Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступна частина. Сонячний зайчик. Діти, здрастуйте



Сонячний зайчик. Діти, здрастуйте! Ви коли-небудь бачили сонячного зайчика? Як ви думаєте, як його можна зловити? А давайте зараз візьмемося за руки й уявимо, що в нашому колі з’явився сонячний зайчик. Зараз ми ловитимемо його по колу. Хто з вас відчує потиск своєї долоньки, повинен буде потиснути долоньку своєму сусідові. Так і будемо ми з вами ловити сонячного зайчика по колу.

Термінологічна частина.

Вихователь розглядає з дітьми поняття “ресурси” й “природні ресурси”. Діти, пригадаєте, що таке природа? Усі квіти, усі дерева, чагарники, усі метелики, пташки, звірі, риби й комахи — це все природа. Люди використовують усе, що дає їм природа для виготовлення різних товарів. Шафа зроблена з … дерев. Светр зв’язаний з вовни … вівці. Із зібраних ягід ми готуємо … смачні джеми й варення. Усе те, що дає нам природа називається … природні ресурси. Ресурси — це те, що використовується для якої-небудь справи. Наприклад, щоб зшити штани, які нам потрібні ресурси? Голки, нитки, тканина, ножиці — усе це потрібні нам ресурси. А ось природні ресурси, це такі, які нам з вами дає природа. А подумайте, чи користуємося ми з вами тим, що відноситься до природи? (Повітря, вода, земля, рослини.)

Різновиди природних ресурсів. Діти, подумайте, і скажіть, що нам дає природа. Які природні ресурси ми використовуємо? Усі рослини, якими користуємося, називаються рослинними ресурсами. Це огірки й помідори, яблука й сливи, дерева, з яких роблять меблі й папір. А ось тварини дають нам свою вовну, молоко, кури несуть яйця й дають пух – і все це тваринні ресурси, тому що їх ми отримуємо від тварин. А ще є земельні ресурси – це поля, луки, ліси, якими користується людина. А, як ви думаєте, що відноситься до водних ресурсів? (Річки, озера, струмки, моря, океани.)

Фізкультурна хвилинка.

Бесіда про необхідність дбайливого ставлення до природи. Діти, давайте пригадаємо, як потрібно ставитися до природи. А як потрібно ставитися до природних ресурсів? Уявить, що перед святом 8 Березня всі діти нарвали пролісків або перед Новим роком, щоб у кожному будинку з’явилася ялинка, вирубали цілий ліс дерев – хіба це дбайливе ставлення до природи?

– У наший країні дуже багато природних ресурсів, але їх кількість не нескінченна. Якщо людина витрачатиме їх бездумно і не економно, вони можуть закінчитися. І тоді вода в річках стане брудною, повітрям не можна буде дихати, зникнуть птахи, риби й тварини.

Ігрова апробація матеріалу.

Гра – узагальнення “Природні ресурси”.

Правила гри. Вихователь пропонує дітям усно знайти зайве слово й визначити, чи відносяться слова, що залишилися, до ресурсів: береза, кущ, стіл, ялинка; суниця, гриби, джем, калина.

Варіативна частина.

Робота над загадками. Вихователь пропонує дітям розгадати загадки й визначити, до якого виду природних ресурсів відносяться // або чи є відгадки природними ресурсами.

Зображення предметів. Дітям пропонується намалювати ресурси, необхідні для приготування борщу. Природні ресурси потрібно обвести олівцем.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 993 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...