Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 2. Статистичне спостереження



Статистичне спостереження - перша стадія статистичного дослід­ження, Результатом статистичного спостереження є первинні дані, якість яких визначає достовірність і рівень практичної придатності соціально-економічних досліджень.

Вивчення цієї теми рекомендується починати із з'ясування поняття статистичного спостереження та його основних завдань. Потім грунтовно вивчити основні організаційні форми, види та способи статистичного спостереження, їх специфичні особливості та відмінності. При цьому слід мати на увазі, що виділення видів і способів статистичного спостереження проводиться за різними ознаками, а на практиці це при­зводить до застосування різноманітних комбінацій окремих видів стати­стичного спостереження.

Потрібно добре усвідомити, що успішне проведення будь-якого статистичного спостереження неможливо без детально розробленого заздалегідь плану.

План статистичного спостереження містить дві частини: програмно -методологічну й організаційну. Слід з'ясувати поняття, що склада­ють основний зміст програмно-методологічної частини плану статис­тичного спостереження, такі як мета і завдання спостереження, об'єкт та одиниця спостереження, програма спостереження, статистичний форму­ляр спостереження, його види та інструкції до нього, а також питання організації спостереження: місце, час і терміни спостереження, підбір та інструктаж кадрів, заходи щодо запобігання помилок реєстрації, методи контролю даних тощо.

Окремо необхідно звернути увагу на можливі помилки статистич­них спостережень: реєстрації і репрезентативності, які можуть бути сис­тематичніші і випадковими, навмисними і ненавмисними, та причини, що їх зумовлюють, а також на методи перевірки достовірності даних спостереження.

Запитання для самоперевірки

1. У чому суть і особливості статистичного спостереження?

2. Назвіть організаційні форми статистичного спостереження і поясніть їх суть та особливості.

3. Вкажіть види та способи статистичного спостереження і дайте їх визначення. Наведіть приклади кожного виду та способу статистич­ного спостереження.

4. У чому полягають програмно-методологічні й організаційні питання

плану статистичного спостереження?

5. Поясніть суть таких понять, як об'єкт і одиниця спостереження.

6. Дайте визначення програми статистичного спостереження і вик­ладіть вимоги до її змісту.

7. Що таке статистичний формуляр і які реквізити він включає?

8. Поясніть суть таких понять, як місце, час і строки проведення статис­тичного спостереження.

9. Які помилки можливі при проведенні статистичних спостережень? Поясніть їх суть і наведіть приклади.

10.Якими способами здійснюється контроль матеріалів статистичного спостереження?





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 234 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...