Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заходи безпеки при поводженні зі зброєю і боєприпасами



Статут ЗС України вимагає від командирів і начальників всіх ступенів встановлювати необхідні заходи безпеки при роботі з озброєнням та іншою технікою на всіх етапах експлуатації, своєчасно доводити їх до підлеглих і вимагати суворого їх виконання.

Командири і начальники всіх рангів несуть безпосередню відповідальність за організацію, проведення і виконання заходів безпеки. Вони зобов’язані суворо дотримуватися заходів безпеки, що визначені експлуатаційною документацією, а також вимогами, викладених в керівних документах із заходів безпеки. Виконання заходів безпеки є обов’язковим у всіх випадках. Вони повинні бути направлені на створення безпечних умов експлуатації зброї і боєприпасів, запобігання травматизму і професійних захворювань.

Проведення будь-яких робіт зі зброєю і боєприпасами без керівництва і постійного нагляду керівника робіт, а також без перевірки знань особовим складом експлуатаційної документації та інструктажу забороняється.

Безпека поводження зі зброєю і боєприпасами забезпечується:

твердим знанням будови, вмілим поводженням з ним і точним виконанням вимог експлуатаційної документації;

навчання безпечним методам робіт і прийомам надання першої медичної допомоги при різних видах травмувань;

допуском до роботи чинним порядком;

своєчасним доведенням вимог заходів безпеки і контролем їх виконання;

застосуванням спеціальних захисних засобів;

негайним виконанням команди „Стій”, поданою будь-яким номером;

забороною виконання наступних операцій до ліквідування несправностей, що виявленні під час виконання попередніх;

використанням при технічному обслуговуванні або ремонті справного інструменту, пристосувань і обладнання;

правильним використанням спеціального обмундирування і спорядження;

суворим дотриманням заходів пожежної безпеки;

забороною експлуатації зразків несправного озброєння, яке не пройшло планове технічне обслуговування.

У підрозділах зброя знаходиться на зберіганні у спеціально відведених для цього місцях (кімнатах для зберігання зброї) під охороною відповідних осіб. При повсякденному використанні зброї необхідно постійно тримати її у справному стані, на запобіжнику (без необхідності патрон у патронник недосилається), не передавати стороннім особам. Забороняється направляти зброю в сторону людей, проводити несанкціоновані дії з нею. Огляд, технічне обслуговування, заряджання і розряджання зброї проводиться тільки у спеціально відведених місцях під керівництвом старшого начальника.

При виконанні учбової стрільби:

впевнитися у справності зброї та постійно слідкувати за її правильною роботою;

відкривати вогонь тільки по команді командира і у вказаних напрямках;

застосовувати тільки справні боєприпаси;

терміново припиняти вогонь при появі у секторі обстрілу людей, тварин.

Всі види боєприпасів є вибухо-пожежно небезпечними, тому при поводженні з ними головна увага повинна бути звернена на дотримання заходів безпеки. Зберігання боєприпасів проводиться тільки в спеціально обладнаних місцях з дотриманням,з дотриманням визначених температурних норм та норм складування. Забороняється паління та розведення відкритого вогню біля місць утримання боєприпасів. При поводженні з боєприпасами забороняється кидати, кантувати тару з боєприпасами, розбирати боєприпаси та перевіряти електроприладами стан ланцюгів піропатронів, вдаряти по капсулям боєприпасів або безпосередньо один по одному, переносити боєприпаси неохайно укладеними (без тари).





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 9852 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...