Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Систем під тиском і кріогенної техніки



У будівництві та при експлуатації будівель і споруд ви­користовуються посудини та апарати, що працюють під тиском: парові та водогрійні котли, компресори та повітрозбірники (ресивери), трубопроводи для стисненого повітря, газу, пару; балони та цистерни для транспор­тування і зберігання зріджених, стиснених і розчинених газів, а також інші посудини, що працюють під тиском. В результаті вибухів цих посудин та систем, що працю­ють під тиском можуть статися значні руйнування та важ­кі травми у людей.

До обслуговування систем (посудин) що працюють під тиском, допускаються особи, які досягли 18-річного віку, пройшли медичне обстеження, навчання за затвердженою програмою, атестовані і мають посвідчення на обслу­говування

— 220 —

відповідного устаткування (посудини, апарата).

Підготовка таких працівників здійснюється у навчаль­них закладах які одержали дозвіл Держгірпромнагляду на проведення такого навчання. Періодичні перевірки знань працівників, які обслуговують системи, що працюють під тиском проводяться не рідше ніж один раз на рік.

Адміністрація підприємства зобов’язана утримувати системи, що працюють під тиском у справному стані; по­винні бути розроблені, затверджені, вивішені на робочих місцях та видані під розписку обслуговуючому персоналу інструкцій щодо безпечного обслуговування таких систем; назначається особа, на яку покладається відповідаль­ність за справний стан та безпечну експлуатацію систем, що працюють під тиском.

Причини аварій при експлуатації систем, що працюють під тиском бувають:

Організаційні - порушення правил технічної експлуа­тації, режимів роботи, посадових інструкцій та вимог техні­ки безпеки обслуговуючим персоналом;

Технічні - неякісне виготовлення, монтаж чи ремонт посудин, апаратів, трубопроводів, несправність запобіж­них пристроїв, контрольно-вимірювальних приладів, ар­матури, корозія металу, тощо.

Залежно від умов роботи (тиск, температура, серед­овище, об'єм) усі посудини поділяють на чотири класифі­каційних групи (табл. ІІІ.4)

Посудини, що працюють під тиском, до пуску в роботу повинні бути зареєстровані в експертно-технічних центрах (ЕТЦ), піддаються технічному посвідченню до пуску в ро­боту та періодично в процесі експлуатації, а в необхідних випадках - позачерговому посвідченню.

Для запобігання підвищення тиску вище допустимого в посудинах, апаратах та трубопроводах встановлюють пружинні або важільно-вантажні запобіжні клапани. Вони автоматично відкриваються при підвищенні тиску вище значення, що задається (регулюється) гвинтом стиснення пружини або вантажем, який встановлюється на важіль клапана.

— 221 —

Таблиця ІІІ.4





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 322 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...