Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунки з різними дебіторами та відповідні їм облікові рахунки



Види заборгованості різних дебіторів Рахунок, що відповідає виду заборгованості
1. При сплаті постачальнику або підряднику авансом кошти за матеріали, роботи, послуги 371 “Розрахунки за виданими авансами”
2. При видачі підзвітній особі, працівнику підприємства кошти на поїздку у відрядження, придбання товарно-матеріальних цінностей 372 “Розрахунки з підзвітними особами”
3. При нарахуванні дивідендів, відсотків, роялті та т.п., що підлягають отриманню від інших підприємств 373 “Розрахунки за нарахованими доходами”
4. При пред’явленні постачальникам, підрядникам, покупцям претензій та визначені сум штрафів, пені, неустойки 374 “Розрахунки за претензіями”
5. При встановленні розміру відшкодувань винною особою витрат за псування та нестачу товарно-матеріальних цінностей, а також нестачу грошових коштів підприємства 375 “Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків”
6. Інші види розрахунків за дебіторською заборгованістю, що не відносяться до перерахованих вище 377 “Розрахунки з іншими дебіторами”

Поточна дебіторська заборгованість (крім придбаної та заборгованості, призначеної на продаж) включається до підсумку балансу за чистою реалізаційною вартістю. Якщо на дату балансу величина резерву сумнівних боргів не обчислюється, то дебіторська заборгованість, що визнана безнадійною, списується із рахунку з відображенням витрат у складі інших операційних витрат.

Приклад 4.5. Перерахований два роки тому аванс на придбання виробничого обладнання ТзОВ “Карпати” у сумі 20000 грн. визнано безнадійною заборгованістю у зв’язку з форс-мажорними обставинами (майно підприємства-постачальника знищено повінню).

Списання безнадійної заборгованості відобразиться:

Дт 944 “Сумнівні та безнадійні борги” − 20000

Кт 371 “Розрахунки за виданими авансами” − 20000

Облік розрахунків за нарахованими доходами та з іншими дебіторами розглянуто у параграфі 4.3 “Облік векселів одержаних”, за відшкодуванням завданих збитків – у параграфі 6.4 “Облік вибуття запасів”. Тому в цьому параграфі детальніше зупинимось на розрахунках із підзвітними особами та за пред’явленими претензіями.

Розрахунки з підзвітними особами. Підзвітними особами є працівники підприємства, котрі отримують із каси готівку на здійснення господарських витрат. Відправляючись у службове відрядження за межі місця роботи, згідно розпорядження керівника працівник одержує відрядне посвідчення та кошти на відшкодування витрат із придбання квитків для проїзду, проживання у готелі, харчування та ін. Повернувшись із відрядження, підзвітна особа повинна відзвітуватися про використання коштів, представивши у бухгалтерію документи про понесені витрати (авансовий звіт, до якого додаються квитки за проїзд, чеки та інші документи). Витрати на відрядження відносяться до операційних витрат звітного періоду.

Підзвітною особою можуть бути придбані товарно-матеріальні цінності за готівку (наприклад, основні засоби, сировина, матеріали, малоцінні швидкозношувані предмети та ін.). Кошти на їх придбання або видаються працівнику перед здійсненням операції придбання, або відшкодовуються уже після покупки. Працівнику також можуть доручити оплатити борг перед іншим підприємством.

Рахунок 372 є активно-пасивним. Дебетовий чи кредитовий залишок залежить від того, коли підзвітній особі видано кошти на здійснення витрат: до моменту здійснення господарської операції чи після. Невитрачена підзвітною особою готівка повинна бути повернена в касу протягом трьох робочих днів після закінчення відрядження. Якщо готівка видана для закупівлі сільськогосподарської продукції, продуктів її переробки та заготівлі вторинної сировини, крім металобрухту, цей термін становить десять робочих днів. Готівку видану і не витрачену на господарські потреби слід повернути не пізніше наступного робочого дня.

Приклад 4.6. Перед відправленням у відрядження менеджеру підприємства видано готівку з каси – 400 грн. Після повернення в бухгалтерію представлено авансовий звіт на суму 370 грн. (в т.ч. 240 грн. − вартість проїзду, проживання у готелі, добові, 130 грн. – придбані МШП). Невикористану готівку повернено до каси.

В бухгалтерському обліку ці операції слід відобразити:

1. Видано під звіт готівку





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 427 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...