Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до застосування засобiв захисту працiвникiв



6.1. Засоби iндивiдуального захисту працiвникiв повиннi вiдповiдати ГОСТ 12.4.011-89.

6.2. Застосування засобiв захисту працiвникiв повинно забезпечувати:

- видалення шкiдливих i небезпечних виробничих факторiв, притаманних прийнятiй технологiї та умовам роботи, з робочої зони;

- зниження вмiсту (рiвня) шкiдливих i небезпечних виробничих факторiв у робочiй зонi до припустимих дiючими санiтарними нормами рiвнiв як у штатному режимi, так i у випадках виникнення аварiй;

- послаблення впливу шкiдливих факторiв виробничого середовища (шуму, теплового випромiнювання, вiбрацiї тощо) на органiзм працiвникiв.

6.3. Вибiр конкретного типу засобiв захисту працiвникiв необхiдно здiйснювати з урахуванням вимог безпеки для даного процесу або виду робiт i наявностi небезпечних i шкiдливих виробничих факторiв.

6.4. Засоби колективного захисту працiвникiв конструктивно повиннi бути з’єднанi з виробничим обладнанням або його елементами керування таким чином, щоб у разi потреби виникла примусова дiя засобу захисту.

Допускається використовувати засоби колективного захисту як елементи керування для включення й виключення виробничого обладнання.

6.5. Засоби колективного захисту працiвникiв повиннi бути розмiщенi на виробничому обладнаннi або робочому мiсцi таким чином, щоб постiйно забезпечувалась можливiсть контролю його роботи, а також безпечне обслуговування та ремонт.

6.6. Засоби iндивiдуального захисту необхiдно застосовувати в тих випадках, коли безпека робiт не може бути забезпечена конструкцiєю обладнання, органiзацiєю виробничих процесiв, архiтектурно-планувальними рiшеннями та засобами колективного захисту.

6.7. Порядок забезпечення засобами iндивiдуального захисту працiвникiв визначається ДНАОП 0.00-4.26-96.

6.8. Без засобiв iндивiдуального захисту працiвники не повиннi допускатися до роботи.

6.9. Засоби iндивiдуального захисту повиннi мати iнструкцiю iз зазначенням призначення й строку служби виробу, правил його експлуатацiї та зберiгання.

6.10. Працiвники повиннi забезпечуватися спецiальним одягом, спецiальним взуттям та iншими засобами iндивiдуального захисту вiдповiдно до ДНАОП 0.00-3.01-98, а санiтарним одягом, взуттям та запобiжними засобами вiдповiдно до Норм санiтарно-гiгiєнiчного одягу, взуття та запобiжних засобiв, якi пiдлягають безплатнiй видачi працiвникам ветеринарних науково-дослiдних iнститутiв i станцiй системи Мiнiстерства сiльського господарства СРСР.

6.11. Засоби iндивiдуального захисту (спецодяг, спецвзуття, рукавицi, рукавички гумовi, захиснi окуляри, респiратори, протигази тощо) повиннi вiдповiдати характеру та умовам роботи, забезпечувати безпеку працi i закрiплюватися за кожним працiвником. Пiдбiр засобiв iндивiдуального захисту проводять iндивiдуально для кожного працiвника.

6.12. До респiраторiв i протигазiв видають iнструкцiї з їхнього використання та паспорти на протиаерозольнi i газовi фiльтри, в яких вiдмiчається тривалiсть їх роботи й найменування пестициду тощо.

6.13. Працiвники лабораторiї повиннi знати правила користування засобами iндивiдуального захисту та найпростiшi методи перевiрки їх справностi.

6.14. Спецодяг необхiдно зберiгати окремо вiд особистого одягу працiвникiв.

6.15. Пiсля закiнчення роботи засоби iндивiдуального захисту пiдлягають очищенню, знезараженню чи знешкодженню.

6.16. Прання, хiмiчне чищення, знезараження, знешкодження та ремонт спецодягу необхiдно проводити централiзовано. Не допускається виносити його з лабораторiї та брати додому для прання й ремонту.

6.17. Не допускається вихiд працiвникiв iз примiщень лабораторiї у захисному одязi.

6.18. Вiдповiдно до Інструкцiї про протиепiдемiчний режим роботи з матерiалом, зараженим або пiдозрiлим на зараження збудниками iнфекцiйних захворювань I–II груп, для забезпечення протиепiдемiчного режиму в лабораторiях кожний працiвник повинен бути забезпечений пiжамами (три комплекти), халатами протичумними (шiсть), халатами медичними (два), косинками (шiсть), тапочками шкiряними (двi пари) та iншими видами спецiального та санiтарного одягу, передбаченого нормами.

6.19. Згiдно з цiєю ж Інструкцiєю для попередження зараження персоналу, який працює з мiкроорганiзмами I–II груп, або матерiалом, пiдозрiлим на iнфiкованiсть цими мiкроорганiзмами, застосовують захиснi (протичумнI) костюми I, II, III та IV типiв, складовi яких передбаченi ДНАОП 0.00-3.01-98 та Нормами санiтарно-гiгiєнiчного одягу, взуття та запобiжних пристосувань, якi пiдлягають безплатнiй видачi працiвникам ветеринарних науково-дослiдних iнститутiв i станцiй системи Мiнiстерства сiльського господарства СРСР.

6.20. Тип захисного костюма та частота його змiни визначається залежно вiд характеру виконуваної роботи.

6.20.1. Костюм I типу (пiжама або комбiнезон бавовняний, велика косинка або капюшон, халат протичумний, ватно-марлева маска або протипиловий i протиаерозольний респiратор, окуляри захиснi, рукавички гумовi, шкарпетки, тапочки шкiрянi, чоботи (гумовi або кирзовI), фартух прогумований з нагрудником, нарукавники прогумованi, рушник) застосовують пiд час роботи з патматерiалом, пiдозрiлим на iнфiкованiсть сапом, сказом, мелiоїдозом, iз лабораторними тваринами, зараженими вказаними збудниками, i при всiх манiпуляцiях iз ними, а також пiд час роботи з матерiалом, який може мiстити прiони.

6.20.2. Костюм II типу (пiжама або комбiнезон бавовняний, велика косинка або капюшон, протичумний халат, ватно-марлева маска або протипиловий i протиаерозольний респiратор, гумовi рукавички, шкарпетки, тапочки шкiрянi, чоботи (гумовi або кирзовI), рушник) застосовується при зараженнi лабораторних тварин, пiд час роботи з культурами бруцельозу та з матерiалом, пiдозрiлим на зараженiсть сибiркою.

6.20.3. Костюм III типу (пiжама, велика косинка, протичумний халат, гумовi рукавички, шкарпетки, тапочки шкiрянi або калошi, рушник) застосовується пiд час роботи iз збудниками хламiдiозiв, Ку-гарячки.

6.20.4. Костюм IV типу (пiжама, ковпак медичний або мала косинка, халат протичумний або хiрургiчний, шкарпетки, тапочки шкiрянi, рушник) застосовується пiд час роботи з матерiалом, пiдозрiлим на зараженiсть мiкроорганiзмами III–IV груп.

6.21. Комбiнезон повинний бути з цупкої тканини (полотна, бязI), iз глухою застiбкою спереду на гудзики iз зав’язками на кiнцях холош i рукавiв.

6.22. Протичумний халат повинен бути за типом хiрургiчного, але значно довший (до нижньої третини гомiлки), при цьому поли його повиннi глибоко заходити одна на одну, а пояс, який складається з двох частин, пришитих кожна до окремої поли, повинен бути ширшим i довшим звичайного, щоби його можна було зав’язати петлею. Зав’язки високого комiра роблять такого самого типу, як i пояс. Для зав’язування рукавiв пришивають одну довгу тасьму.

6.23. Протичумну косинку виготовляють з полотна розмiром 90 × 90 × 125 сантиметрiв.

6.24. Ватно-марлеву маску виготовляють iз шматка марлi розмiром 125 × 50 см. У середнiй частинi шматка у поздовжньому напрямку вкладають суцiльний рiвний шар вати розмiром 25 × 17 см (вага вати 20 г, товщина шару 1,5–2 см). Краї марлi загортають i пiд зовнiшнiй її край закладають три шматочки вати. Довгi марлевi кiнцi розрiзують уздовж, не доходячи до ватного прошарку (довжина розрiзу 50 см). Пiсля цього маску складають, загортають у папiр i стерилiзують.

6.25. Захисний костюм одягають до входу в примiщення, де працюють з заразним матерiалом, або на територiї осередку зарази. Костюм одягають у встановленiй послiдовностi, ретельно, щоб у ньому було зручно i безпечно працювати.

6.26. Послiдовнiсть одягання костюма: пiжама (комбiнезон), шкарпетки (бахили), чоботи або калошi чи тапочки, капюшон (велика косинка), протичумний халат, фартух, ватно-марлева маска або протипиловий i протиаерозольний респiратор, окуляри, нарукавники, гумовi рукавички.

Тасьму на комiрi халата та пояс халата зав’язують спереду на лiвому боцi, пiсля чого зав’язують тасьму на рукавах.

Маску одягають на обличчя так, щоб закрити рот i нiс, для чого верхнiй край маски повинен бути на рiвнi нижньої частини орбiт очей, а нижнiй — пiд пiдборiддям. Верхню тасьму маски зав’язують на потилицi, а нижнiй — на тiм’ї (за типом пращеподiбної пов’язки). Пiсля одягання маски по обидва боки крил носа закладають ватнi тампони i вживають заходiв для запобiгання проходженню нефiльтрованого повiтря.

Усi зав’язки роблять тiльки петлею.

6.27. Захисний костюм знiмають пiсля роботи у спецiально вiдведеному для цього примiщеннi (передбокснику тощо), в якому повиннi бути:

- бачок з дезрозчином для обробки зовнiшньої поверхнi чобiт або калош;

- мiсткiсть з дезрозчином для обробки рук в гумових рукавичках;

- банка з притертою пробкою з 70% етиловим спиртом для знезараження окулярiв;

- металевий бак з дезрозчином для знезараження халата, маски, косинки, рушника;

- ємкiсть з дезрозчином для знезараження знятих гумових рукавичок.

6.28. Захисний одяг знезаражують пiсля кожного використання шляхом кип’ятiння або автоклавування.

6.29. Пiд час знiмання захисного костюма руки в гумових рукавичках занурюють у дезрозчин пiсля зняття кожної частини костюма. Знiмання костюма проводять в такiй послiдовностi:

- чоботи або калошi протирають зверху донизу тампонами, добре змоченими дезрозчином;

- тампоном з дезрозчином протирають фартух i знiмають його, складаючи зовнiшньою стороною всередину;

- знiмають нарукавники i верхню пару рукавичок, якщо вони були необхiднi пiд час роботи;

- знiмають окуляри, вiдтягуючи їх обома руками вперед, догори i назад за голову;

- ватно-марлеву маску розв’язують i знiмають, не торкаючись обличчя зовнiшнiм її боком;

- розв’язують зав’язки комiра халата, пояс i, опустивши верхнiй край рукавичок, розв’язують зав’язки рукавiв, знiмають халат, загортаючи зовнiшнiй бiк його всередину;

- знiмають косинку, обережно збираючи всi кiнцi в одну руку на потилицi;

- знiмають чоботи;- знiмають рукавички.

При знiманнi костюм складають у бiкси або баки.

Пiсля зняття захисного костюма руки обробляють 70% етиловим спиртом, пiсля чого ретельно миють з милом i приймають душ.

6.30. Пiд час проведення хiмiчних дослiджень необхiдно використовувати вiдповiдний спецодяг — халат, ковпак, прогумований або полiетиленовий фартух, нарукавники, окуляри, гумовi рукавички, а при роботi з концентрованими кислотами та лугами — окуляри захиснi, гумовi рукавички, нарукавники, гумовий фартух.

6.31. Для роботи в боксi крiм спецодягу працiвники повиннi мати санiтарний одяг (халат бавовняний, ватно-марлеву маску, окуляри захиснi, рукавички хiрургiчнI), а для роботи в боксi вiрусологiчного вiддiлу, крiм того, необхiдно мати бахили водонепроникнi, клейонковий фартух та клейонковi нарукавники. Санiтарний одяг необхiдно зберiгати в передбокснику.

6.32. У лабораторiях пiд час роботи з вiдкритою ртуттю слiд користуватися спецодягом та взуттям, призначеним тiльки для роботи зi ртуттю.

6.33. Працювати зi ртуттю необхiдно в наглухо зав’язаному халатi, який не має кишень, бiлiй косинцi або шапочцi. Шкiряне або гумове взуття рекомендується захищати полiвiнiлхлоридними бахилами. Не можна працювати у м’якому суконному взуттi.

На робочих мiсцях необхiдно мати кисневi iзолювальнi прилади або фiльтрувальнi протигази з коробкою марки «Г» чорно-жовтого кольору.

6.34. Пiд час лiквiдацiї аварiй з леткими хiмiчними речовинами або сполуками необхiдно користуватися респiраторами унiверсальними типу РУ-60М або протигазовими — РПГ-67 з протигазовими патронами або фiльтрувальними протигазами з коробками вiдповiдних марок. Для захисту вiд ртутєорганiчних препаратiв використовують патрони марки «Г», вiд хлор- i фосфороорганiчних пестицидiв — марки А i В, кислих парiв i газiв — марки В, вiд амiаку, сiрководню, бензойної кислоти, двовуглекислого карбамiду, сульфату амонiю та пiросульфiту натрiю — марки «КД».

Якщо концентрацiя шкiдливих речовин у повiтрi перевищує гранично допустиму концентрацiю (ГДК) в 5–10 разiв необхiдно застосовувати фiльтрувальнi протигази iз вiдповiдними коробками.

6.35. При використаннi засобiв захисту органiв дихання необхiдно враховувати час захисної дiї фiльтрувальних пристроїв i забезпечувати своєчасну їх замiну. Поява пiд маскою справного респiратора або протигаза запаху речовини, що застосовується, свiдчить про непридатнiсть фiльтрувальних пристроїв i вимагає негайної їх замiни.

6.36. Розмiри шолом-маски протигаза пiдбирають з урахуванням розмiру обличчя працюючого. Правильнiсть вибору шолом-маски перевiряють герметичнiстю. Для цього її одягають на голову, закривають отвiр у днi коробки рукою i роблять 3–4 вдихи. Якщо при цьому не спостерiгається надходження повiтря, протигаз пiдiбраний правильно.

6.37. Для захисту очей працiвникiв необхiдно забезпечувати окулярами закритого типу марки «Г» або типу 3п1, 3п2.

Окуляри повиннi бути добре пiдiгнанi й перевiренi на вiдсутнiсть фiльтрацiї повiтря та мiцнiсть. Скло натирають вiд запотiвання шматочком сухого мила. У мiсцях можливої фiльтрацiї повiтря закладають ватнi тампони.

6.38. Пiд час роботи з посудинами Дьюара, наповненими рiдким азотом, працiвники повиннi бути в халатi. Одяг повинен бути пiдiбраний по зросту, без кишень, повнiстю заправлений i застiбнутий. Штани повиннi бути без манжет i закривати верх взуття. Рукавицi повиннi бути сухими i вiльно одягатися на руки. На обличчя необхiдно одягати щиток з органiчного скла або захиснi окуляри.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 385 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...