Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Психологія. Розкрийте зміст методів психологічного дослідження особистості та вкажіть їх значення для складання психолого-педагогічної характеристики школяра



Розкрийте зміст методів психологічного дослідження особистості та вкажіть їх значення для складання психолого-педагогічної характеристики школяра.

Поняття про метод як спосіб пізнання предмету психології. Класифікація методів психологічного дослідження (за Б.Г.Ананьєвим).

Організаційні методи та їх роль у виборі шляхів реалізації дослідницького завдання. Порівняльний метод. Лонгітюдний метод. Комплексний метод. Емпіричні методи, їх характеристика. Спостереження як цілеспрямоване і планомірне сприймання проявів психіки. Самоспостереження та можливості його застосування. Метод бесіди. Анкетний метод та метод інтерв’ю. Експеримент у психології, його види і можливості. Психодіагностичні тести. Різновиди тестів. Метод аналізу продуктів діяльності. Соціометрія. Методи обробки та інтерпретації даних психологічного дослідження. Впровадження обчислювальної техніки в психологічний експеримент.

Етапи психологічного дослідження. Психолого-педагогічна характеристика особистості школяра. Загальні відомості про школяра. Спрямованість особистості учня. Характеристика навчальної діяльності школяра. Особливості пізнавальної психічної діяльності учня. Характеристика спілкування і міжособистісної взаємодії школяра. Особливості емоційно-вольової сфери учня. Індивідуально-типологічні особливості особистості школяра. Можливості застосування методів психологічного дослідження при висвітленні складових психологічної характеристики на учня.

Проаналізуйте зміст основних сторін процесу спілкування. Вкажіть їх особливості у педагогічному спілкуванні.

Спілкування як багатоплановий процес розвитку контактів між людьми, який породжується спільною діяльністю. Функції спілкування. Зміст, мета та засоби спілкування. Значення спілкування.

Комунікативна сторона спілкування. Вербальна та невербальна комунікація. Вимоги до мови педагога. Засоби невербального спілкування (міжособистісний простір, візуальний контакт, експресія тощо). Інтерактивна сторона спілкування.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 525 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...