. Закон великих чисел і його роль у статистиці.

Етапи статистичного дослідження: масове спостереження, зведення і групування статистичних матеріалів, розробка та аналіз узагальнюючих статистичних характеристик.

Поняття і значення статистичних показників. Атрибути статистичного показника. Класифікація статистичних показників. Абсолютні статистичні показники, їх види та одиниці вимірювання. Відносні статистичні показники, їх види та форми вираження. Основні методологічні принципи побудови і застосування абсолютних і відносних показників у соціально-економічннх дослідженнях.

Основні проблеми і завдання статистики на сучасному етапі розвитку суспільства.

Сучасна організація статистики в Україні. Основні принципи організації державної статистики. Структура органів державної статистики, їх функції, права і обов'язки. Організація відомчої статистики.





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...