Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Б). Критерії оцінювання рівня знань студентів за результатами написання модульної контрольної роботи (МКР)



1) Критерії оцінювання теоретичних завдань проблемно-пошукового характеру (завдання № 1, 2 МКР):

5 балів – Текст відповіді свідчить, що робота виконана самостійно. Обсяг відповіді становить не менше однієї сторінки рукописного тексту. Студент адекватно тлумачить сутність завдання, вірно відповідає на запитання, демонструє глибоке розуміння матеріалу, усвідомлює зміст та сутність філософського наукового знання в його історичному розвитку, вільно орієнтується серед основних категорій філософії. Студент усвідомлено формулює думки і теоретичні концепції, підкріплюючи теоретичні знання здатністю до аналізу та узагальнення. Демонструє знання змісту першоджерел, додаткової літератури, підручників та лекційного матеріалу, вміє творчо його інтерпретувати, застосовувати для ілюстрації відповіді та аргументації. У відповіді є аналіз та узагальнення у формі висновків, наводяться приклади за кожною тезою чи положенням. Виклад матеріалу відбувається згідно законів логіки, оформляється акуратно та грамотно. Припускається одна незначна помилка.

4 бали – Текст відповіді свідчить, що робота виконана самостійно. Обсяг відповіді на одне питання складає не менше однієї сторінки рукописного тексту. Демонструється адекватне розуміння поставленого завдання чи питання. Студент показує знання і уміння з дисципліни, свідомо орієнтується у змісті навчального матеріалу, але припускається окремих незначних помилок (2-3 помилки). Демонструє знання змісту першоджерел, додаткової літератури, підручників та лекційного матеріалу, вміє творчо його інтерпретувати, застосовувати для ілюстрації відповіді та аргументації. У відповіді є аналіз та узагальнення у формі висновків, наводяться приклади за більшістю висунутих тез чи положень. Виклад матеріалу відбувається згідно законів логіки, оформляється акуратно та грамотно.

3 бали – Текст відповіді свідчить, що робота виконана самостійно. Обсяг відповіді на одне питання становить не менше однієї сторінки рукописного тексту. Демонструється адекватне розуміння поставленого завдання чи питання. Студент має знання і уміння з дисципліни, але вони мають розрізнений, не систематизований характер. Не завжди пов’язані між собою основні поняття та категорії філософії, які у відповіді не мають чіткого визначення. Недостатньо глибокі знання у неповному обсязі розкривають сутність історичного процесу формування філософського наукового знання. У відповідях мають місце суттєві помилки, а аргументація на захист своєї позиції дуже слабка. Не завжди студент може показати уміння застосовувати знання при вирішенні питань прикладного характеру. У мові відсутня чіткість і послідовність вираження думки. Зміст першоджерел та додаткової літератури студент не знає, користується при підготовці до відповіді лише конспектом лекцій та підручником. Приклади студент наводить за меншою частиною тез та положень своєї відповіді. Зроблені студентом висновки свідчать про відсутність здатності до наукового узагальнення, або висновків немає взагалі. Виклад матеріалу відбувається подекуди з порушенням логіки, оформляється не завжди акуратно та грамотно.

2 балів -Текст відповіді свідчить, що робота виконана не самостійно. Обсяг відповіді на одне питання становить менше сторінки рукописного тексту. Демонструється неадекватне розуміння поставленого завдання чи питання. Студент виявляє незнання більшої частини відповідного розділу вивченого матеріалу, допускає грубі помилки у формулюванні визначень, спотворює їх зміст, невпевнено викладає матеріал, або не дає відповіді взагалі. Відсутні знання не лише змісту першоджерел та додаткової літератури, а й матеріал підручника та лекцій студент знає лише фрагментарно, не усвідомлюючи його суті. Творчий підхід до розв‘язання проблем відсутній повністю. Відтворення матеріалу носить частковий характер. Прикладів студент не наводить. Висновків не робить. Виклад матеріалу відбувається з порушенням логіки, оформляється неакуратно та безграмотно.

0 балів ставиться також при відмові виконувати завдання або при відсутності студента на модульній контрольній роботі.

2). Критерії оцінювання завдання на знання філософських категорій (завдання № 3 МКР):

Це завдання передбачає необхідність дати визначення 2-м філософським категоріям. Правильне визначення кожної категорії оцінюється по 2,5 балу. Частково правильне визначення оцінюється по 2 бали за кожну відповідь, неправильні відповіді – по 0 балів.

3). Критерії оцінювання тестового завдання (завдання № 4 МКР):

Тестове завдання включає в себе 10 тестів. Правильна відповідь за кожен тест оцінюється у 0,5 бала. Максимальна сума балів за тести дорівнює 5. Тести можуть бути як закритими, так і відкритими, містити як 1, так і 2 або більше правильні відповіді.

За кожний вірно вирішений тест студент отримує по 0,5 бала.

За кожний невірно вирішений тест, частково вірно вирішений тест або тест, залишений без відповіді, студент отримує по 0 балів.

Критерії оцінювання за результатами загального підсумкового контролю:

91-100 балів ( оцінка А, “5” (відмінно) ставиться, коли вивчений матеріал засвоєний у повному обсязі, студент володіє необхідними знаннями і уміннями.

Відповіді студента демонструють глибоке розуміння матеріалу, правильне застосування знань і умінь, необхідних для відповіді, не містять істотних помилок. Студент точно формулює думки і обґрунтовує їх послідовно, логічно викладає матеріал, виявляє вміння ілюструвати теоретичні знання, аналізує, наводить приклади і розв’язує проблемно-практичні ситуації. Демонструє добре знання змісту першоджерел та додаткової літератури з дисципліни. Вміє творчо їх інтерпретувати та використовувати для аргументації своїх відповідей.

81-90 балів ( оцінка В, “4” (добре) ставиться, коли студент володіє необхідними знаннями і вміннями, проте у засвоєнні навчального матеріалу мають місце незначні прогалини і окремі неточності.

Відповіді студента виявляють розуміння матеріалу, правильне застосування знань і умінь, необхідних для відповіді, але містять окремі помилки і невеликі неточності.

При викладенні матеріалу допускається деяка непослідовність, незначні вади у формулюванні думок. Студент демонструє добре знання змісту першоджерел та додаткової літератури з дисципліни, але їх творча інтерпретація присутня частково.

71-80 балів (оцінка С, «4» добре) ставиться, якщо, поряд із наведеними вище характеристиками, відповіді студента мають логічну непослідовність викладу матеріалу, часто зустрічаються неточності та подекуди - помилки у тлумаченні матеріалу. В письмових роботах студент, викладаючи матеріал повністю та докладно, не схильний робити узагальнення та творчо підходити до проблеми. Студент знає зміст більшості першоджерел та додаткової літератури з дисципліни, але ці знання носять неупорядкований характер, творча інтерпретація відсутня.

61-70 балів ( оцінка D, “3” (задовільно) ставиться, якщо студент володіє знаннями і уміннями з дисципліни, але вони носять розрізнений характер, знання недостатньо глибокі, а уміння проявляються слабо. У викладі навчального матеріалу мають місце суттєві неточності.

Відповіді не глибокі, містять істотні помилки, у тому числі у висновках, аргументація слабка.

При викладенні матеріалу відсутня послідовність і чіткість, мова бідна, приклади не достатньо переконливі, допускає помилки при розв’язанні проблемно-практичних ситуацій. Студент знає зміст лише деяких першоджерел та додаткової літератури з дисципліни, не вміє їх витлумачити та застосувати при відповіді на питання; користується в основному матеріалом, одержаним з лекцій та підручника.

51-60 балів ( оцінка Е, “3” (задовільно). Поряд із наведеними вище характеристиками знань та вмінь студента, він практично не наводить прикладів при відповіді, не знає змісту першоджерел та додаткової літератури. Неточності у викладі фактичного матеріалу стають розповсюдженими, аргументувати свою відповідь та робити висновки студент не вміє.

21-50 балів ( оцінка FX, “2” (незадовільно з можливістю повторного складання) ставиться, коли студент виявляє незнання більшої частини відповідного розділу вивченого матеріалу, допускає суттєві помилки в формулюванні визначень, спотворює їх зміст, невпевнено викладає матеріал, або відмовляється від відповіді. Відсутні ґрунтовні знання не лише першоджерел та додаткової літератури, а й матеріал підручника та лекцій студент знає лише фрагментарно. Творчий підхід до розв‘язання проблем відсутній повністю.

0-20 балів ( оцінка F, «2» (незадовільно, з обов‘язковим перескладанням) виставляється при відсутності студента з будь-яких причин під час проведення іспиту або неможливості його атестувати через інші об’єктивні фактори: відсутність на заняттях, відсутність на модульній контрольній роботі, відмову від подання індивідуальної роботи в зазначені терміни, постійну відмову від відповідей на заняттях та від написання модульної контрольної роботи чи іспиту.

Приклад модульної контрольної роботи:





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...