Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нормування напруги дотику



Гранично допустимі рівні напруг дотику і струмів, що протіка­ють через тіло людини, у разі нормального (неаварійного) режиму електроустановки, не повинні перевищувати значень, вказаних в табл. 5.1. Рівні напруги дотику і струму наведені в цій таблиці за умовою тривалості впливу струму не більше 10 хвилин протя­гом доби та встановлені, виходячи з реакції відчуття.

Таблиця 5.1 Допустимі невідчутні рівні напруги дотику і струму (не більше)
Вид струму Цд, В, не більше І, мА, не більше
Змінний струм частотою 50 Гц 2,0 0,3
Частотою 400 Гц 3,0 0,4
Постійний струм 8,0 1,0

І 'ранично допустимі рівні напруг дотику і струмів у разі аварій- пого режиму виробничих електроустановок напругою до 1000 В і иіухозаземленою або ізольованою нейтраллю та понад 1000 В і ізольованою нейтраллю не повинні перевищувати значень, вка­заних в табл. 5.2. Рівні напруг дотику і струму, які подані в цій таблиці, відповідають відпускним і небольовим рівням.

Таблиця 5.2 Допустимі рівні напруг дотику (чисельник) і струмів (знаменник) у виробничих електроустановках
Вид струму Тривалість дії струму t, с
  од 0,5 1,0 Понад 1,0
;(мінний струм частотою 50 Гц        
         
Частотою 400 Гц        
         
11 остійний струм        
         

Напруга кроку

Як зазначалося вище, на поверхні землі виникає зона елект­ричних потенціалів внаслідок обриву проводів електроліній і до­торкування їх до землі. Якщо біля цього місця опиниться людина, то нона може підпасти під дію різниці електричних потенціалів і внаслідок через її тіло пройде електричний струм.

Напруга між двома точками землі з різними електричними по тенціалами на відстані кроку, на яких одночасно стоїть люди­на, називають напругою кроку (UK).

alio

Зі схеми, зображеної на рис. 5.13, видно, що UK = <рл - <рп, де фл та <!>,, і ютенціали точок, на яких знаходяться ліва і права ноги людини.

Із Рз а

и =

2 ті х (х + а)

де І, — струм замикання на землю; І >., — питомий опір ґрунту;

х — відстань від місця замикання проводу на землю; а — ширина кроку.

величина напруги кроку залежить від ширини кроку і відста­ні під місця замикання на землю.




З віддаленням від місця замикань небезпека крокових напруг зменшується (UKa > Uk6 > UKB). На відстані 10-20 м від місця зами­кання напруга кроку практично безпечна.

Зі збільшенням ширини кроку напруга кроку також збільшуєть­ся. У разі кроку, рівному 0,8 м, може виникнути доволі інтенсивна судома, якщо крокова напруга дорівнює 100-150 В. Така напруга під час проходження струму на шляху «нога-нога» безпечна, але внаслідок судоми м'язів ніг, людина може впасти на землю, при цьому через збільшення відстані між точками землі, яких під час падіння вона буде торкатися руками і ногами, збільшиться різ­ниця потенціалів. Крім того, струм буде проходити по більш не­безпечному шляху «руки-ноги». Сукупність цих факторів може призвести до ураження людики. З наближенням до заземлювача мсн ичина крокової напруги зростає і при напрузі мережі живлен­ії її 0,4 кВ вона може бути небезпечною для людини. Тому «Пра­нії на безпечної експлуатації електроустановок споживачів» забо-

.... яють наближатися до місця ближче 8 м поза приміщенням і 4 м

и приміщенні без застосування засобів захисту.

І.< зони крокової напруги треба виходити дрібними кроками, пересуваючи ступні по землі і не відриваючи їх одну від одної, // напрямку зниження дії струму (від джерела).

5.6. Технічні засоби безпечної експлуатації електроустановок

До технічних засобів безпечної експлуатації електроустановок п ід час нормальних режимів роботи відносяться такі: ізоляція стру- мопровідних частин, недосяжність до неізольованих струмопровід- ііих частин, захисні огородження, блокувальні пристрої, засоби орієнтації та сигналізації, малі напруги, вирівнювання потенціа- іі і а, захисне розділення електромереж.

До технічних засобів безпечної експлуатації електроустано­вок у разі потрапляння напруги на нормально неструмопровідні чаї тини відносяться такі: захисне заземлення, занулення електро­установок, захисне вимикання.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 956 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...