Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступна частина. Чарівна скринька. Діти, від чого у вас покращується настрій?



Чарівна скринька. Діти, від чого у вас покращується настрій? А які речі допомагають вам розвеселитися? Сьогодні я принесла вам чарівну шкатулку. З неї кожен з вас зможе витягти те, що він хоче. Саме ту річ, яка поліпшує вам настрій. Тільки речі в шкатулці невидимі, тому ви повинні розповісти нам, що ви витягнули. (Вихователь демонструє роботу шкатулки.)

Термінологічна частина.

Вихователь розглядає з дітьми поняття “потреби”. Діти, у кожного з нас були різні бажання, які виконувала чарівна шкатулка. Але разом з бажаннями в кожної дитини й дорослого є свої потреби. Що означає це слово? Потреби – це те, без чого людина не може жити, і все те, що вона хоче мати.

Бесіда-роздум. Діти, подумайте й назвіть свої потреби, те, без чого ви не зможете жити (їжа, сонце, повітря, тепло).

Коли людина росте, то її потреби ростуть разом з нею. Давайте пригадаємо той час, коли ви були зовсім маленькими і лише прийшли до дитячого садочку. Які у вас тоді були потреби?

Вихователь знайомить дітей з різними потребами. Діти, як ви вважаєте, чи у всіх людей є потреба в безпеці і збереженні здоров’я? Чи всі люди хочуть бути здоровими? Дійсно, кожна людина має потребу в безпеці та збереженні здоров’я. Тому існують такі служби, які допомагають людям в складних ситуаціях. Це пожежна допомога, міліція та швидка допомога. Давайте пригадаємо номери, за якими потрібно телефонувати у разі небезпеки. 01 – пожежна допомога (служба порятунку), 02 – міліція, 03 – швидка допомога.

– Діти, коли ви виростете, у вас з’явитися потреба в освіті, і тоді ви підете до школи. А зараз кожна дитина ходить у дитячий садок, спілкується вдома з батьками, друзями. Це відбувається тому, що у нас є потреба в спілкуванні. Ми не можемо довгий час жити без спілкування.

Експеримент “Мовчанка”. Діти, давайте з вами проведемо експеримент. Перевіримо, скільки часу людина може витримати без спілкування. Зараз кожен “закриє ротик на замок” і спробує якомога довше ні з ким не розмовляти. (Проводять експеримент.)

– Діти, ми з вами тільки що визначили, що людина не може довгий час не спілкуватися.

Бесіда-уточнення. Діти, давайте подумаємо, чи однакові потреби у хлопчиків і дівчаток? Зараз я називатиму вам різні предмети, і якщо вони відносяться до потреб хлопчиків – хлопчики підніматимуть руку вгору, а якщо це потреби дівчаток – то дівчатка повинні підняти руку вгору. Будьте уважні: зубна щітка, лялька, м’яч, машина, велосипед, тепло, ліжко, вода, шпильки. Отже, потреби у хлопчиків і дівчаток трохи відрізняються. Але є те, без чого не можуть прожити ні дівчатка, ні хлопчики. Це тепло, вода, їжа й повітря.

Фізкультурна хвилинка. Діти, давайте спробуємо зобразити кішечку, якій дуже холодно (діти встають і зображають замерзлу кішку). Для того, щоб зігрітися, кішечка вирішила розтерти своє тіло лапками (діти потирають руками свій тулуб, руки, ноги). Але і це не допомогло кішечці зігрітися. І тоді вона вирішила зробити зарядку (діти виконують декілька вправ). Ось виглянуло довгоочікуване сонечко, кішечка потягнулася на всі боки й почала солодко муркотати (діти потягуються в різні боки із звуком “мур-мур-мур”).

Вихователь знайомить дітей з поняттями “товар” і “послуги”. Діти, для того, щоб задовольнити всі ваші та свої потреби, батьки купують різні речі в магазині або на ринку. Усі ці речі називаються товаром. Товари бувають дорогі та дешеві за ціною, великі й маленькі, їстівні й не їстівні. Іграшки, морозиво, торти, книги, одяг – усе це одним словом називається “товаром”. Але не всі потреби можна задовольнити, купивши який-небудь товар. Існують різні установи. Вони виконують послуги, якими ми користуємося. Послуги – це робота, яку виконують люди, щоб нам з вами було краще жити. Наприклад, у перукарні нічого не продають, там нас підстригають, миють голову, фарбують волосся. Це послуги, якими ми з вами користуємося.

Ігрова апробація матеріалу.

Гра – узагальнення “Види товарів”.

Правила гри. Вихователь пропонує дітям усно знайти зайве слово й визначити, яким словом можна назвати решту всіх слів: морозиво, торт, лялька, цукерки; стілець, шафа, крісло, праска.

Гра – діалог “Товари послуги”.

Правила гри. Вихователь пропонує дітям визначити, чи є назване слово товаром, чи це установа, яка надає послуги (послуги діти називають самостійно).

Іграшки – товар; перукарня – послуги (стрижка, фарбування, манікюр, миття голови); одяг – товар; пошта – послуги (пересилка листів, листівок, телеграм, розноска журналів, газет); лялька – товар; майстерня – послуги (ремонт одягу, взуття, заміна підборів, замків); книга – товар; фломастери – товар.

Варіативна частина.

Робота над загадками. Вихователь пропонує дітям відгадати загадки й визначити, чи є названі предмети товаром або послугою (див. додаток Д).

Зображення предметів. Дітям пропонується намалювати будь-який товар або послугу (у куточку малюнка дитина позначає буквою Т – товар, П – послуги). Або ж дитина малює свої потреби.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1028 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...