Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

На будівельному майданчику. Для створення відповідних гігієнічних умов на буді­вельному майданчику керівники будівельно-монтажних організацій повинні забезпечити всіх працюючих



Для створення відповідних гігієнічних умов на буді­вельному майданчику керівники будівельно-монтажних організацій повинні забезпечити всіх працюючих санітар­но-побутовими приміщеннями і обладнанням, які мають бути підготовлені і введені в дію до початку основних буді­вельно-монтажних робіт на об'єкті.

До санітарно-побутових приміщень належать: примі­щення для зберігання домашнього одягу і спецодягу, для сушіння, знепилювання і ремонту спецодягу, душові, уми­вальні, вбиральні; приміщення для особистої гігієни жінки, їдальні, буфети та кімнати для приймання їжі. Залежно від інвентарності та використання санітарно-побутові при­міщення бувають розбірні та інвентарні - багаторазового використання. Інвентарні санітарні приміщення залежать від конструктивних рішень і поділяються на пересувні, контейнерні і збірно-розбірні.

Контейнерні побутові приміщення можуть бути самот­ні або з'єднані з об'ємних блокових елементів. Побутові приміщення пересувного типу зручніші, оскільки мають швидку маневреність та потребують мінімальних затрат часу і засобів розміщення їх у місцях виконання робіт (під­ключення до джерел електроенергії, тепла, води, влашту­вання під'їздів), їх починають експлуатувати відразу після перевезення на майданчик, оскільки вони мають постійно вмонтований інвентар. Контейнерні типи побутових примі­щень самостійно не переміщують, їх перевозять на трайлерах чи санках, а на великі відстані - на платформах за­лізницею.

На будівельних майданчиках поблизу робочих місць мають бути місця для відпочинку працюючих, куріння

— 216 —

(об­ладнані протипожежними засобами), захисні укриття від атмосферних опадів та сонячної радіації.

Склад і територію санітарно-побутових приміщень ви­значають для кожного об'єкта будівництва відповідно до інструкції з проектування побутових приміщень.

Гардеробні, умивальні, душові, приміщення для при­ймання їжі розміщують на будівельному майданчику не далі ніж за 500 м від робочих місць. Площа кожного примі­щення залежить від максимальної кількості працюючих на будівництві й норми площі на одного працюючого. Якщо роботи ведуть на відкритому повітрі чи в неопалюваних будівлях у зимовий час, то приміщення для обігрівання ро­бітників та захисту їх від атмосферних опадів розміщують на відстані не більш як 150 м від робочих місць. Площу цих приміщень визначають з розрахунку 0,1 м2 на одного працюючого, але не менш як 8 м2.

На будівництві, де кількість працюючих становить 300...800 чоловік, передбачається фельдшерський мед­пункт, а де 800...1500 чоловік - лікарський пункт. Відстань від міста роботи до медпункту не повинна перевищувати 600...800 м. На кожному об'єкті будівництва повинна бути аптечка з перев'язними і лікувальними засобами для по­дання першої допомоги у разі поранення, порізів, вивихів і опіків. Медичні приміщення при кількості працюючих не менш як 300 чоловік повинні мати площу близько 40 м2.

Кожний будівельний майданчик забезпечують питною водою, для чого встановлюють фонтанчики чи бачки на відстані 75 м від місця роботи.

Входи в санітарно-побутові приміщення обладнують тамбурами, а перед ними встановлюють пристрої для чищення і миття взуття. Біля санітарно-побутових примі­щень бажано передбачити місця для відпочинку робітни­ків, спортивні майданчики, а для провітрювання цих при­міщень - кватирки та фрамуги, що відкриваються.

Територія біля санітарно-побутових приміщень і сві­тильники повинні бути чистими. В літній час проїзди і проходи біля цих приміщень треба поливати водою, а в зи­мовий - очищати від снігу та посипати піском. В усіх са­нітарно-побутових і виробничих приміщеннях потрібно підтримувати нормативний волого-температурний режим, передбачити їхню

— 217 —

природну вентиляцію, а в душових, вби­ральнях - вентиляцію з механічним включенням.

Проектуючи тимчасові житлові поселення і міста бу­дівельників, потрібно знати і враховувати класифікаційні знаки тимчасових споруд. Зведення тимчасового житлово­го поселення і міста будівельників з комплексом інженер­них комунікацій і доріг належить до початкового (інженер­ного) періоду будівництва. Необхідну площу тимчасових споруд житлового поселення і приміщень громадського призначення встановлюють за кількістю працюючих з ура­хуванням коефіцієнта ємності, що становить 1,5 для під­готовчого періоду і 2,2 для основного періоду будівництва. Тимчасові споруди житлового поселення можуть бути та­кими: житлові будинки, гуртожитки, магазини, клуб, лазня, пральня, школа, дитячий садок чи ясла, їдальня, ательє, медпункт.

Під час формування набору тимчасових споруд, крім типу, потужності, номенклатури, призначення їх, слід та­кож враховувати район будівництва, порядок освоєння будівельного майданчика та інші фактори, пов'язані з розміщенням тимчасових споруд.

При розміщенні житлового поселення мають бути такі параметри:

- тимчасові споруди потрібно розміщувати недалеко від місць виконання робіт і з забезпеченням коротких тран­спортних чи пішохідних шляхів до них;

- комплектування і об'єднання тимчасових споруд повинні забезпечувати сприятливі умови для природного освіт­лення і провітрювання приміщень, неможливості сані­тарного і пожежного впливу з одного об'єкта на інший;

- тимчасові будівлі потрібно розміщувати не ближче ніж за 50 м від підприємств, що виділяють у повітря пил і токсичні речовини.

Розміщуючи житлове поселення, потрібно враховувати близькість автомобільних і залізничних шляхів, котлованів, транспортно-підіймальних засобів, що можуть трапитися на шляху до роботи й до окремих місць. Житлове посе­лення має бути обладнане водопроводом, каналізацією, опаленням, вентиляцією. Якщо централізованого водо­постачання немає, то придатність джерела води до гос­подарських потреб

— 218 —

оцінюють на основі висновку місцевої санепідемстанції.

Харчуються працівники в їдальнях чи буфетах. Розміщувати пункти харчування в інших приміщеннях не можна. Кількість посадочних місць у пунктах харчування визначають з урахуванням кількості працюючих у найчисленнішій зміні. Час перебування в їдальні - 20 хв., а в бу­феті - 12хв.

У пунктах харчування має бути умивальник з розрахун­ку 1 кран на кожні 50 посадочних місць.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 734 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...