Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і склад витрат банку



Під витратами банку розуміють всю сукупність витрат банку, пов’язаних з його функціонуванням як інституціональної одиниці в ринковій економіці. В широкому розумінні вони охоплюють всі витрати банку незалежно від їх характеру та виду.

До них відносять:

1. Процентні витрати:

а) процентні витрати за коштами, одержаними від НБУ;

б) процентні витрати за коштами, одержаними від інших банків;

в) процентні витрати за коштами до запитання суб’єктів господарської діяльності;

г) процентні витрати за коштами бюджету та державних позабюджетних фондів України;

д) процентні витрати за коштами фізичних осіб;

е) процентні витрати за цінними паперами власного боргу, що емітовані банком;

є) інші процентні витрати.

2. Комісійні витрати:

а) комісійні витрати за розрахунково-касове обслуговування;

б) комісійні витрати за кредитне обслуговування;

в) комісійні витрати за операціями з цінними паперами для банків;

г) комісійні витрати за операціями на валютному ринку та рин­ку банківських металів;

д) комісійні витрати за позабалансовими операціями.

3. Інші банківські операційні витрати, у тому числі:

а) штрафи, пені, що сплачені за банківськими операціями;

б) інші банківські операційні витрати за операціями з філіями та іншими установами банку.

4. Інші небанківські операційні витрати, у тому числі:

а) витрати на утримання персоналу;

б) сплата податків та інших обов’язкових платежів, крім подат­ку на прибуток.

в) витрати на утримання основних засобів та нематеріальних активів.

г) інші небанківські операційні витрати.

5. Відрахування в резерви.

6. Непередбачені витрати.

7. Податок на прибуток.

Залежно від характеру розрізняють:

Умовно постійні витрати — витрати, обсяг яких безпосередньо не залежить від того, наскільки активно та ефективно працює банк, які обсяги кредитів ресурсів він залучає. Проте в довгостроковому плані ці витрати також змінюються. До них відносять: витрати банку на заробітну платню та нарахування на неї, канцелярські витрати, утримання приміщень, витрати на охорону та протипожежну сигналізацію, амортизаційні відрахування та ін.

Змінні витрати — витрати, що залежать від обсягу залучених банком кредитних ресурсів та їх вартості: виплати процентів по вкладах, депозитах.

Розрізняють такі групи показників, які характеризують витрати банку:

1. Узагальнюючі (інтегральні) показники обсягу витрат.

2. Витрати по різних видах операцій;

3. Витрати банку в розподілі за його структурними підрозділами.

4. Структура витрат банку.

5. Динаміка витрат банку.

6. Ефективність витрат банку.

Місію витрат банку можна сформулювати як забезпечення ефективного функціонування та розвитку всіх підрозділів банку через забезпечення потреб у ресурсах і створення резервів для безризикової та безперервної роботи.

Мета управління витратами банку полягає у:

а) підвищенні ефективності використання ресурсів банку;

б) чіткому плануванні використання ресурсів банку для більш повного задоволення потреб його підрозділів у звітному та майбутніх періодах;

в) у пошуку шляхів скорочення витрат без нанесення шкоди стабільності банку чи його майбутнім прибуткам, а отже, збіль­шенні частки прибутку;

г) зміцненні конкурентоспроможності банку;

д) збільшенні надійності банку та його підрозділів;

е) збільшенні надійності банківських ресурсів;

є) пошуку дешевих джерел залучення коштів.

Шляхи досягнення мети — розробка та використання системи показників норм і лімітів витрат банку, нормативно-методичного забезпечення його діяльності, контроль за витратами банку, впровадження програм по раціоналізації використання банківських ресурсів, прогнозування динаміки прибутків і витрат банку, координація взаємодії всіх підрозділів з метою підвищення дохідності витрат, чіткий постійний, детальний облік всіх витрат.

Статистичне забезпечення управління витратами банку — це сукупність статистичних методів, моделей, алгоритмів обробки інформації, що використовуються для створення системи управління витратами з метою вирішення перелічених вище завдань.

В процесі управління витратами банку основна увага приділяється управлінню процентними витратами. Схема їх формування наведена.

Схема формування процентних витрат банку

Обсяг процентних витрат (V) формується під впливом обсягу залучених коштів (D) та рівня процентної ставки (PD). Статистичне забезпечення управління витратами передбачає аналіз стану динаміки кожного з цих чинників.

В процесі факторного аналізу процентних витрат використовують такі формули:

Горизонтальний розріз аналізу дає характеристику впливу на динаміку процентних витрат депозитних ставок і обсягу депозитів по окремих установах банку та в середньому по банку.

Вертикальний розріз аналізу дає характеристику ролі окремих установ банку у формуванні процентних витрат як в цілому, так і за рахунок процентних ставок і обсягу депозитів.

Для розробки ефективної депозитної політики банку необхідно мати уявлення про процес формування процентних витрат на різних сегментах ринку депозитів і в першу чергу на небанківському та міжбанківському ринках у зв’язку із суттєвою різницею процентних ставок, що впливає на обсяг процентних витрат і, як результат, на прибутковість банку. Вихідною для вирішення цієї задачі є формула:

,

де V — загальний обсяг процентних витрат;

Vнб — процентні витрати на коштах, залучених на небанківському ринку;

Vмб — процентні витрати на коштах, залучених на міжбанківському ринку.

Схема аналізу наведена нижче.

Схема формування обсягу процентних витрат в розділі по джерелах залучення коштів

В схемі наведені формули розрахунку впливу на динаміку процентних витрат середніх процентних ставок і загального обсягу депозитів по небанківських та міжбанківських залученнях. Подальший аналіз передбачає аналогічне дослідження кожного з наведених блоків в розподілах за вкладниками (фізичні, юридичні особи, окремі банки), а також за термінами залучення коштів. Аналіз передбачає також характеристику ролі окремих суб’єктів у динаміці з визначенням внутрішніх коливань, тенденції і на цій основі — рейтингу окремих видів депозитів у формуванні фінансових результатів роботи банку, в першу чергу за ознакою поточної ліквідності та прибутковості. Складовою витратної стратегії банку є також управління непроцентними витратами. Їх структура наведена вище.





Дата публикования: 2015-01-09; Прочитано: 573 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...