Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 6



1. Загальні вимоги до організації робочих місць і користування ручними інструментами та інвентарем.

2. Санітарні вимоги до забезпечення об’єктів роздрібної торгівлі опаленням.

3. Характерні порушення законодавства у сфері санепідемнагляду на підприємствах продовольчої торгівлі.

3. Вирішити ситуаційне завдання

У відповідності до колективного договору між адміністрацією і трудовим колективом виробничо-торговельної фірми “Жоржета” (штат фірми див. у практичному занятті по темі 2) необхідно придбати (на новий бюджетний рік) санітарний одяг, санітарне взуття і сан. приналежності та спецодяг, спецвзуття і інші ЗІЗ.

Користуючись додатками ЖА треба підібрати ті провести розрахунки їх кількості.

Питання для самостійного вивчення.

1. Опрацювати “Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту”.

Тема 5. Аналіз травматизму в галузі, порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків і аварій

Мета: а) вивчити причини виробничого травматизму, порядок розслідування та обліку нещасних випадків і професійних захворювань та напрями попередження виробничого травматизму в сфері торгівлі;

б) вивчити порядок відшкодування шкоди працівнику у разі ушкодження його здоровя.

Ця тема розкриває такі питання:

1. Аналіз умов праці в галузі щодо небезпечних факторів найбільш характерних технологічних процесів і обладнання.

2. Аналіз виробничого травматизму в галузі.

3. Порядок розслідування та ведення обліку нещасного випадку на виробництві.

4. Порядок розслідування нещасного випадку невиробничого характеру.

5. Порядок призначення та здійснення виплат, потерпілим розслідування аварій на виробництві.

6. Порядок від нещасного випадку на виробництві.

Література: 1, с.68-91; 3, с.88-320; 4, с.26-37; 7, с.89-121; 9, с.110-155; 10, с.102-132; 12, с.116-197.

Методичні поради до вивчення теми

Вивчення теми необхідно розпочинати з поняття про небезпечні фактори та зони. Треба провести аналіз умов праці в галузі щодо небезпечних факторів найбільш характерних технологічних процесів і обладнання.

Наступним слід розглянути поняття про нещасні випадки виробничого та невиробничого характеру. Методи аналізу виробничого травматизму. Статистичні дані про загальний і смертельний травматизм у галузі, про динаміку його зміни у часі. Слід зробити аналіз виробничого травматизму в галузі за небезпечними факторами та причинами, а також за професіями, стажем роботи, віком і статтю постраждалих осіб. Числові значення в галузі коефіцієнтів частоти та важкості нещасних випадків, коефіцієнта виробничих втрат. Характерні обставини травмування працівників галузі з урахуванням видів небезпеч­них факторів і причин, що викликали нещасні випадки. Соціально-економічні наслідки виробничого травматизму в торговельній галузі. Основні напрями попередження виробничого травматизму в сфері торгівлі.

Необхідно вивчити порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків на виробництві. Склад комісії з розсліду­вання нещасного випадку на виробництві, порядок призначення та її роботи. Документальне оформлення результатів розсліду­вання такого нещасного випадку. Спеціальне розслідування нещасних випадків.

Треба вияснити умови, за яких нещасні випадки, що сталися з працівниками, визнаються не пов’язаними з виробництвом.

Який порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру. Склад комісії з розслідування таких нещасних випадків, порядок призначення їх та їх роботи. Документальне оформлення результатів розслідування нещасних випадків невиробничого характеру.

Слід ознайомитись зі звітністю про нещасні випадки виробничого і невиробничого характеру.

Складіть перелік і загальну характеристику аварійно-небез­печних об’єктів у торговельній галузі. Як здійснюють класифі­кацію аварій, порядок їх розслідування та обліку.

Треба знати про плани попередження та ліквідації аварій, дії працівників торговельних підприємств у випадку виникнення аварії, інших надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру.

Термінологічний словник

Виробнича травма – травма, що сталась внаслідок дії виробничих факторів.

Виробничий травматизм - явище, що характеризується сукупністю виробничих травм і нещасних випадків на виробництві.

Небезпечна зона – простір, яв якому можлива дія на працівника небезпечного і (або) шкідливого виробничого фактора.

Нещасний випадок – це обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора, чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків, унаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю або настала смерть.

Професійне захворювання – патологічний стан людини, зумовлений роботою і пов’язаний з надмірним напруженням організму або несприятливою дією шкідливих виробничих факторів.

Робоча зона – визначений простір, в якому розташовано робочі місця постійного або непостійного (тимчасового) перебування працівників.

Робоче місце – місце постійного або тимчасового перебування працівника в процесі трудової діяльності.

Страховий випадок – нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання, що спричинили застрахованому професійно зумовлену фізичну чи психічну травму, з настанням яких виникає право застрахованої особи на отримання матеріального забезпечення та (або) соціальних послуг.

Травма – порушення анатомічної цілісності організму людини або його функцій унаслідок дії факторів зовнішнього середовища.

Шкода – фізичні ушкодження і (або) збитки, заподіяні здоров’ю людей і (або) майну чи навколишньому середовищу.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...