Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок відображення внесків учасників



Стаття Код Статутний капітал Додатковий вкладений капітал Неоплачений капітал
Внески учасників:        
Внески до капіталу   Дт 46 – Кт 40   (Дт 46 – Кт 40)
Погашення заборгованості з капіталу     Дт Активи – Кт 421 Дт Активи – Кт 46
Інше збільшення статутного капіталу 200      

Таким чином, при оголошенні збільшення статутного капіталу розмір власного капіталу не змінюється, а при здійсненні внесків – збільшується за рахунок зменшення неоплаченого капіталу. При цьому на суму перевищення вартості продажу акцій акціонерного товариства над їх номінальною вартістю власний капітал збільшується за рахунок додаткового вкладеного капіталу.

Крок 5 – відображення вилучення капіталу. В статтях цього розділу наводяться дані про зменшення власного капіталу підприємства внаслідок виходу учасника, викупу чи анулювання викуплених акцій акціонерним товариством, зменшення номінальної вартості акцій або з інших причин (табл. 12.12).

Таблиця 12.12

Порядок відображення вилученого капіталу

Стаття Код Статутний капітал Нерозпо-ділений прибуток Неоплачений капітал Додатковий вкладений капітал Вилучений капітал
Вилучення з капіталу:            
Викуп акцій (часток)           (Дт 45– Кт 672)
Перепродаж викуплених акцій (часток)     (Дт 443 – Кт 45)   Дт 30,31 – Кт 421 (Дт 421 – Кт 45) Дт 30,31 – Кт 45 Дт 421 – Кт45 Дт 443 – Кт 45
Анулювання викуплених акцій (часток)   (Дт 40 – Кт 45)     (Дт 421 – Кт 45) Дт 45 – Кт 421 Дт 40 – Кт 45 Дт 421 – Кт 45 (Дт 45 – Кт 421)
Вилучення частки в капіталі   (Дт 40 – Кт 46)   Дт 40 – Кт 46    
Зменшення номінальної вартості акцій   (Дт 40 – Кт 672)        

Крок 6 – відображення інших змін в капіталі та визначення залишків на рахунках №40-46 на кінець звітного року. В цьому розділі наводяться дані про всі інші зміни у власному капіталі підприємства, що не були включені до вищезазначених статей, зокрема, списання невідшкодованих збитків за рахунок резервного капіталу, безкоштовно отримані активи (табл.12.13).

Усі підприємства розкривають у Примітках до фінансових звітів призначення та умови використання кожного елемента власного капіталу (крім статутного капіталу).

Таблиця 12.13

Порядок відображення інших змін у власному капіталі

Стаття Код Інший додатковий капітал Резервний капітал Нерозподілений прибуток
Інші зміни в капіталі:        
Списання невідшкодованих збитків     (Дт 43 – Кт 441) Дт43 – Кт 441
Безкоштовно отримані активи   Дт 10,11,12,14,15,16 – Кт 424    
Інші зміни власного капіталу 280      
Разом змін в капіталі   сума змін, відображених у рядках 060-280
Залишок на кінець року   сума р. 050, 290 (розділ І пасиву Балансу)

Акціонерні товариства наводять у Примітках до фінансових звітів інформацію про:

· загальну кількість та номінальну вартість акцій, на які передбачається здійснити передплату;

· загальну кількість та номінальну вартість акцій, на які здійснена передплата, у порівнянні із передбаченими величинами;

· загальну суму коштів, одержаних в ході передплати на акції;

· акції у складі статутного капіталу за окремими типами і категоріями;

· накопичену суму дивідендів, не сплачених за привілейованими акціями;

· суму, включену (або не включену) до складу зобов’язань, коли дивіденди були передбачені, але формально не затверджені.

Всі інші підприємства наводять у Примітках до фінансових звітів інформацію про:

· розподіл часток статутного капіталу між власниками;

· права, привілеї або обмеження щодо цих часток;

· зміни у складі часток власників у статутному капіталі.

Методика складання Звіту про рух грошових коштів. Метою складання Звіту про рух грошових коштів (Форми №3) є надання користувачам фінансової звітності інформації про зміни, що відбулись у грошових коштах підприємства за звітний період. Він складається з трьох розділів:

І Рух коштів у результаті операційної діяльності;

ІІ Рух коштів у результаті інвестиційної діяльності;

ІІІ Рух коштів у результаті фінансової діяльності.

Цей звіт заповнюється на підставі даних Балансу, Звіту про фінансові результати, Звіту про власний капітал та аналітичних даних.

Рух грошових коштів в результаті операційної діяльності визначається шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування на суми:

- зміни запасів, дебіторської та кредиторської заборгованості, пов’язаної з операційною діяльністю;

- наведені в негрошових статтях (наприклад, амортизація необоротних активів);

- наведені в статтях, пов’язаних з рухом грошових коштів в результаті інвестиційної та фінансової діяльності (наприклад, зменшення кредиторської заборгованості, що виникла внаслідок придбання основних засобів, нарахування дивідендів, сплата відсотків за користування кредитом).

Зокрема, необхідність коригування величини прибутку на зміну запасів пов’язана із припущенням, що збільшення їх залишку на кінець звітного періоду відбулось за рахунок придбання запасів за грошові кошти. І навпаки – їх зменшення призвело до витрат, не пов’язаних із видатком грошових коштів. Тому для визначення руху коштів збільшення запасів віднімається від показника прибутку, а їх зменшення – додається.

Щодо сум, наведених в негрошових статтях, то амортизація необоротних активів, нарахування забезпечень, збитки від курсових різниць визнаються витратами звітного періоду та не призводять до руху грошових коштів. Тому при визначенні руху грошових коштів ці суми слід додати до показника прибутку.

Методику визначення чистого руху коштів від операційної діяльності та порядок заповнення розділу І Звіту про рух грошових коштів наведено в таблиці 12.14.

Таблиця 12.14

Методика заповнення розділу І “Рух коштів у результаті операційної діяльності”

Стаття Код рядка Надходження Видаток
І. Рух коштів у результаті операційної діяльності      
Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування   р. 170 Ф №2 р. 175 Ф №2
Коригування на:      
- амортизацію необоротних активів   р. 260 Ф №2 -
- збільшення (зменшення) забезпечень   збільшення зменшення
р. 400, 410, 420 Ф №1 (крім тих, що пов’язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю)

Продовження табл. 12.14

- збиток (прибуток) від нереалізованих курсових різниць   р.090 Ф №2 (в частині Дт 945 Кт 302,312,314,334,351) р.060 Ф №2 (в частині Дт 302,312, 314,334,351 – Кт714
- збиток (прибуток) від неопераційної діяльності   р. 150, 160 Ф №2 р. 110, 120, 130 Ф №2
Витрати на сплату відсотків   р. 140 Ф №2 -
Прибуток (збиток) від операційної діяльності до зміни в чистих оборотних активах   додатна від’ємна
різниця між сумами надходжень і видатків р. 010-060
Зменшення (збільшення):      
- оборотних активів   зменшення збільшення
р. 100-180, 200, 210, 250 Ф №1*
- витрат майбутніх періодів   зменшення збільшення
р. 270 Ф №1
Збільшення (зменшення):      
- поточних зобов’язань   збільшення зменшення
р. 520-580, 600, 610 Ф №1**
- доходів майбутніх періодів   збільшення зменшення
р. 630 Ф №1***
Грошові кошти від операційної діяльності   додатна від’ємна
різниця між сумами надходжень та видатків р. 070-110
Сплачені:      
- відсотки   - Дт 684 – Кт 30, 31
- податок на прибуток   - Дт 641/ПП – Кт 31
Чистий рух коштів від надзвичайних подій   додатна від’ємна
різниця р. 120-140
Рух коштів від надзвичайних подій   надходження видаток
Чистий рух коштів від операційної діяльності   додатна від’ємна
сума р. 150, 160
* - не враховуються зміни в складі оборотних активів, які є наслідком негрошових операцій інвестиційної діяльності (обмін на необоротні активи, фінансові інвестиції тощо) та фінансової діяльності (виплата дивідендів або погашення зобов’язань з фінансової оренди виробничими запасами, продукцією, товарами тощо, негрошові внески до статутного капіталу тощо) або виправлення помилок минулих років. Окрім того, не враховується зміна дебіторської заборгованості поточного податку на прибуток і зменшення дебіторської заборгованості за іншими платежами до бюджету внаслідок зарахування кредиторської заборгованості за поточним податком на прибуток, а також не враховуються зміни в складі дебіторської заборгованості за розрахунками з податку на додану вартість, які є наслідком інвестиційної діяльності; ** - не враховуються зміни в складі поточних зобов’язань, які є наслідком негрошових операцій інвестиційної діяльності та фінансової діяльності (погашення поточного зобов’язання шляхом передачі необоротних активів і фінансових інвестицій, зарахування внесків до капіталу тощо) за винятком необоротних активів, утримуваних для продажу або виправлення помилок минулих років. При визначенні суми збільшення (зменшення) поточних зобов’язань не враховується зменшення суми зобов’язань: з поточного податку на прибуток унаслідок його сплати та враховується зменшення суми зобов’язання з поточного податку на прибуток унаслідок його списання і визнання доходу; з податку на додану вартість, що виникає внаслідок інвестиційної діяльності; *** - не враховується зміна доходів майбутніх періодів у наслідок їх утворення від операцій з коштами цільового фінансування, наступного їх визнання доходами поточного періоду, повернення коштів цільового фінансування тощо

Рух грошових коштів в результаті інвестиційної діяльності визначається на основі аналізу змін в статтях розділу І “Необоротні активи” та статті “Поточні фінансові інвестиції” Балансу (табл. 12.15).

Таблиця 12.15





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 491 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...