Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Безпека при експлуатації компресорних установок



Робота компресорного устаткування пов'язана з виник­ненням низки небезпечних та шкідливих чинників, обумов­лених наявністю у компресорах рухомих частин, високого тиску та температури, а також можливістю утворення ви­бухонебезпечних сумішей з продуктів розкладу мастиль­них матеріалів і повітря.

В компресорних установках відбувається стиснення газів, що характеризується різким підвищенням темпера­тури стисненого повітря.

Найбільшу небезпеку при високій температурі в системі компресорної установки являють пари мастильних речо­вин, які в атмосфері стисненого повітря стають вибухоне­безпечними вже при температурі 250 - 300°С. Пари мас­тила у суміші з повітрям можуть займатися навіть від іскри електричного розряду, тому для змащення рухомих частин компресора застосовують спеціальні мастила з високою температурою займання. Для зменшення температури стисненого повітря застосовують повітряне (для компре­сорів низького тиску до 0,7 МПа) та водяне (для компресо­рів високого тиску) охолодження компресорних установок.

Для забезпечення безпеки при експлуатації компресор­них установок вони повинні бути оснащені відповідними запобіжними пристроями та контрольно-вимірювальними приладами.

Для того, щоб запобігти утворенню вибухонебезпечних сумішей внаслідок потрапляння в компресорну установку забрудненого або запиленого повітря, на повітря приймальній трубі встановлено фільтр. Для стікання статичних зарядів

— 224 —

корпус компресора поєднується до заземлювача.

За правильну та безпечну експлуатацію компресорної установки та повітропроводів відповідає особа, призначена наказом по підприємству, і яка має закінчену технічну осві­ту, спеціальне посвідчення та практичний досвід роботи.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...