Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини порушення зору, кістково-м’язової системи користувачів ПК



Порушення зору

Як показують сучасні медичні обстеження професійних користувачів ПК, порушення зору в них спричиняють:

- нераціональне освітлення;

- відблиски на екрані;

- різнорідність об’єктів зорової роботи;

- неякісна характеристика зображення на екрані монітора (чіткість зображення, яскравість, контрастність, мерехтіння та ін.);

- недотримання режиму праці та відпочинку і ін.

Так, наприклад, якщо зображення на екрані не чітке, то до нього потрібно “придивлятися”, фактично це основний спосіб порушити зір.

Користувачі ПК при використанні пюпітра (тримача документів) розміщують текст для читання і набирання на комп’ютері на тій же відстані зору, що і від екрана дисплея. Якщо ж пюпітра не має то документи розташовують у більшості випадків на столі у горизонтальному положенні і тоді зорова відстань до цих документів буде коливатися в межах 30-35 см. На іншій відстані (вдвічі більшій) розташований екран дисплея. Крім цього, особливістю для користувачів є і світловий контраст різних предметів на робочому місці: яскравий екран дисплея, інша освітленість клавіатури, поверхні периферії (стеля, стіни, меблі тощо). Таким чином, зіниці очей постійно то звужуються, то розширюються і не встигають налаштуватися під різну освітленість, практично вимушені працювати в “розігнаному режимі”.

Недостатній рівень освітленості погіршує сприйняття інформації при читанні документів, а дуже високий приводить до зменшення контрастності зображення на екрані. Тому бажано, щоб рівень освітленості екрана і документів на столі був одинаковим. Працювати в затемненому чи погано освітленому приміщенні не рекомендується. Це призводить до погіршення зору.

Користувачу ПК потрібно пам’ятати, що при напруженій роботі за екраном монітора зменшується частота кліпання очей, що призводить до висихання та викривлення роговиці ока, погіршення зору. Тому час від часу бажано здійснювати кліпання очима.

Впливає на роботу органів зору і опукла поверхня екрану монітора. Вихід – придбати РК-монітор або ЕПТ-монітор з плоским екраном.

Якщо ви працюєте за комп’ютером в окулярах або контактних лінзах, то вони повинні бути завжди чистими.

Небайдужа для користувачів ПК і кольорова гама індикації та фону екрана дисплея.

Кольорове зображення на екрані дисплея збільшує навантаження на зір і потребує більшої адаптації ніж при чорно-білому зображенні.

Впливає на підвищення втоми користувача і світлова обстановка в приміщенні, яка визначається не тільки рівнем освітленості, а і кольором внутрішнього інтер’єра приміщення. Вважається, що кращими кольорами для стін є голубий, світло-сірий, світло-зелений.

Поради користувачам ПК щодо зменшення впливу монітора ПК на зір.

Таблиця 1

Оптимальні відстані (L) від ока користувача до екрана монітора ПК

Розмір екрана по діагоналі Відстань (L) від ока користувача до екрана, мм
в дюймах (ІІ) в сантиметрах
14ІІ/15ІІ 35-38 500-600
17ІІ   600-700
19ІІ   700-800
21ІІ   800-900

Чіткість і точність зображення на екрані залежить від роздільної здатності монітора – кількості точок (пікселів) по горизонталі і вертикалі, яку він може вмістити (показати). Зрозуміло, що чим більше цих пікселів тим менше зернистою і більш якісною буде картинка на екрані. Але треба пам’ятати, що при дуже великій роздільній здатності елементи графічного інтерфейса стають значно дрібними (і вам прийдеться мружити очі, щоб роздивитися, наприклад, текст в вікні Word або підписи під значками в Windows). Це додатково навантажує зір і, звичайно, приводить до порушення його функцій. Щоб цього не трапилось, існують стандарти для моніторів з різними розмірами екранів по діагоналі (табл.2).

Таблиця 2





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 794 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...