Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Користувачів та захист від них



Дисплей ПК на електронно-променевій трубці є джерелом електромагнітних випромінювань, які включають: радіочастотне, рентгенівське, ультрафіолетове, видиме і інфрачервоне. Розглянемо радіочастотне електромагнітне випромінювання, як таке, що найбільш суттєво впливає на стан здоров’я користувача ПК.

Радіочастотне випромінювання створюване персональним комп’ютером має складний спектральний склад в діапазоні частот від 0Гц до 1000МГц.

Електромагнітне випромінювання має електричну (Е) і магнітну (Н) складові і їх оцінка проводиться окремо.

Напруженість електричного поля (Е) у системі Сі вимірюється у вольтах на м (В/м).

Напруженість магнітного поля (Н) вимірюється в нанотеслах (нТл).

Основним джерелом електромагнітного випромінювання ВДТ є електронно-променева трубка (ЕПТ), вузли розгорток, імпульсне джерело живлення, відеопідсилювач.

Портативний комп’ютер типу Notebook з монітором на рідких кристалах (РК-монітор) в режимі електроживлення від електромережі випромінює електричну складову змінного електромагнітного поля, яка мало відрізняється по інтенсивності від ПК з монітором на електронно-променевій трубці. За іншими даними, в РК-моніторах електромагнітне випромінювання на 70% менше ніж у моніторах на ЕПТ.

Вченими встановлено, що електромагнітні поля навколо комп’ютера (особливо низькочастотні) негативно впливають на людину.

Ряд вчених відмічають, що електромагнітні випромінювання комп’ютера виходять за граничні норми, мають складну форму розподілу і в ряді випадків можуть призвести до небезпеки опромінення сусідів по робочому приміщенні аніж користувача цього ПК.

Окрім цього, якщо в приміщенні експлуатується не один, а більше комп’ютерів, то потрібно враховувати, що на користувача одного комп’ютера можуть діяти випромінювання від інших комп’ютерів (бічних і задньої стінки комп’ютера).

Електромагнітне поле діє більше в сторону бокових стінок і особливо ззаду монітора ніж перед екраном.

Бокові і задня частина монітора не обладнані захистом від електромагнітного випромінювання. Правда, на сьогоднішній день, є монітори корпус яких виготовлений з композитних матеріалів з застосуванням металевих включень. При цьому наповнювачі із алюмінію і нержавіючої сталі є більш кращими з точки зору ефективності екранування електромагнітного випромінювання.

На рівень електромагнітного випромінювання в приміщенні з ПК впливає також і зроблена без урахування вимог, особливо в будинках старої забудови, електрична розводка.

В зв’язку з цим виникає необхідність замірів фонових електромагнітних випромінювань в цих приміщеннях.

В робочих приміщеннях інформаційно-обчислювальних центрів, комп’ютерних класів може бути відсутнє загальне заземлення і третій контакт вилки. В цьому випадку ПК опиниться “завислим” в повітрі, що збільшує рівень електромагнітних випромінювань. Крім ПК, низькочастотні поля випромінюються і електроприладами, і люмінесцентними лампами, і джгутами кабелів, які часто-густо обплітають робочі місця користувачів.

Таким чином, не нормоване розташування ПК, інших електроприладів, кабелів і електропроводка можуть створити в приміщенні електромагнітний фон небезпечний для здоров’я працюючих.

Дослідження вітчизняних і закордонних вчених виявили, що небезпека впливу електромагнітних хвиль, особливо низькочастотних, на організм людини не зменшується при зниженні інтенсивності їх випромінювання.

При цьому встановлено, що якраз при малих інтенсивностях чи на конкретних частотах вони найбільш негативно впливають на організм людей. Російськими вченими виявлено, що електромагнітні випромінювання низької інтенсивності в поєднанні з іншим впливом персональних комп’ютерів, чинять різнонаправлену негативну дію на здоров’я користувача. В першу чергу уражаються центральна нервова система, поновлюючі клітини статевої і імунної системи.

Найбільш чуттєвою до дії електромагнітних випромінювань (ЕМВ) є центральна нервова система, тому що вона реагує на інтенсивності, що лежать на кілька порядків нижче чутливості інших органів і тканин.

Вплив електромагнітного випромінювання на нервову систему проявляється в тому, що послаблюється пам’ять, сприймання інформації, виникає безсоння, депресія та головні болі, паморочиться голова, навалюється “безпричинна” втома.

Науковці вважають, що випромінювання ПК співпадає з частотою сигналів, які посилають одне одному клітини нашого організму. Клітини виконують найрізноманітніші завдання: передача нервових імпульсів і обробка інформації, транспортування кисню та поживних речовин, синтезу й виділення різних сполук, скорочення м’язових волокон. Таким чином, в найінтимніші механізми внутрішнього спілкування організму людини втручаються штучні посторонні чинники. В результаті цього руйнується інформаційно-керуюча система організму, збивається ритм роботи і, як наслідок, запускаються патологічні процеси.

Електромагнітне випромінювання ослаблює імунну систему, розбалансовує ендокринну та статеві системи, що призводить до передчасного старіння.

Особливо небезпечні випромінювання моніторів ПК для вагітних жінок. Ризик появи дітей з уродженими хибами збільшується в 25 раз, в 3,5 рази вища імовірність викидів.

Всесвітня організація охорони здоров’я розглядає роботу з ПК як фактор постійно діючого стресу. Шкідливі для користування не тільки дисплеї старих зразків, але й портативні з РК-екранами. Останні особливо небезпечні тим, що наприклад, ноутбук користувач може брати на коліна.

Комп’ютери випуску до 1995 р., за іншими даними – до 1997р., за результатами досліджень проведених у Швеції і Німеччині не відповідають міжнародним стандартам безпеки.

За результатами атестації робочих місць користувачів ПЕОМ в одній із установ АР Крим, умови праці цих користувачів були віднесені комісією до шкідливих. Перевищення нормативних вимог було встановлено відносно рівнів напруженості електромагнітного поля (за електричною та магнітною складовою). В зв’язку з цим, Головний державний експерт з умов праці Міністерства праці та соціальної політики С.Рябоконь наголосив, що таке порушення Державних санітарно-гігієнічних норм і правил тягне за собою дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність відповідно до Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” (ст.ст.45, 46, 49).

Безумовно, на кожен комп’ютер повинен бути сертифікат на відповідність його безпеці. Разом з цим, необхідний постійний контроль за характеристиками випромінювання ПК, якими укомплектовані робочі місця користувачів.

Питання впливу електромагнітного випромінювання різних частот на здоров’я людини, що приводить до багатьох захворювань, вивчено ще недостатньо.

Вчені України в області біоенерготехнологій стверджують, що електромагнітне випромінювання має у своєму складі чинник, який ідентифікували як торсіонні поля і, що торсіонні поля супроводжують будь-яке електромагнітне випромінювання, і є його інформаційними компонентами. Вони вважають, що ці торсіонні поля негативно впливають на організм людини і від них сучасний захисний екран монітора не захистить. Для захисту від дії цих торсіонних полів пропонуються прилади захисту “ФОРПОСТ -1”, “SCATUM” (“Щит”).

Таким чином, для захисту користувачів ПК з ВДТ на ЕПТ від електромагнітних випромінювань слід дотримуватися слідуючого:

Ø на робочому місці має бути перевірений ПК з ВДТ, який відповідає вимогам стосовно захисту від електромагнітних випромінювань (ТСО’99 і ТСО’03); якісний ПК з RК-монітором теж повинен мати сертифікат ТСО’03 (мал.3);

Ø якщо в приміщенні знаходиться декілька ПК, то відстані між ними та їх розміщення повинні відповідати вимогам ДСанПіН 3.3.2.007-98 і ДНАОП 0.00-1.31-99;

Ø використовувати на робочому столі користувача ПК прилади захисту від ЕМВ типу “форпост-1”, “SCATUM” (“Щит”) (мал.4);

Ø правильно підключати всі складові (пристрої) ПК до електромережі;

Ø дотримуватися режиму праці та відпочинку.

Вигляд знаків стандарту Час застосування стандартів
  Сучасні стандарти
  Застарілі стандарти

Мал.3. Шведські стандарти безпеки елементів ПК

Використання пристрою “SCATUM” (“Щит”) допускає два варіанти його установки при експлуатації.

1. Установка пристрою перед екраном комп'ютера по центру на відстані 5...15 см від екрана.

Через 4...5 секунд після фіксації пристрою завершуються процеси поляризації простору і нейтралізації випромінювань.

Ефективність біологічного захисту 95-99%.

2. Установка пристрою на задній стінці корпуса монітора комп'ютера по

центру екрана за допомогою клейкої основи на корпусі пристрою. Ефективність біологічного захисту 95-113%.

Значення ефективності біологічного захисту більше 100% пов'язано з утворенням перед екраном захисної польової об­ласті з правою поляризацією завбільшки 150...200 мм, яка за­безпечує позитивний вплив на організм людини.

Пристрій “ФОРПОСТ-1” встановлюється горизонтально на робочому столі між монітором ПК і користувачем посередині екрана. Розробники стверджують, що за рахунок відхилення, розсіювання і взаємонейтралізації шкідливого інформаційного (торсіонного) випромінювання створюється біобезпечна зона навкруги користувача ПК площею до 2,5м2. Причому зона нейтралізації негативного торсіонного випромінювання за монітором досягає 10-15 см. Схема дії торсіонного поля до установки “пристрою” “ФОРПОСТ-1” і після його встановлення показана на мал.4.

Дія торсіонного поля до установки захисного пристрою “ФОРПОСТ-1”   Захисний пристрій “ФОРПОСТ-1” установлено

Мал. 4. Схема дії торсіонного поля до і після встановлення захисного пристрою “ФОРПОСТ-1”

Розетки електромережі повинні знаходитися з тильної сторони пристроїв ПК (монітора, системного блоку і ін.). Сполучні кабелі повинні проходити якомога далі від робочого крісла користувача, компактно.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 971 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...