Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступна частина



Усмішка. Діти, здрастуйте! Подумайте і скажіть, чому людина посміхається? А коли потрібно посміхатися іншим людям? Давайте зараз посміхнемося й подаруємо частинку свого гарного настрою один одному.

Термінологічна частина.

Бесіда-роздум. Діти, подумайте і скажіть, навіщо ваші батьки ходять на роботу. А як ви гадаєте, для чого потрібні вашій сім’ї гроші? На що вона їх витрачає?

Вихователь розглядає з дітьми поняття “бюджет” і його складові. Діти, ви коли-небудь чули слово “бюджет”? Як ви вважаєте, що воно означає?

– Діти, усі гроші вашої сім’ї, якими вона може розпоряджатися, називаються бюджетом. Подивиться на це коло – це бюджет – усі гроші, які є в сім’ї. А з яких же грошей він складається?

Вихователь розглядає з дітьми складові бюджету. Діти, розгляньте схему. Хто поповнює бюджет сім’ї? Що роблять мама й тато, щоб поповнити бюджет сім’ї? (Працюють.) А як називаються зароблені батьками гроші? (Зарплата.) Зарплату люди отримують за свою працю. А як називаються гроші, які отримують бабуся й дідусь, які вже не працюють? (Пенсія.) А чому вони отримують гроші, адже вони ж не працюють? (Люди, які на пенсії, отримують гроші, що називаються пенсією, за свою працю в молодості.)

– Діти, ви не заробляєте ніяких грошей, тому що не працюєте. Зараз ваш обов’язок ходити в дитячий садок і добре поводитися, не засмучувати батьків. А коли ви виростете, то підете вчиться до школи. За своє добре навчання ви отримуватимете високі оцінки. Після школи ви вчитиметеся, щоб здобути професію, і, якщо ви добре з цим справлятиметеся, вам за відмінне навчання платитимуть гроші. Подивиться на схему, дівчинка-студентка збільшує сімейний бюджет грошима, отриманими за своє навчання. Вони називаються стипендія.

Бесіда-уточнення. Діти, розкажіть, хто у вашій сім’ї заробляє гроші? Ким працюють ваші батьки? Чи є хто-небудь у вашій сім’ї, хто вже на пенсії? Чи є студенти у вашій родині? Що вони отримують за своє добре навчання?

Фізкультурна хвилинка.

Вихователь знайомить дітей з поняттями “доходи” і “витрати”. Діти, усі гроші, які потрапляють до сімейного бюджету, називаються доходом. Зарплата батьків, пенсія бабусь і дідусів, стипендія – усе це доходи сім’ї. До доходів можна ще віднести виграш в лотерею, грошовий подарунок на день народження, знахідку, додатковий заробіток – продаж з городу картоплі, яблук. Але в кожній сім’ї є і витрати.

— Чи просите ви своїх батьків, коли вони отримують зарплату, купити вам солодощі або іграшки? А чи знаєте ви, на що потрібно батькам витратити гроші в першу чергу? Оплата дитячого садка, покупка їжі, одягу, оплата квартиру, світло, воду, електрику – усе це витрати родини. І за все це потрібно заплатити вашим батькам.

Вихователь розглядає з дітьми схему “Доход-витрата”. Подивіться на ці хмаринки. Якщо хмаринка – це бюджет родини, то які краплі позначають доход, а які витрати? (З хмаринки капають витрати – бюджет зменшується, а в хмаринку капають доходи — бюджет сім’ї збільшується.)

Ігрова апробація матеріалу.

Гра – діалог “Доход-витрата”.

Правила гри. Вихователь пропонує дітям визначити, чи є назване доходом або витратою сім’ї. Діти повинні пояснити свій вибір.

Тато отримав зарплату. Бабуся захворіла. Виграли в лотерею. Втратили гаманець. Продали частину урожаю помідорів. Знайшли 20 гривень. Порвалися штани. Заплатили за воду. Купили кавун. Продали кавун з городу.

Варіативна частина.

Розфарбовування. Дітям пропонується розфарбувати картинку “Як діти збільшують бюджет сім’ї”.

Зображення предметів. Діти зображають хмаринки, що позначають доход і витрати бюджету сім’ї.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 927 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...