Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до територiї та примiщень



4.1. Територiя

4.1.1. Для кожної лабораторiї повинна бути вiдведена дiлянка з урахуванням розташування на нiй необхiдних виробничих i допомiжних будiвель та споруд. Вибiр майданчика пiд лабораторiю повинен проводитися вiдповiдно до вимог ДБН-360 та Державних санiтарних правил планування та забудови населених пунктiв.

4.1.2. Територiя лабораторiї за розмiрами та характером мiсцевостi повинна вiдповiдати нормам технологiчного проектування об’єктiв ветеринарної медицини.

4.1.3. Територiя лабораторiї повинна бути огороджена та утримуватися у вiдповiдному санiтарному та протипожежному станi.

4.1.4. Проїзди, пiшохiднi проходи i пiд’їзди до виробничих будiвель та iнших об’єктiв на територiї лабораторiї повиннi мати тверде вологонепроникне покриття i стоки.

4.1.5. Територiя лабораторiї повинна охоронятися та освiтлюватися в нiчний час.

4.1.6. Виробничi, складськi та допомiжнi примiщення на територiї лабораторiї необхiдно розмiщувати з урахуванням вiдповiдних умов безпеки.

4.1.7. В’їзд стороннього транспорту i вхiд стороннiх осiб на територiю лабораторiї забороняється.

4.2. Виробничi примiщення

4.2.1. Будiвництво нових i переобладнання наявних виробничих примiщень лабораторiї повинно проводитись за типовими або iндивiдуальними проектами, погодженими з органами державної ветеринарної медицини та державного санiтарно-епiдемiологiчного нагляду.

4.2.2. Види примiщень лабораторного корпусу визначаються характером i обсягом дослiджень, якi проводяться, i залежать вiд зони дiяльностi лабораторiї (господарство, район, область).

4.2.3. Лабораторнi примiщення розмiщують, як правило, в окремих будiвлях (комплексi будiвель). В окремих випадках дозволяється розмiщення лабораторiї в одному примiщеннi з установами державної ветеринарної медицини за умов iзоляцiї виробничих примiщень лабораторiї вiд адмiнiстративних. Розмiщення на територiї або в примiщеннях лабораторiї iнших установ та органiзацiй не допускається.

Лабораторiї ветеринарно-санiтарної експертизи необхiдно розмiщувати в торговельнiй зонi ринкiв, в примiщеннях, якi мають окремий вхiд, або в окремих будiвлях.

4.2.4. Примiщення лабораторiї повиннi мати центральне опалення та, крiм боксiв, загальну примусову припливно-витяжну вентиляцiю, якi повиннi вiдповiдати СНиП 2.04.05-91 та ДНАОП 0.03-3.15-86.

Вентиляцiя повинна забезпечувати необхiдну кратнiсть обмiну повiтря та мiкроклiматичнi умови.

4.2.5. Вентиляцiя повинна бути влаштована так, щоб тиск в коридорах був дещо вищий, нiж в лабораторних примiщеннях та боксах. Повiтря iз коридорiв у бокси повинно надходити через верхнiй отвiр, обладнаний фiльтрувальними установками.

4.2.6. У блоцi для заразного або пiдозрiлого в зараженнi матерiалу на виходi припливно-витяжної вентиляцiї встановлюють бiологiчний фiльтр.

4.2.7. Примiщення хiмiко-токсикологiчного вiддiлу, де проводять роботу з особливо шкiдливими та отруйними речовинами, додатково обладнують мiсцевою витяжною вентиляцiєю (витяжною шафою). Вентиляцiйнi пристрої витяжних шаф повиннi бути iзольованi вiд загальної вентиляцiйної системи.

4.2.8. Бокс обладнують самостiйною автоматичною припливно-витяжною вентиляцiєю з бактерiологiчним фiльтром. Щоб запобiгти надходженню повiтря з iнших примiщень, вентиляцiю влаштовують так, щоб вона автоматично вимикалася при вiдчиненнi дверей боксу. Вiкна у боксах повиннi бути зачиненi наглухо.

4.2.9. Природне i штучне освiтлення виробничих i побутових примiщень лабораторiї повинно вiдповiдати вимогам СНиП II-4-79.

Свiтильники й арматура у виробничих примiщеннях повиннi бути закритого типу i доступними для вологого очищення.

4.2.10. Магiстральнi короби припливно-витяжної вентиляцiї, електроживлення, водопровiдно-каналiзацiйних труб повиннi розмiщуватись у спецiальних нiшах коридорiв, щоб забезпечити вiльний доступ до них пiд час профiлактичного огляду та ремонту.

4.2.11. Примiщення лабораторiї повиннi розташовуватись вiдповiдно до основного потоку технологiчного процесу (приймання матерiалу для дослiдження, первинна обробка, власне дослiдження, знезараження вiдпрацьованого матерiалу, посуду тощо).

4.2.12. У кожному лабораторному корпусi має бути вхiд для працiвникiв лабораторiї та окремий вхiд (дверI) для внесення патологiчного та iнших матерiалiв, що надходять для дослiдження. Вхiд для внесення патматерiалу повинен вести в кiмнату для їхнього приймання та в секцiйну. Кiмнату вiддiляють вiд передньої (тамбуру) дверима, в яких є вiконце зi стулками.

4.2.13. Секцiйну, примiщення для посiвiв та обробки матерiалiв розмiщують бiля кiмнати для приймання проб з урахуванням поточностi роботи iз зараженим матерiалом.

4.2.14. Автоклавнi, мийнi, лаборантськi та кiмнати для приготування середовищ необхiдно згруповувати в один вузол.

4.2.15. У лабораторiї необхiдно передбачити iзоляцiю:

- примiщень для приймання патологiчного матерiалу, секцiйної, вiварiю, а також вiрусологiчного, бактерiологiчного, серологiчного й радiологiчного вiддiлiв вiд iнших пiдроздiлiв;

- примiщень для iзолятора та карантину у вiварiї вiд iнших примiщень вiварiю;

- мiж кормокухнею, секцiями для тварин та дезiнфекцiйно-мийним вiддiленням вiварiю.

4.2.16. Вiварiї для утримання здорових (не заражених) i пiддослiдних (заражених) тварин необхiдно розмiщувати у вiдокремлених примiщеннях або в окремо розташованих будiвлях.

4.2.17. У виняткових випадках, при розташуваннi вiварiю для заражених тварин в основному лабораторному корпусi, примiщення цього вiварiю повиннi бути повнiстю iзольованi вiд iнших пiдроздiлiв.

4.2.18. При входi до вiварiю i до кожного з його примiщень, для знезараження взуття повиннi бути обладнанi дезiнфекцiйнi бар’єри на ширину входу i довжиною не менше нiж 1 метр. Верх дезбар’єра повинен бути на одному рiвнi з пiдлогою або мати плавний перехiд до неї.

4.2.19. Нижня частина дверного отвору примiщень вiварiю, в яких утримуються тварини, повинна перекриватися знiмним металевим або дерев’яним, обшитим бляхою, бар’єром висотою не менш як 30 см.

4.2.20. У лабораторiї необхiдно додержуватися принципу подiлу примiщень, у яких безпосередньо проводиться робота з iнфiкованим матерiалом, з отруйними хiмiчними речовинами, а також радiологiчнi дослiдження, та примiщень, у яких проводяться iншi роботи, не пов’язанi зi шкiдливими умовами.

4.2.21. Вiддiли вiрусологiчний, хiмiко-токсикологiчний (хiмiчний), бiохiмiчний, радiологiчний, бактерiологiчний, серологiчний повиннi складатися не менше нiж з двох кiмнат, одна з яких служить допомiжним примiщенням (лаборантською для пiдготовки матерiалу).

4.2.22. Для проведення дослiджень харчових продуктiв за показниками безпеки необхiдно видiлити окремий блок з дотриманням вимог пiд час проведення санiтарно-бактерiологiчних дослiджень (окреме приймання матерiалу, бокс з передбоксником, кiмната для роботи з посiвами).

4.2.23. Примiщення вiддiлiв лабораторiї, у яких проводяться роботи iз збудниками заразних хвороб, повиннi бути iзольованi (окрема будiвля або блок з окремим входом). Внутрiшнє розмiщення примiщень лабораторiї повинно максимально забезпечувати безпеку працiвникiв (розподiл на «заразну», «умовно заразну» i «чисту» частини, душ за типом санiтарного пропускника тощо та не менше двох окремих входiв).

4.2.24. На «чистiй» частинi повиннi бути окремi примiщення (кiмнати) для:

- радiологiчних дослiджень;- приготування живильних середовищ, розчинiв тощо;

- стерилiзацiї та автоклавування середовищ, посуду тощо;

- ведення записiв та роботи з книгами;

- для пiдготовчих робiт (лаборантська, препараторська, мийно-дезiнфекцiйна);

- виробництва бiологiчних препаратiв, мiкроелементiв, лiкувальних засобiв (окремий блок);

- приймання їжi;- особистої гiгiєни;- туалету та курiння.

4.2.25. На «умовно заразнiй» частинi повиннi бути окремi примiщення для:

- хiмiко-токсикологiчних дослiджень;- бiохiмiчних дослiджень;- мiкологiчних дослiджень;

- гематологiчних дослiджень;- паразитологiчних дослiджень;- гiстологiчних дослiджень;

- дослiджень з ветеринарно-санiтарної експертизи (дослiдження харчових продуктiв, сировини та кормiв).

4.2.26. На «заразнiй» частинi повиннi бути такi примiщення:

- санпропускник для переодягання та прийняття гiгiєнiчного душу;

- бактерiологiчних дослiджень;- вiрусологiчних дослiджень;- серологiчних дослiджень;

- дослiджень шкiрсировини на сибiрку;- приймання патологiчного матерiалу для дослiдження;

- секцiйна для розтину трупiв i обробки матерiалiв, якi надходять для дослiдження;

- блок для роботи iз зараженими пiддослiдними тваринами;

- автоклавна для знешкодження патматерiалу та культур;

- крематорiй для спалювання трупiв тварин, залишкiв проб та вiдпрацьованого матерiалу.

4.2.27. Розмiщення вiдповiдних примiщень лабораторного корпусу визначається послiдовнiстю роботи з приймання матерiалу, його попередньої обробки, дослiдження, знезараження iнфiкованого матерiалу та iнвентарю, а також знешкодження посуду та iнвентарю.

4.2.28. Обов’язково повиннi бути обладнанi iзольованi бокси з передбоксниками в таких примiщеннях:

- бактерiологiчних дослiджень;- вiрусологiчних дослiджень;- серологiчних дослiджень;

- паразитологiчних дослiджень;- мiкологiчних дослiджень;

- дослiджень з ветеринарно-санiтарної експертизи;

- секцiйнiй для розтину трупiв тварин i обробки матерiалiв, що надходять для дослiдження;

- блоцi для роботи iз зараженими пiддослiдними тваринами;

- приготування живильних середовищ, розчинiв тощо.

4.2.29. У вiрусологiчному вiддiлi обладнують бокси площею не менше нiж 9 кв. м i передбоксники — не менше нiж 4 кв. м, а в бактерiологiчному, серологiчному, мiкологiчному, паразитологiчному вiддiлах, у блоцi для дослiджень з ветеринарно-санiтарної експертизи, у секцiйнiй, вiварiї для роботи iз зараженими пiддослiдними тваринами, у кiмнатi для приготування поживних середовищ, у вiддiлi з виробництва бiологiчних препаратiв — бокс площею 3–5 кв. м i передбоксник площею не менше нiж 2 кв. м.

Бокс i передбоксник повиннi бути роздiленi мiж собою скляною перегородкою. Дверi боксу повиннi бути розсувними.

4.2.30. Примiщення лабораторiї повиннi бути обладнанi водопроводом гарячої i холодної води та каналiзацiєю вiдповiдно до СНиП 2.04.01-85.

Каналiзацiю необхiдно обладнувати очисними спорудами iз знезаражувальними пристроями.

Установлене в примiщеннi санiтарно-технiчне обладнання повинно забезпечувати вiльний пiдхiд персоналу i зручнiсть пiд час роботи та прибирання примiщень.

4.2.31. Умивальники у виробничих примiщеннях необхiдно обладнувати змiшувачами холодної та гарячої води. Безпосередньо бiля кожної раковини встановлюють бутель з тубусом, в якому повинен постiйно знаходитися 0,5%-й розчин хлорамiну для дезiнфекцiї рук, а також кладуть господарське й туалетне мило, вiшають рушник.

4.2.32. Пiдлога в примiщеннях, де проводиться робота з матерiалом, зараженим або пiдозрiлим у зараженнi збудниками I–IV груп патогенностi, в хiмiко-токсикологiчному, радiологiчному, мiкологiчному вiддiлах, а також у коридорах, повинна бути встелена вологонепроникним матерiалом (лiнолеумом, пластиком тощо).

Пiдлога в секцiйнiй, автоклавнiй, мийнiй, боксах, примiщеннях вiварiю повинна мати нахил до отвору або жолоба каналiзацiї, покриття з гладенької плитки та буртики вздовж стiн.

4.2.33. Примiщення лабораторiї повиннi бути непроникнi для гризунiв.

4.2.34. Стiни в примiщеннях вiрусологiчного, бактерiологiчного i виробничого вiддiлiв, у боксах, секцiйнiй, мийнiй, автоклавнiй i вiварiї вiд пiдлоги до стелi, або на висоту не менше 2 метрiв, повиннi бути облицьованi глазурованою плиткою або плиткою iз гладеньких синтетичних матерiалiв. Стеля у цих примiщеннях, а також стiни й стеля в рештi примiщень i в коридорах, а також дверi повиннi бути пофарбованi олiйною або iншою вологостiйкою фарбою свiтлих тонiв. Дверi у всiх виробничих примiщеннях повиннi бути гладкими, без виступiв.

Стики опорядження стiн, пiдлоги, стелi повиннi мати закруглення (галтелI) для зручностi санiтарної обробки та прибирання.

4.2.35. Примiщення, у яких проводяться роботи з використанням приладiв, якi мають вiдкритi поверхнi ртутi, або з використанням приладiв, з яких ртуть може виливатися, повиннi бути спецiально обладнанi та iзольованi вiд iнших виробничих примiщень. У цих примiщеннях не повиннi проводитися iншi роботи. У загальних лабораторних примiщеннях можна проводити роботи тiльки з тими переносними приладами, в яких ртуть надiйно iзольована.

4.2.36. Примiщення для роботи зi ртуттю повиннi бути обладнанi загальною припливною вентиляцiєю та мiсцевою витяжною вентиляцiєю (витяжною шафою).

4.2.37. Лiнолеум, який покриває пiдлогу в примiщеннях для роботи зi ртуттю, не повинен заходити пiд плiнтус. Краї лiнолеуму бiля стiн повиннi бути пiднятi на 5–10 сантиметрiв вiд пiдлоги, щоб ртуть не потрапляла пiд покриття.

4.2.38. Рiвнi шуму у виробничих примiщеннях повиннi вiдповiдати вимогам ДНАОП 0.03-3.14-85, а рiвнi вiбрацiї — ДНАОП 0.03-3.12-84.

4.2.39. Лабораторнi столи i витяжнi шафи для проведення робiт, пов’язаних з вiдкритим вогнем, лугами, кислотами, повиннi мати вiдповiдне захисне покриття.

4.3. Побутовi примiщення

4.3.1. Побутовi примiщення дозволяється використовувати тiльки за призначенням.

4.3.2. Побутовi примiщення обладнуються згiдно зi СНиП 2.09.04-87.

4.3.3. Пiдлога в туалетах, умивальних i душових примiщеннях повинна бути з твердим покриттям iз водонепроникного матерiалу, не слизька, без плiнтусiв.

4.3.4. Стiни та перегородки гардеробних для спецодягу, душових, переддушових, умивальних, вбиралень повиннi бути облицьованi на висоту 2 м матерiалами свiтлих тонiв, якi дозволяють їх миття гарячою водою iз застосуванням мийних та дезiнфекцiйних засобiв. Стiни й перегородки вказаних примiщень вище вiдмiтки 2 м, а також стеля повиннi мати водостiйке покриття.

4.3.5. Шафи в гардеробних для зберiгання верхнього одягу, чистого спецодягу та взуття повиннi бути з вологостiйкого матерiалу або з матерiалу з вологостiйким покриттям (пластиком). Кiлькiсть шаф повинна вiдповiдати кiлькостi працiвникiв.

Для зручностi роздягання в гардеробних повиннi бути встановленi лавки шириною не менш як 0,25 м, якi розмiщують бiля шаф по всiй довжинi рядiв.

Ширина проходу мiж закритими шафами повинна бути не менше 1 м.

4.3.6. Душовi необхiдно розмiщувати поруч iз гардеробними. Бiля душових повиннi бути переддушовi примiщення й примiщення для переодягання, обладнанi лавками з розрахунку 3 мiсця на кожну душову сiтку. Душовi й переддушовi примiщення не повиннi розмiщуватися бiля зовнiшнiх стiн будинкiв.

4.3.7. У переддушових i умивальних повиннi бути гачки для рушникiв та одягу, полички для мила та мочалок.

4.3.8. У душових кабiнах необхiдно встановити iндивiдуальнi змiшувачi холодної та гарячої води з кранами бiля входу в кабiну.

4.3.9. Душовi сiтки встановлюють iз розрахунку:

- одна сiтка на 3 особи при роботi з матерiалами, якi викликають забруднення 1-го i 2-го класiв небезпеки,

- одна сiтка на 15 осiб при роботi з матерiалами, якi викликають забруднення 3-го i 4-го класу небезпеки.

4.3.10. Кiмната для вживання їжi повинна бути обладнана умивальником, стацiонарним кип’ятильником, електричною плитою i холодильником. Площа кiмнати визначається iз розрахунку 1 кв. м на кожного працiвника (вiдвiдувача), але повинна бути не меншою 12 кв. м.

4.3.11. Усi санiтарно-побутовi примiщення обладнують вентиляцiєю вiдповiдно до вимог СНиП 2.04.05-91.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 436 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...