Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека при експлуатації балонів



Балони призначені для зберігання, перевезення та ви­користання стиснених зріджених або розчинених газів під тиском. Міцність балонів забезпечується їх якісним виго­товленням та періодичним посвідченням. Вони виготов­ляються зварними, або безшовними.

Відповідно до ДНАОП 0.00-1.07-94 балони з газами зберігаються у спеціальних приміщеннях (складах) або під навісами, які захищають їх від атмосферних опадів та сонячних променів. Забороняється тримати в одному приміщенні балони з киснем та горючими газами. Балони з отруйними газами зберігаються у спеціальних закритих приміщеннях. Склади для балонів з вибухо- та пожежоне-безпечними газами повинні знаходитись у зоні блискавко-захисту.

Наповнені балони зберігаються у вертикальному поло­женні у спеціально обладнаних гніздах, клітках або огоро­джуються бар'єром для запобігання їх падіння. Балони з газом, повинні знаходитись на відстані не менше 1 м від радіаторів опалення та інших опалювальних приладів і не менше ніж 5 м від джерел відкритого вогню. Кисневі балони необхідно оберігати від забруднення будь-яким мастилом або жиром, оскільки вони можуть утворити ви­бухонебезпечну суміш з чистим киснем.

Враховуючи значну масу балонів, особливо наповне­них газом, їх переміщення в межах підприємства необхід­но

— 226 —

здійснювати на спеціально пристосованих для цього візках.

В процесі експлуатації балони проходять посвідчення яке здійснюється підприємствами - наповнювачами, наповню вальними станціями та спеціальними пункта­ми випробування які одержали на це дозвіл у органах Держгірпромнагляду. Після проведення посвідчення на верхній частині балона ставиться клеймо і зазнача­ється дата наступного посвідчення. Величина пробного тиску і час витримки балонів під тиском встановлюється відповідними стандартами та технічними умовами, при цьому пробний тиск повинен бути не менший ніж півтора значення робочого тиску (за виключенням балонів з ацетиленом, який зберігають у розчиненому вигляді у балонах, заповнених пористою масою, а випробування проводиться азотом під тиском 3,5 МПа, з опусканням балона у воду).

Залишковий тиск газу в балоні повинен бути не менше 0,05 МПа.

Основним пристроєм, що забезпечує безпеку при екс­плуатації балонів є редуктор, який знижує тиск стисненого газу до робочого.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...