Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальнi положення. 3.1. Правила застосовуються пiд час виконання робiт у лабораторiях



3.1. Правила застосовуються пiд час виконання робiт у лабораторiях.

3.2. Безпека проведення робiт у лабораторiях повинна забезпечуватися вiдповiдно до вимог ГОСТ 12.3.002-75, цих Правил та iнших чинних нормативних актiв.

3.3. Органiзацiя роботи з охорони працi, права i обов’язки посадових осiб i працiвникiв повиннi бути викладенi в нормативних актах, розроблених та затверджених власником вiдповiдно до ДНАОП 0.00-8.03-93.

3.4. Електроприводи, обладнання та електричнi прилади повиннi вiдповiдати вимогам Правил улаштування електроустановок (ПУЕ), Правил технiчної експлуатацiї електроустановок споживачiв (ПТЕ) i ДНАОП 0.00-1.21-98.

3.5. Обладнання, яке працює пiд тиском, необхiдно експлуатувати вiдповiдно до вимог ДНАОП 0.00-1.07-94, а газове господарство лабораторiї вiдповiдно до вимог ДНАОП 0.00-1.20-98.

3.6. На робочих мiсцях для кожного виду обладнання, що використовується у лабораторiях, повинна бути iнструкцiя заводу-виготовлювача з експлуатацiї цього обладнання.

3.7. У лабораторiї повиннi бути розробленi та затвердженi iнструкцiї з охорони працi. Інструкцiї повиннi бути вивiшенi на кожному робочому мiсцi.

3.8. Бiологiчна безпека повинна бути забезпечена вiдповiдно до вимог ГОСТ 12.1.008-76.

3.9. Препарати для проведення лiкувальних, профiлактичних, дiагностичних i санiтарних заходiв повиннi вiдповiдати технiчним умовам на їх виготовлення та вiдповiдним стандартам i використовуватися лише в строки, зазначенi на упаковцi.

3.10. Якiсть питної води повинна вiдповiдати вимогам ГОСТ 2874-82.

3.11. При вiдсутностi в населеному пунктi водопроводу та каналiзацiї влаштовують мiсцевий водопровiд i каналiзацiю.

3.12. Стiчнi води з виробничих примiщень (секцiйних, бактерiологiчного вiддiлу тощо) повиннi збиратися самостiйною каналiзацiйною мережею в очиснi споруди i перед випуском їх у загальну мережу (лабораторiї, населеного пункту тощо) пiддаватися знезараженню, способи якого встановлюються за погодженням iз мiсцевими органами державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду.

3.13. Вибiр i погодження умов вiдведення й очищення стiчних вод повиннi виконуватися вiдповiдно до вимог Водного кодексу України та iнших чинних нормативних актiв.

3.14. При використаннi в лабораторiї працi жiнок потрiбно дотримуватися вимог ДНАОП 0.03-3.28-93 та ДНАОП 0.03-8.08-93.

3.15. У процесi виконання робiт у лабораторiях на працiвникiв можуть дiяти небезпечнi та шкiдливi виробничi фактори (ГОСТ 12.0.003-74).

3.15.1. Фiзичнi небезпечнi i шкiдливi виробничi фактори:

- машини й механiзми, що рухаються; рухомi частини виробничого устаткування;

- пiдвищена запиленiсть i загазованiсть повiтря робочої зони;

- пiдвищена або знижена температура поверхонь устаткування, матерiалiв;

- пiдвищена або знижена температура повiтря робочої зони;

- пiдвищений рiвень шуму на робочому мiсцi;

- пiдвищений рiвень вiбрацiї;

- пiдвищений рiвень iнфразвукових коливань;

- пiдвищений рiвень ультразвуку;

- пiдвищена або знижена вологiсть повiтря;

- пiдвищена або знижена рухомiсть повiтря;

- пiдвищена або знижена iонiзацiя повiтря;

- пiдвищений рiвень iонiзуючих випромiнювань у робочiй зонi;

- пiдвищене значення напруги в електричному ланцюзi, замикання якого може статися через тiло людини;

- пiдвищений рiвень статичної електрики;

- пiдвищений рiвень електромагнiтних випромiнювань;

- пiдвищена напруженiсть електричного поля;

- пiдвищена напруженiсть магнiтного поля;

- вiдсутнiсть або нестача природного свiтла;

- недостатня освiтленiсть робочої зони;

- пiдвищена яскравiсть свiтла;

- пiдвищена контрастнiсть;

- прямий i вiдбитий блискiт;

- пiдвищена пульсацiя свiтлового потоку;

- пiдвищений рiвень ультрафiолетової радiацiї;

- пiдвищений рiвень iнфрачервоної радiацiї;

- пiдвищений рiвень iонiзуючого випромiнювання в робочiй зонi;

- гострi крайки, задирки i шорсткiсть на поверхнях заготовок, iнструменту i устаткування.

3.15.2. Хiмiчнi небезпечнi i шкiдливi виробничi фактори:

за характером впливу на органiзм людини:

- токсичнi; -подразливi;- сенсибiлiзувальнi;- канцерогеннi;

- такi, що впливають на репродуктивну функцiю;

за шляхом проникнення в органiзм людини через:

- органи дихання;- шлунково-кишковий тракт;- шкiрнi покриви i слизовi оболонки.

3.15.3. Бiологiчнi небезпечнi i шкiдливi виробничi фактори:

- патогеннi мiкроорганiзми (бактерiї, вiруси, рикетсiї, спiрохети, гриби, найпростiшI) i продукти їхньої життєдiяльностi;

- макроорганiзми (рослини й тварини).

3.15.4. Психофiзiологiчнi небезпечнi та шкiдливi виробничi фактори:

- фiзичнi перевантаження (статичнi й динамiчнI);

- нервово-психiчнi перевантаження (розумова перенапруга, перенапруга аналiзаторiв, монотоннiсть працi, емоцiйнi перевантаження).

3.16. Рiвнi та концентрацiї небезпечних i шкiдливих виробничих факторiв повиннi вiдповiдати чинним санiтарним нормам.

3.17. Робота з матерiалом, зараженим або пiдозрiлим у зараженнi збудниками iнфекцiйних захворювань I–IV груп патогенностi, можлива при наявностi вiдповiдного дозволу, який видається всiм лабораторiям i науково-дослiдним iнститутам на обслуговуванiй територiї, незалежно вiд вiдомчої належностi та форми власностi, обласними, Київською та Севастопольською мiськими режимними комiсiями установ охорони здоров’я.

3.18. Дозвiл на проведення експериментальних робiт iз збудниками II–IV груп небезпеки, а також на випуск бактерiйних та вiрусних препаратiв видає Центральна режимна комiсiя Мiнiстерства охорони здоров’я України.

3.19. Дозвiл видається на пiдставi офiцiйного листа за пiдписом керiвника лабораторiї, акта перевiрки лабораторiї режимною комiсiєю установ охорони здоров’я, з доданням схеми руху iнфiкованого матерiалу, клопотання лабораторiї вищого рiвня, висновкiв мiсцевих органiв державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду.

3.20. Пiд час роботи з культурами мiкроорганiзмiв, та в усiх iнших випадках, пов’язаних з їх зберiганням i обiгом у межах лабораторiї, працiвники лабораторiї повиннi керуватися Інструкцiєю про порядок зберiгання, обiгу, вiдпуску, а також вивозу i ввезення iз зарубiжних країн культур мiкроорганiзмiв, токсинiв i отрути тваринного та рослинного походження.

3.21. У всiх вiддiлах та iнших пiдроздiлах лабораторiї, де проводяться роботи з культурами патогенних мiкроорганiзмiв або зараженими лабораторними тваринами чи матерiалом, вживають необхiдних заходiв, що виключають зараження працiвникiв i поширення збудникiв iнфекцiї за межi пiдроздiлiв (примiщень).

3.22. До початку та пiсля закiнчення роботи виробничi примiщення лабораторiї потрiбно прибирати вологим способом. У примiщеннях, де працюють з iнфiкованим матерiалом, прибирання проводять з використанням дезiнфекцiйних розчинiв.

3.23. У санiтарно-побутових примiщеннях (туалетах, душових, умивальнях) потрiбно систематично проводити дезiнфекцiю.

3.24. Перед тим, як увiйти до вiддiлу або до iншого виробничого примiщення лабораторiї, працiвник повинен одягнути спецiальний одяг (халат, медичну шапочку або бiлу хустинку), а при входi в бактерiологiчний чи вiрусологiчний вiддiли, крiм цього, — спецiальне взуття.

3.25. Працiвники лабораторiї не повиннi:

- виходити за межi лабораторiї в спецодязi та в спецвзуттi;

- одягати верхнiй одяг на халат;

- вносити у виробниче примiщення лабораторiї стороннi речi;

- курити, пити воду, вживати їжу, жувати гумку, користуватися косметикою у виробничих примiщеннях;

- зберiгати у виробничих примiщеннях продукти харчування.

3.26. Не допускається викликати з примiщень лабораторiї працiвникiв пiд час їхньої роботи iз заразним або пiдозрiлим на зараженiсть матерiалом.

3.27. За кожним працiвником бактерiологiчного, вiрусологiчного, серологiчного та iнших вiддiлiв, де проводяться дослiдження, закрiплюється певне робоче мiсце.

3.28. У кiмнатах, де проводиться робота з iнфiкованим матерiалом, та в боксах заборонено проводити iншi види робiт та вирощувати квiти у вазонах.

3.29. У лабораторiї необхiдно запобiгати появi мух, iнших комах та гризунiв.

3.30. З метою запобiгання алергiчним захворюванням працiвникiв, роботу з убитими мiкроорганiзмами, якi висушенi будь-яким методом, слiд проводити тiльки в настiльних боксах.

3.31. Вакциннi штами необхiдно зберiгати окремо вiд патогенних у спецiальних шафах, термостатах, холодильниках. Не допускається сумiсне зберiгання в одному холодильнику живих культур патогенних мiкроорганiзмiв та дiагностичних препаратiв.

3.32. Пробки матрацiв, флаконiв, пробiрок потрiбно вiдкривати тiльки над полум’ям пальника. Заразний матерiал вносять у посудини так, щоб не iнфiкувати горловину посудини. Краї отворiв посудин прожарюють над полум’ям пальника i закривають пробками.

3.33. Щоб запобiгти утворенню аерозолей пiд час вiдкривання ампул з лiофiлiзованими або рiдкими культурами, не є припустимим розбризкування та розпорошування їхнього вмiсту.

3.34. Усi культури патогенних та виробничих штамiв мiкроорганiзмiв (бактерiї, вiруси та iншi культури, зразки, пiдозрiлi на зараженiсть), видiленi у лабораторiї, або тi, що надiйшли для роботи, пiдлягають облiку й реєструються в журналi руху iнфiкованого матерiалу (додаток 1).

3.35. У кожнiй лабораторiї наказом керiвника призначається особа, вiдповiдальна за облiк, зберiгання та знезараження культур мiкроорганiзмiв, видiлених у лабораторiї i таких, що надходять для виробничих потреб.

3.36. На посудi, в якому знаходяться культури, повинна бути чiтко написана назва культури, номер експертизи та дата надходження, посiву або пересiву матерiалу.

3.37. Щоденно, пiсля закiнчення робочого дня, iнфiкований матерiал помiщають у термостат або шафу, якi опечатують. Кожну кiмнату лабораторiї, в якiй є об’єкти iз заразним матерiалом, замикають та опечатують.

3.38. При виявленнi пошкодження печатки вiдповiдальний за її зняття повинен негайно повiдомити керiвника лабораторiї або його заступника, в присутностi якого проводять огляд шафи (холодильника, термостата) i складають акт.

3.39. Працювати з патологiчним та iншим дослiджуваним матерiалом необхiдно в гумових рукавичках, користуючись при цьому iнструментом (пiнцетом, корнцангом, ножицями тощо). Забороняється торкатися дослiджуваного матерiалу руками.

3.40. Пiд час роботи з патологiчним матерiалом, патогенними культурами бактерiй та вiрусiв, а також з отруйними речовинами не слiд торкатися обличчя руками, пiдносити руки до рота, носа, очей, волосся та користуватися носовою хусточкою.

3.41. Не дозволяється допускати до роботи з мiкроорганiзмами працiвникiв iз свiжими або старими порiзами, ураженнями шкiри та з будь-якими вiдкритими ранами, включаючи тi, якi утворилися пiсля видалення зубiв.

3.42. Пiсля зняття гумових рукавичок слiд негайно помити руки теплою водою з милом. Руки також треба мити пiсля зняття забрудненого захисного одягу, перед виходом iз лабораторiї, перед уживанням їжi та курiнням i протягом дня через iнтервали, визначенi характером роботи.

3.43. Насмоктування у пiпетки розчинiв хiмiчних реактивiв та рiдин, якi мiстять збудникiв iнфекцiйних захворювань, проводять за допомогою гумової грушi або автоматичної пiпетки. Насмоктування ротом забороняється.

3.44. Пiсля закiнчення робочого часу нефiксованi мазки, чашки Петрi, пробiрки та iнший посуд iз заразним або пiдозрiлим на зараженiсть матерiалом необхiдно зберiгати в опечатаних сейфах, термостатах, холодильниках.

3.45. Пiсля закiнчення дослiджень, пов’язаних з видiленням культури мiкроорганiзмiв, i видачi висновкiв експертизи видiленi культури мiкроорганiзмiв знешкоджують автоклавуванням, дотримуючись належного режиму стерилiзацiї.

3.46. Пiсля закiнчення роботи з патологiчним чи iншим дослiджуваним матерiалом (зараженим або пiдозрiлим у зараженнI) робоче мiсце, поверхнi столiв, прилади, апаратуру, iнструмент, пробiрки, скло, гумовi рукавички та iншi предмети необхiдно обробити вiдповiдним дезiнфекцiйним розчином. Залишки iнфiкованого матерiалу (культури) термiчно знезаражують (автоклавують або спалюють).

3.47. Миття посуду пiсля попередньої дезiнфекцiї потрiбно проводити в гумових рукавичках.

3.48. Знезараження посуду та iнших предметiв одноразового застосування, виготовлених з полiмерних матерiалiв, проводять шляхом автоклавування в залежностi вiд виду збудника, вiдповiдно до пунктiв 9.5.17, 9.5.18 i 9.6.23 цих Правил, пiсля чого їх утилiзують згiдно з Інструкцiєю про збiр, знезараження, зберiгання й здачу використаних медичних виробiв одноразового застосування iз пластичних мас.

3.49. Пiсля роботи з iнфiкованим або пiдозрiлим на зараження матерiалом руки потрiбно продезiнфiкувати 0,5% розчином хлорамiну, пiсля чого вимити теплою водою з милом.

3.50. Перед пуском центрифуги потрiбно перевiрити стакани на вiдсутнiсть трiщин або сколотих країв та стан гумових прокладок.

3.51. Пiд час роботи з центрифугою не можна допускати:

- перевищення кiлькостi обертiв;- рiзкого (раптового) гальмування;

- нерiвномiрного завантаження;- вiдкривання кришки до повної зупинки центрифуги.

3.52. Для центрифугування iнфекцiйних суспензiй необхiдно:

- настiльнi центрифуги розташовувати в боксах;

- користуватися безпечними центрифугальними гiльзами;

- мiж стаканом та гiльзою заливати вiдповiдний дезрозчин, щоб у випадку, коли розiб’ється стакан, матерiал був продезiнфiкований. Крiм того, це створює добру амортизацiю;

- надосадову рiдину не виливати iз стакана, а вiдсмоктувати безпечною вакуумною системою, яка мiстить безпечнi ємкостi та фiльтри. Якщо рiдину необхiдно зливати, то пiсля її зливу зовнiшнiй край стакана потрiбно протерти дезрозчином.

3.53. Особи, що працюють з живими культурами збудника сибiрки, з зараженими лабораторними тваринами або дослiджують матерiал, iнфiкований збудником сибiрки, проходять профiлактичне щеплення проти сибiрки.

3.54. Дозволяється використовувати тiльки тi дезiнфекцiйнi засоби, якi зареєстрованi та дозволенi до застосування в Українi.

Дезiнфекцiйнi розчини використовують тiльки один раз.

3.55. Господарсько-ремонтнi роботи у вiддiлах лабораторiї дозволяється виконувати тiльки в присутностi працiвникiв вiдповiдних вiддiлiв.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 449 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...