Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Психофізіологія праці вивчає перебіг психічних і фізіологічних процесів при трудовій діяльності людини і вимоги щодо цих про­цесів при різних видах праці. 6 страница



Акустичні екрани для захисту обкатних стендів наведені на рис. 3,10. Встановлення акустичного екрана і глушника-іскро- гасника дозволяє знизити рівень шуму при обкатці двигуна на 12 дБА і збільшити продуктивність праці на 10-15%.

Глушники шуму. Вимоги до глушників шуму та їх характерис­тики. Для виробничих машин, двигунів і установок, які викори­стовують атмосферне повітря, - вентиляторів, повітродувок, пневмоінструменту, газотурбінних і дизельних установок та інших - суттєвим є гасіння шуму. Найефективнішим засобом боротьби з таким шумом є встановлення глушників шуму в повітроводи.

Глушники шуму повинні, з одного боку, перетинати шлях шуму, з іншого - не перешкоджати переміщенню робочого сере­довища по газоводу (повітроводу). Остання вимога визначає ви­бір можливостей конструкції глушника. Крім того, до глушни­ків залежно від умов їх установлення й експлуатації висувають специфічні вимоги щодо обмеження їх габаритів, форми, маси, використання тих чи інших конструкційних і поглинаючих звук матеріалів тощо.

3.3. Вимоги безпеки при застосуванні шкідливих речовин

Застосування етилованого бензину. На підприємствах, що за­стосовують етилований бензин, повинен бути чітко встановлений порядок його відпуску, зберігання, витрачання та перевезення, що виключає можливість його використання не за призначенням.

Підприємства, що застосовують етилований і звичайний бен­зин, повинні мати окремі ємності для їх зберігання і перевезення, а також окремі паливопроводи і бензоколонки. Перевозити і збе­рігати етилований бензин треба тільки в справних резервуарах,

цистернах чи металевих бочках з кришками або пробками на бензостійких прокладках, які щільно закриваються. При цьому на тарі повинен бути напис великими літерами: «ЕТИЛОВА­НИЙ БЕНЗИН».

Заповнювати резервуари етилованим бензином необхідно не більше як на 90% ємності.

Причини, що викликають підтікання та «потіння» тари, на­повненої бензином, слід негайно усувати. Якщо це неможливо, етилований бензин необхідно перелити в справну тару, дотриму­ючись усіх заходів перестороги, щоб він не розлився, не потрапив на тіло або одяг робітника тощо.

Забороняється:

19. перевозити етилований бензин в салонах легкових авто­мобілів, автобусів, у кабінах автомобілів усіх типів, а та­кож на вантажних автомобілях, причепах і напівприче­пах разом з людьми і тваринами;

20. особа, яка супроводжує вантажний автомобіль з етилова­ним бензином, повинна знаходитися в кабіні;

21. транспортувати етилований бензин разом із харчовими продуктами і промисловими товарами;

22. використовувати цистерну або тару з-під етилованого бе­нзину після очищення для перевезення і зберігання хар­чових продуктів.

У місцях зберігання, навантаження, розвантаження етилова­ного бензину і роботи з ним для знешкодження пролитого бен­зину і очищення забруднених ним автомобілів, устаткування, під­логи мають знаходитися в достатній кількості потрібні засоби (гас, розчин хлорного вапна або дихлорамін, тирса, ганчір'я тощо).

При проливанні етилованого бензину і попаданні його на ав­томобілі, устаткування, майданчики, підлогу та інші місця їх слід негайно очищати або знешкоджувати. Для цього необхідно за­сипати піском або тирсою забруднену підлогу або майданчики, а металеві поверхні протерти ганчір'ям, змоченим гасом.

Використовувати цистерну і тару з-під етилованого бензину для перевезення нехарчових вантажів дозволяється тільки після видалення та знешкодження залишків етилованого бензину. Для знешкодження тари з-під етилованого бензину необхідно звільнити її від залишків бензину, промити гасом, а. зовні обтерти ганчір'ям, змоченим гасом. Операції з переливання, приймання та відпускання етилованого бензину мають бути механізованими. Насоси, пали- вопроводи, бензоколонки, шланги та інші пристрої, що застосову­ються, повинні бути справними і не мати підтікання. При ремонті паливозаправних колонок, насосів та іншої заправної апаратури з-під етилованого бензину без демонтажу необхідно максимально захистити працюючих від вдихання парів бензину (працювати слід на відкритому повітрі з навітряної сторони або в добре вентильо­ваному приміщенні). У кінці роботи необхідно знезаражувати ін­струмент, обладнання і робоче місце старанним очищенням і об­тиранням їх ганчір'ям, змоченим гасом.

Миття, розбирання та ремонт двигунів або системи живлення автомобілів, що працюють на етилованому бензині, дозволяється проводити тільки після нейтралізації відкладень тетраетилсвинцю гасом або іншими нейтралізуючими рідинами.

Заправку автомобілів етилованим бензином слід проводити з бензоколонки шлангом, який має роздавальний пістолет. Забо­роняється заправляти автомобілі етилованим бензином за допо­могою відер, лійок тощо, а також відпускати етилований бензин у тару (каністри). Оператор заправних станцій і водій повинні знаходитися при заправленні з навітряного боку автомобіля.

Забороняється:

10. при продувці системи живлення або переливанні етилова­ного бензину засмоктувати його ротом;

11. використовувати етилований бензин у двигунах, що пра­цюють усередині приміщень (внутрішньоцеховий транс­порт, стаціонарні двигуни тощо);

12. застосовувати етилований бензин для роботи паяльних ламп, бензорізів, чищення одягу, промивання деталей тощо;

13. застосовувати етилований бензин на випробувальних ста­нціях підприємства без обладнання додатковою надійно діючою вентиляцією;

14. зберігати етилований бензин поза межами спеціально об­ладнаних складів, сховищ тощо.

Робітники (у т.ч. водії), які стикаються з етилованим бензи­ном, повинні бути забезпечені на час роботи засобами індивідуа­льного захисту відповідно до встановлених норм. У разі попа­дання етилованого бензину на руки та інші частини тіла необ­хідно вимити ці місця гасом, а потім теплою водою з милом. В інструкціях з охорони праці для операторів заправних станцій, а

також на виконання окремих видів робіт, при яких робітники мають контакт з етилованим бензином, повинні бути зазначені вимоги особистої безпеки при роботі з етилованим бензином.

Застосування антифризу та гальмівних рідин. На підприємс­твах для попередження отруєння гальмівною рідиною або анти­фризом повинен бути чітко встановлений порядок їх відпускан­ня, зберігання та витрачання за призначенням.

Антифриз (низькозамерзаючі рідини) та гальмівні рідини слід зберігати і перевозити в справних, герметично закритих ємнос­тях (бочках та споживчій тарі). Перед тим як налити антифриз або гальмівну рідину, необхідно ретельно очистити тару від твер­дих осадів, нальотів та іржі, промити лужним розчином і пропа­рити. У тарі не повинно бути залишків нафтопродуктів. Анти­фриз і гальмівну рідину наливають у тару не більше як на 90% и ємності. На тарі, в якій зберігають (перевозять) антифриз та гальмівну рідину, і на порожній тарі з-під них повинен бути незмивний напис великими літерами «ОТРУТА», а також знак, установлений для отруйних речовин. Тару з антифризом і гальмів- нрю рідиною зберігають у сухому приміщенні, яке не опалюється.

Забороняється:

11. наливати антифриз і гальмівну рідину в тару, яка не від­повідає зазначеним вище вимогам;

12. переливати антифриз і гальмівну рідину шлангом шля­хом засмоктування ротом;

13. застосовувати тару з-під антифризу і гальмівної рідини для перевезення і зберігання харчових продуктів;

14. перевозити антифриз і гальмівну рідину разом з людьми, тваринами, харчовими продуктами.

Злитий із системи охолодження двигуна антифриз повинен бути зданий за актом на склад для зберігання. Вимоги до збері­гання відпрацьованого антифризу такі, як і для свіжого.

Перед заправкою системи охолодженню антифризом необхідно:

15. перевірити, чи немає в системі охолодження (в з'єднуваль­них шлангах, радіаторі, сальниках водяного насоса тощо) течі, за наявності її необхідно ліквідувати;

16. промити систему охолодження чистою гарячою водою.

Заправку системи охолодження двигуна антифризом і галь­мівної системи гальмівною рідиною слід проводити тільки за

допомогою спеціально призначеної для цієї мети посудини. За­правна посудина повинна бути очищена і промита і мати відпо­відний напис: «Тільки для антифризу» або «Тільки для гальмів­ної рідини».

При роботі з цими рідинами слід вживати заходів, що виклю­чають попадання в них нафтопродуктів (бензину, дизельного па­лива, масла тощо). Заливати антифриз у систему охолодження без розширювального бачка слід не до горловини радіатора, а на 10% менше об'єму системи охолодження, тому що під час роботи двигуна (при нагріванні) антифриз розширюється більше води, що може призвести до його витікання. Після кожної операції з гальмівною рідиною та антифризом (одержання, видача, заправ­ка автомобіля, перевірка якості) треба ретельно мити руки водою з милом. При випадковому заковтуванні антифризу або гальмів­ної рідини потерпілому слід негайно надати медичну допомогу. Забороняється допускати до роботи з антифризом і гальмівною рідиною осіб, які не пройшли інструктажу з вимог техніки безпе­ки при їх використанні та зберіганні.

3.4. Водопостачання і каналізація

Підприємства повинні бути обладнані господарчо-питним і ви­робничим водопостачанням, а також фекальною і виробничою каналізацією згідно зі СНиП 2.04.01-85 «Внутренний водопро­вод и канализация зданий». Виробничі дільниці повинні забез­печуватися питною водою. Для постачання питною водою слід передбачати автомати, фонтанчики, закриті бачки з фонтануючи­ми насадками та інші пристрої. Улаштування внутрішнього господарчо-питного водопроводу у виробничих і допоміжних примі­щеннях обов'язкове за відсутності централізованого джерела во­допостачання і при кількості працюючих у зміну не більше 25 чоловік; у цих випадках забезпечення працюючих питною водою здійснюється з урахуванням місцевих умов.

Відстань від робочих місць до джерел питного водопостачан­ня повинна бути у виробничих приміщеннях не більше 75 м, на відкритих площадках - не більше 50 м. Температура питної води повинна бути не вище > 20 °С і не нижче +8 °С. Робітники кузні повинні забезпечуватися газованою підсоленою водою (із

вмістом кухонної солі до 5 г на 1 л води) із розрахунку 3-5 л води на одного працюючого в зміну.

Забезпечення працюючих газованою підсоленою водою не зві­льняє адміністрацію підприємства від обов'язків забезпечення робітників прісною водою на загальних підставах. Температура води під час ручного миття автомобілів при температурі навко­лишнього повітря нижче О °С повинна бути не нижче +20?С. Підприємства, які не мають можливості підключення до каналі­заційної системи, повинні передбачати влаштування (будівницт­во) зовнішніх убиралень з вигрібними ямами або ємностями. Вигрібні ями необхідно своєчасно очищати, а вбиральні утриму­вати в належному санітарному стані.

Стічні води від миття автомобілів, миття підлоги в приміщен­нях для зберігання або обслуговування автомобілів, які містять горючі рідини та завислі речовини, перед злиттям у каналізацій­ну мережу повинні очищатися в місцевих очисних установках. Після очищення стічних вод від миття автомобілів вміст завис­лих речовин і нафтопродуктів не повинен перевищувати встано­влених норм.

Видалення осаду з очисних установок пропускною здатністю більше 1,5 л/с має бути механізованим. Осади і зібрані нафто­продукти з очисних споруд видаляються в міру їх накопичення.

Забороняється передбачати систему зворотного водопостачання для миття асенізаційних автомобілів і тих, що перевозять отруй­ні та інфіковані речовини.

Бензо- і маслоуловлювачі. повинні мати справні гідрозатвори і природну вентиляцію. Для відведення стічних вод на підприєм­ствах, які обслуговують автомобілі, що працюють на зрідженому нафтовому газі, слід передбачати:

19. гідрозатвори на трубопроводі від мийки автомобілів в міс­цеві очисні споруди;

20. колодязі з гідрозатворами перед приєднанням каналіза­ційної мережі для дощових вод до міської мережі.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 650 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...