Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступна частина. Сонечко. Діти, здрастуйте



Сонечко. Діти, здрастуйте! Ви коли-небудь бачили сонечко? Як воно виглядає? А які слова потрібно говорити, коли воно приземляється до вас на долоньку? Давайте уявимо, що у вас на руці зараз сонечко. Що ви йому скажете?

Термінологічна частина.

Вихователь розглядає з дітьми поняття “природа”. Діти, а де живе сонечко? (У лісі, у полі, на дереві, у квітці.) Як одним словом можна все це назвати? Природа. Усі квіти, усі дерева, чагарники, усі метелики, пташки, звірі, риби й комахи — це все природа. Але до природи відносяться і земля, і вода в морях та океанах, і повітря, і сонячне тепло – і всім цим ми з вами користуємося. Назвіть, будь-ласка, чим саме природним користуємося ми з вами? (Повітря, вода, земля, рослини.)

Вихователь розглядає з дітьми поняття “Рукотворний світ”. Діти, подумайте, чи все що нас оточує, можна назвати природою? Наприклад, стільці і парти. Звідки вони з’явилися? Їх створила людина. Усе те, що було створене руками людини, відноситься до рукотворного світу і це вже не природа. Майже всі речі, які нас з вами зараз оточують, зроблені руками людини. Але давайте подумаємо, з чого вони зроблені.

Вихователь знайомить дітей з технологією виробництва паперу. Ось, наприклад, зошити, які лежать перед вами. Можна сказати, що це природа? Правильно, ні. Хіба ви бачили, щоб на деревах росли зошити? А з чого роблять папір? З дерева. (Коротка розповідь технології.) Ось і виходить, що зошит зроблений руками людини, але матеріал для її виробництва береться у природи – і це дерева.

Фізкультурна хвилинка.

Раз, два – дерева

три, чотири – вийшли звірі,

п’ять, шість – падолист,

сім, вісім – птахи в лісі,

дев’ять, десять – це сунички

підвели червоні личка.

Бесіда про необхідність дбайливого ставлення до природи. Діти, усі говорять, що потрібно до природи ставитися дбайливо. А ви як думаєте? Що потрібно для цього робити? Скажіть, а нас можна назвати частиною природи? Так, адже нас не зробила людина. Тому погано ставлячись до природи, ми погано ставимося до себе самих.

Ігрова апробація матеріалу.

Гра – узагальнення “Природа”.

Правила гри. Вихователь пропонує дітям усно знайти зайве слово й визначити, що об’єднує решту слів: озеро, океан, заєць, річка; квітка, струмок, дерево, кущ; поле, луг, ліс, стілець; жук, шафа, повітря, вода.

Варіативна частина.

Робота над загадками. Вихователь пропонує дітям розгадати загадки й визначити, чи є відгадки природою чи ні.

Зображення предметів. Дітям пропонується намалювати будь-який предмет, що відноситься до природи.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 953 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...