Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Додаткові вимоги до цистерн і бочок для перевезення зрідже­них газів 4 страница



У разі, коли зона, що обслуговується вантажопідйомним кра­пом чи машиною, повністю не оглядається з кабіни та між маши­ністом і стропальником відсутній радіо- або телефонний зв'язок, и а и передавання сигналів машиністу крана повинен бути призна- чі пий сигнальник з числа стропальників відповідно до порядку, установленого суб'єктом господарювання.

Машиністи кранів, їх помічники, слюсарі-електрики, монтаж­ники, налагоджувальники та працівники, які керують кранами з підлоги або зі стаціонарного пульта, перед призначенням на роботу повинні пройти медичний огляд відповідно до вимог По­ложення про медичний огляд працівників певних категорій.

Професійна підготовка машиністів кранів, їх помічників, слю­сарів, слюсарів-електриків, налагоджувальників, стропальників проводиться в установленому порядку.

Допуск до роботи машиністів кранів, їх помічників, слюсарів, налагоджувальників і стропальників має здійснюватися в поряд­ку, установленому суб'єктом господарювання. Допуск слюсарів- електриків до обслуговування та ремонту електрообладнання кра­нів здійснюється в порядку, установленому ПБЕЕС і ПТЕ.

За умови обслуговування вантажопідйомного крана чи машини за договором із спеціалізованою організацією порядок допуску до роботи машиністів кранів та їх помічників, слюсарів, слюсарів- електриків, налагоджувальників і стропальників може бути ви­значений договором.

Машиніст крана, його помічник, які переводяться з вантажопід­йомного крана одного типу на інший, наприклад з баштового на мос­товий або того самого типу, але іншої моделі або з іншим приводом, перед призначенням повинні пройти навчання і перевірку знань з питань охорони праці відповідно до Положення про навчання.

Машиністи вантажопідйомних кранів і машин, їх помічники, обслуговувальний і ремонтний персонал повинні мати групи з елект­робезпеки відповідно до вимог ПБЕЕС.

Установлений суб'єктом господарювання порядок проведення періодичного технічного обслуговування, налагодження та ремо- тів має забезпечити утримання в справному стані вантажопідйом­них кранів і машин, знімних вантажозахоплювальних пристроїв, тари, кранової колії та колисок для підіймання працівників.

Виведення вантажопідйомних кранів і машин у ремонт здійс­нюється в порядку, зазначеному в Правилах.

Машиністи вантажопідйомних кранів і машин перед почат­ком роботи зобов'язані проводити огляд і перевірку механізмів, металоконструкцій, приладів і пристроїв безпеки, для чого має бути виділений необхідний час.

Обсяг огляду та перевірок установлюється виробничими інст­рукціями з безпечного ведення робіт машиністами кранів, роз­робленими відповідно до вимог чинних НД. Результати огляду та перевірки записуються машиністами у вахтовий журнал, реко­мендована форма якого наведена в додатку 13 цих Правил.

Стропальники перед застосуванням знімних вантажозахоп- лювальних пристроїв і тари проводять їх огляд в обсязі, передба­ченому виробничою інструкцією, розробленою відповідно ДО ВИ­МОГ чинних НД.

Огляд наземної рейкової колії має проводитися машиністом крана перед кожною зміною в обсязі, передбаченому виробничою інструкцією машиніста крана, із зазначенням результатів огля­ду у вахтовому журналі.

Також мають проводитися планові періодичні огляди рейкових колій під керівництвом працівника, який здійснює відомчий на­гляд за утриманням та безпечною експлуатацією вантажопідйом­них кранів і машин, або працівника, відповідального за утриман­ії я в справному стані вантажопідйомних кранів і машин, якщо па нього покладені обов'язки з відомчого нагляду за рейковими коліями, не рідше одного разу на 20-24 зміни роботи крана.

ІІід час проведення планових періодичних оглядів рейкових ко- нііі необхідно перевірити розміри колії, відхилення від прямолі­нійності та горизонтальності, вибірково виміряти пружне просідай - п а рейок кранової колії під колесами крана, а також перевірити стан елементів верхньої будови рейкової колії та водовідведення.

Технічне обслуговування вантажопідйомних кранів і машин п роводиться згідно з вимогами настанови з експлуатації в строки, установлені їх виробником. Результати технічних обслуговувань записуються до журналу технічних обслуговувань і ремонтів.

4.5.3. Прилади і пристрої безпеки

Вантажопідйомні крани і машини з машинним приводом мають пути обладнані обмежниками робочих рухів (кінцевими вимика­чами) для автоматичної зупинки:

а) механізму підіймання в крайніх верхньому і нижньому по- юасеннях вантажозахоплювального органа. Обмежник нижнього положення вантажозахоплювального органа може не встановлюва- гися, якщо за умовами експлуатації неможливе опускання ван­ні асу нижче рівня, установленого паспортом. Електричні талі, і ііі ладнані муфтою граничного моменту, можуть не обладнуватися комі -жником верхнього положення вантажозахоплювального органа;

б) механізму зміни вильоту в крайніх робочих положеннях;

в) механізму пересування вантажопідйомних кранів на рей­ковому ходу (за винятком залізничних), їх вантажних візків, а також однорейкових візків, якщо швидкість вантажопідйомно­го крана (візка) перед підходом до крайнього положення може перевищити 0,5 м/с. Механізми пересування баштового, козлово­го кранів і перевантажувачів обладнуються обмежниками неза­лежно від швидкості пересування;

г) механізмів пересування вантажопідйомних кранів (за винят­ком залізничних), їх вантажних візків, а також однорейкових візків, що працюють на одній колії.

Зазначені пристрої встановлюються також для обмеження ходу будь-якого іншого механізму, якщо в крайніх положеннях можливі удари з виникненням навантажень, що перевищують розрахункові або аварійні ситуації. До таких механізмів відносять механізми повертання, висування телескопічних складових частин, механіз­ми вантажозахоплювального органа, підіймання та повертання кабіни тощо.

Після спрацьовування обмежника робочого руху має забезпечу­ватися можливість руху механізму в зворотному напрямку. Подаль­ший рух у тому самому напрямку дозволяється для механізмів:

а) пересування мостових і консольних кранів, їх вантажних візків, однорейкових візків, а також вантажних візків козлових кранів і перевантажувачів під час підходу до посадкової площад­ки або тупикового упору. Швидкість руху в цьому разі має бути не більше половини максимальної, а її абсолютне значення не більше 0,5 м/с;

б) зміни вильоту під час опускання стріли самохідного крана без вантажу для обслуговування, переведення в транспортне поло­ження або під час опускання стріли для приведення крана в тим­часове неробоче положення у разі перевищення допустимої швид­кості вітру робочого стану.

У грейферних кранів з роздільним електричним приводом меха­нізмів підіймання та замикання грейфера обмежник (обмежники) має (мають) вимикати одночасно двигуни обох механізмів у разі досягнення грейфером крайнього верхнього положення.

Обмежник механізму пересування крана, візка або талю встанов­люється таким чином, щоб накладення гальма відбувалося на від­стані до упору, що дорівнює не менше половини шляху гальмування механізму, а в механізмах пересування баштових, портальних і коз­лових кранів і перевантажувачів — не менше повного шляху галь­мування.

У разі встановлення взаємних обмежників ходу механізмів пе­ресування вантажопідйомних кранів або кранових візків, що пра­цюють на одній колії, має виключатися зіткнення вантажопід­йомних кранів (візків).

Шлях гальмування механізму пересування зазначається в па­спорті вантажопідйомного крана.

Крани стрілового типу, крім консольних, мають бути облад­нані обмежником вантажопідйомності (вантажного моменту), що автоматично вимикає механізми підіймання вантажу та зміни вильоту в разі підіймання вантажу, маса якого перевищує ванта­жопідйомність, зазначену в паспорті для даного вильоту, більше ніж па 15% для баштових кранів (з вантажним моментом до 200 кН • м включно) та портальних кранів і більше ніж на 10% — для ін­ших кранів.

У вантажопідйомних кранів, що мають дві чи більше вантажні характеристики, обмежник вантажопідйомності обладнується при­строєм для перемикання його на обрану характеристику. У баш­тових і портальних кранів пристрій для перемикання має оплом­бовуватися.

Дозволяється не обладнувати обмежником вантажопідйом­ності (вантажного моменту) стрілові крани вантажопідйомністю до І т включно або з вантажним моментом до 40 кН • м включно. У таких кранів з гідравлічним приводом захист від переванта­ження має здійснюватися запобіжними клапанами гідросистеми, акі мають спрацьовувати в межах робочих перевантажень крана від 100% до 110% розрахункової вантажопідйомності.

Крани мостового типу обладнуються обмежниками вантажопід- йом пості (для кожної вантажної лебідки), якщо можливе їх пере- паптаження за технологією виробництва. До таких вантажопід­йомних кранів (у тому числі з електричними талями) належать: магнітні — для перевантаження листового металу, прокату пі інших монолітних вантажів;

грейферні — для перевантаження скрапу, шлаку металур- 11 йного виробництва, виконання підводних робіт, розбирання без- прокладних штабелів круглого лісу; контейнерні;

- крани для виймання бетонних виробів із форм і опок, дере­вини з води тощо;

- крани, призначені для перевантаження ядерного палива, твер­дих і рідких радіоактивних відходів, радіоізотопів, пожежоне- безпечних, токсичних і вибухонебезпечних вантажів.

Обмежниками вантажопідйомності також обладнуються ванта­жопідйомні крани із змінною вздовж моста вантажопідйомністю, крани, вантажопідйомність яких обмежена, відповідно до паспор­та, а також крани, які відповідно до вимог Правил обладнуються реєстраторами робочих параметрів.

Обмежник вантажопідйомності кранів мостового типу (крім контейнерних кранів і кранів-штабелеукладальників мостових) має автоматично вимикати механізми підіймання вантажу, як­що маса вантажу перевищує вантажопідйомність, зазначену в паспорті крана, більше ніж на 15%. В обґрунтованих випадках, за умови додаткової перевірки розрахунком несучої здатності крана, допускається збільшувати це значення до 25%.

Обмежник вантажопідйомності контейнерних кранів має ав­томатично вимикати механізми підіймання вантажу, якщо маса вантажу перевищує вантажопідйомність, зазначену в паспорті крана, більше ніж на 10%, а кранів-штабелеукладальників мос­тових — на 25% відповідно до вимог НД.

Після спрацьовування обмежника вантажопідйомності має бу­ти можливим опускання вантажу чи ввімкнення інших механіз­мів для зменшення вантажного моменту.

Вантажопідйомні крани, вантажопідйомність яких змінюється зі зміною вильоту, обладнуються покажчиком допустимої ван­тажопідйомності, що відповідає встановленому вильоту. Шка­ла (табло) покажчика має бути чітко видною з робочого місця ма­шиніста крана.

Під час градуювання покажчика вимірювання вильоту необ­хідно здійснювати на горизонтальному майданчику з вантажем на гаку, що відповідає даному вильоту, а позначки вильоту роби­ти після зняття вантажу.

Установлення покажчика не вимагається, якщо вантажопідйом­ний кран обладнаний обмежником вантажопідйомності з індикацією вантажопідйомності, що допускається для встановленого вильоту.

Стрілові самохідні крани мають бути обладнані пристроєм за­хисту від небезпечної напруги під час їх роботи поблизу повітряних німій електропередачі. Як пристрій такого захисту, а також у ра­лі роботи в обмеженому просторі дозволяється застосовувати об­меле ники робочих рухів і координатний захист.

У кабіні стрілових самохідних кранів мають бути встановлені покажчики кута нахилу крана (креноміри, сигналізатори). Якщо керування виносними опорами крана здійснюється не з кабіни, и л неповоротній рамі встановлюється додатковий покажчик кута нахилу крана поблизу органів керування виносними опорами.

Вантажопідйомні крани, крім тих, що керуються з підлоги, а та­кож однорейкові візки обладнуються звуковим сигнальним прист­рій м, який має бути виразно чутний у робочій зоні та за тональністю иідрізнятися від автомобільного. У разі наявності декількох постів керування ввімкнення сигналу має бути можливе з будь -якого з них.

Баштові крани з висотою до верху оголовка більше 15 м, козлові крани прогоном більше 16 м, портальні крани, перевантажувачі, /і також кабельні крани обладнуються анемометром (або сигна­лізатором тиску вітру для кранів мостового типу), що автома­тично вмикає звуковий сигнал у разі перевищення допустимої швидкості вітру робочого стану, зазначеної в паспорті крана.

Козлові крани та мостові перевантажувачі мають бути розра- х < >вані на максимально можливе зусилля перекосу, що виникає під чає пересування крана, та за необхідності мають бути обладнані оомежником перекосу автоматичної дії.

У вантажопідйомних кранів і машин з електроприводом (крім талів з додатковим вантажоупорним гальмом, а також вантажо­підйомних кранів і однорейкових візків з такими талями) має бу­ти передбачений захист від падіння вантажу та стріли в разі • •криву будь-якої з трьох фаз мережі живлення.

У разі спрацьовування захисту мають вимикатися електродви- і уми механізмів підіймання вантажу, зміни вильоту та замика- гпен гальма цих механізмів.

Крани обладнуються пристроєм для автоматичного зняття ич пруги з електродвигунів механізмів і струмопроводів до них під час виходу обслуговувального персоналу на галерею крана вію па площадки з механізмами. У вантажопідйомних кранів, що працюють у приміщенні, тролеї напругою не більше 42 В у тако­му випадку можуть не вимикатися.

У вантажопідйомних кранів, вхід на які передбачений через гале­рею моста, таким блокуванням обладнуються двері входу на галерею.

Двері для входу до кабіни керування з посадкової площадки мають бути обладнані електричним блокуванням, що не дає змо­ги почати пересування, якщо двері відчинені.

Якщо кабіна має тамбур, таким блокуванням споряджаються його двері.

У кранів, оснащених вантажопідйомними електромагнітами, що живляться від електромережі, електрична схема має бути вико­нана так, щоб у разі зняття напруги з крана контактами приладів та пристроїв безпеки напруга з вантажного електромагніту не знімалася, або такі крани опоряджуються резервною батареєю, що має постачати енергію у випадку несправності мережі живлення і забезпечувати потрібний струм протягом щонайменше 20 хв. У разі неспроможності працівників покинути небезпечну зону протягом 20-хвилинного періоду, що забезпечується резервною батареєю, не­обхідно застосовувати додаткові заходи, наприклад механічний засіб закріплювання вантажу. У кабіні керування має передбачати­ся покажчик намагнічування електромагніта, а для магнітів зі змінною потужністю — повного та часткового намагнічування.

У баштових кранів з неповоротною баштою, портальних та інших кранів з кабіною керування на поворотній частині має пе­редбачатися пристрій (пристрої), що автоматично вимикає ме­ханізм повертання в разі відчинення люка або дверей для безпеч­ного переходу працівників з неповоротної частини на поворотну і в зворотному напрямку. Люки або двері можуть не встановлю­ватися за умови оснащення пристроями, що будуть виконувати зазначені функції. У вантажопідйомних кранів з частотою обер­тання більше 0,5 об./хв. люк або двері для переходу працівників з неповоротної частини на поворотну мають бути обладнані зам­ком і кнопкою звукового сигнального пристрою.

У разі спрацьовування приладів і пристроїв безпеки (кінцевих вимикачів, аварійного вимикача, блокування люка, дверей кабіни тощо) їх контакти мають розривати електричне коло.

Вантажопідйомні крани, крім залізничних, що пересуваються рейковими коліями просто неба, обладнуються протиугінними при­строями з ручним або машинним приводом, які мають забезпечу­вати утримувальне зусилля від дії на кран вітру неробочого ста­ну, зазначене в настанові з експлуатації крана.

Мостові крани, що працюють просто неба або в незахищеному від вітру місці, протиугінними пристроями можуть не обладнуватися, и к що під дією на кран вітру неробочого стану, допустима швид­кість якого зазначена в паспорті крана, запас гальмування ме­хи мізмів пересування становить не менше 1,2.

Для вантажопідйомних кранів коли застосування протиугінних рейкових захоплювачів неможливе через конструктивні особливос­ті кранової колії, суб'єктом господарювання мають бути вжиті інші •inходи щодо унеможливлення угону вантажопідйомних кранів штром.

І Іротиугінні пристрої мають забезпечувати закріплення ванта­жопідйомного крана на всьому шляху його пересування. Ця вимо­ги не стосується ремонтних кранів, що встановлюються на мосто- ні! х перевантажувачах і мають фіксуватися в неробочому стані, іпіириклад біля тупикових упорів.

1 Іротиугінні пристрої з машинним приводом обладнуються за­совами для приведення їх у дію вручну.

Вантажопідйомні крани з машинним приводом, що пересува­ються рейковою колією, та їхні візки, а також талі та однорейкові таки для пом'якшення можливого удару в упори або одне об одне мають бути обладнані пружними буферними пристроями.

Опорні й підвісні крани та їхні візки, що пересуваються рей­ковою колією, а також талі обладнуються опорними деталями v разі поломки коліс або інших елементів ходових пристроїв.

()порні деталі встановлюються також на ходових візках причіп­ки к кабін.

()і юрні деталі мають установлюватися на відстані не більше 20 мм від рейок і бути розрахованими на найбільше моясливе наванта­ження.

У стрілових кранів зі змінним вильотом з гнучким підвішуван­ії а м стріли мають бути встановлені упори або інші пристрої, які кшобігають закиданню стріли.

У баштових кранів такі пристрої повинні встановлюватися, и в що на мінімальному вильоті кут між горизонталлю та стрілою перевищує 70°.

На кінцях рейкової колії вантажопідйомного крана, його ван­ні ж ного візка, таля та однорейкового візка з метою унеможлив- ііі ііпя їх сходу мають бути встановлені упори, розраховані на най- п і >іі з не можливе робоче навантаження, і конструкція яких має виповідати зазначеній в настанові з експлуатації.

4.5.4. Безпека виконання робіт

Вантажопідйомні крани і машини можуть бути допущені до підіймання та переміщення тільки тих вантажів, маса яких не пе­ревищує їх вантажопідйомність. Використання вантажопідйом­них кранів і машин у більш тяжкому режимі, ніж зазначений у паспорті не дозволяється.

Вантажопідйомні крани і машини, вантажозахоплювальним орга­ном яких є грейфер, допускаються до роботи тільки після зважування вантажу під час пробного зачерпування, яке проводиться з горизон­тальної поверхні свіжонасипаного вантажу в присутності працівни­ка, відповідального за безпечне проведення робіт вантажопідйомни­ми кранами і машинами. Підтвердження вантажопідйомності грейфера оформлюється протоколом, що додається до паспорта.

Маса грейфера із зачерпнутим матеріалом не повинна перевищу­вати вантажопідйомності крана чи машини. Для вантажопідйом­них кранів із змінною вантажопідйомністю, яка залежить від ви­льоту, ця маса не повинна перевищувати вантажопідйомності, відповідної вильоту, на якому проводиться робота вантажопідйом­ного крана з грейфером.

Використання вантажопідйомних кранів і машин, механізм підіймання яких обладнаний фрикційними або кулачковими муф­тами вмикання, для підіймання та переміщення працівників, розплавленого металу, отруйних і вибухових речовин, посудин, що знаходяться під тиском повітря або газу, не дозволяється.

Переміщення вантажів над перекриттями, під якими розта­шовані виробничі, житлові або службові приміщення, де перебу­вають люди, дозволяється після розроблення та здійснення за­ходів, що забезпечують умови для безпечного виконання робіт.

Підіймання та переміщення вантажів декількома вантажопід­йомними кранами дозволяється в окремих випадках. Роботи про­водяться відповідно до ПВР або технологічної карти на виконання робіт, у яких мають бути наведені схеми стропування та переміщен­ня вантажу із зазначенням послідовності виконання операцій, положення вантажних канатів, а також міститися вимоги до під­готовки і стану колії та інші вказівки з безпечного підіймання та переміщення вантажу.

У разі підіймання і переміщення вантажу декількома ванта­жопідйомними кранами навантаження, що припадає на кожний вантажопідйомний кран, не повинне перевищувати його вантажо- 11 і дйомності. Така робота проводиться під безпосереднім керівницт­вом працівника, відповідального за безпечне проведення робіт ван­тажопідйомними кранами.

Під час експлуатації вантажопідйомних кранів і машин, що керуються з кабіни, має застосовуватися марочна система, коли керування вантажопідйомним краном або машиною можливе лише особою, яка одержала в установленому порядку ключ-марку, що дозволяє вмикати електричне коло керування вантажопідйом­ним краном або машиною.

Виходи на кранові колії мостових і пересувних консольних кра- іі і в, що працюють, мають бути замкнені. Допуск персоналу, який обслуговує крани, а також інших працівників на кранові колії та прохідні галереї мостових і пересувних консольних кранів, що пра­цюють, для проведення ремонтних або будь-яких інших робіт про- в< ідиться за нарядом-допуском, який визначає умови безпечного ви- к< інання робіт. Наряд-допуск оформляється та видається в порядку та у випадках, установлених на підприємстві. Про наступну роботу повинні бути повідомлені записом до вахтового журналу маши­ністи кранів усіх змін прогону, цеху, де проводиться робота, ма­ні и ністи кранів суміжних прогонів (у разі потреби), а також інші працівники відповідно до порядку, установленого на підприємстві.

Проведення будь-яких робіт (монтажних, обслуговування сві­тильників тощо) з галереї і площадок мостового крана дозволяєть- св за умови забезпечення безпечного виконання таких робіт (засто­сування заходів з унеможливлення падіння працівників з крана, ураження їх струмом, виходу на кранові колії, установлення поряд­ку пересування крана тощо) з урахуванням вимог Правил. Вико­ристання крана за призначенням (підіймання та переміщення вантажів) під час виконання таких робіт не дозволяється.

Для кожного цеху (прогону), де працюють мостові або пересувні консольні крани, не обладнані прохідними галереями вздовж кра­пової колії, установлюється порядок безпечного спуску машиніста к рана з кабіни в разі вимушеної зупинки крана поза посадковою и к ощадною.

Мають бути розроблені способи безпечного стропування, обв'язу- чніііія вантажів, а також способи безпечного кантування вантажів, и к що така операція проводиться за допомогою вантажопідйомних кранів і машин, із зазначенням пристроїв, що застосовуються, а стропальники ознайомлені з цими способами. Схеми стропуван- ня та обв'язування видаються на руки стропальникам і машиніс­там кранів та вивішуються у місцях проведення робіт.

Для забезпечення безпечного проведення робіт вантажопідйом­ними кранами мають бути розроблені та затверджені підприємст­вом (організацією), що здійснює ці роботи, ПВР на виконання цих робіт, технологічні карти складування вантажів, навантаження і розвантаження рухомого складу, з якими ознайомлені (під під­пис) працівник, відповідальний за безпечне проведення робіт ван­тажопідйомними кранами, машиністи кранів і стропальники.

ПВР має, зокрема, передбачати:

- місця встановлення вантажопідйомних кранів із зазначен­ням робочої та небезпечної зони роботи кранів, визначених від­повідно до вимог НД, а також заходи щодо обмеження у разі по­треби робочої зони крана;

- відповідність вантажопідйомних кранів, що використовують­ся, умовам виконання монтажних робіт щодо вантажопідйомнос­ті, висоти підіймання, вильоту;

- забезпечення допустимих безпечних відстаней до струмопро- відних частин ВРУ та ПЛ під час установлення крана відповідно до вимог Правил, а також безпечних відстаней наближення до бу­дов і місць складування виробів і матеріалів;

- місця руху міського транспорту та пішоходів;

- умови встановлення та роботи вантажопідйомних кранів по­близу укосів котлованів або канав;

- умови безпечної роботи декількох вантажопідйомних кранів, розташованих поруч або на одній чи паралельних коліях, у разі, коли робочі зони цих кранів перетинаються;

- переліки і маси вантажів, що переміщуються вантажопід­йомними кранами, і знімних вантажозахоплювальних пристроїв, що застосовуються під час переміщення, а також графічні зобра- Ж6ННЯ (схеми) стропування цих вантажів;

- місця та габарити складування вантажів, під'їзні шляхи тощо;

- заходи щодо безпечного проведення робіт з урахуванням конкретних умов на дільниці, де встановлений вантажопідйом­ний кран (огорожа майданчика, монтажної зони, охоронної зони ПЛ, місця стоянок автотранспорту під час розвантаження, місця перебування водія під час розвантаження, кранової колії, рівень освітлення в темну пору доби тощо).

(трональники мають бути забезпечені розрахованими, випро-

0 у на ними та промаркованими знімними вантажозахоплювальни- м 11 пристроями і тарою належної вантажопідйомності.

У кабіні та на місці виконання робіт має бути перелік вантажів, що переміщуються вантажопідйомними кранами і машинами, із зазначенням їх маси. Машиністам кранів і стропальникам, що послуговують стрілові крани, такий перелік видається на руки під підпис. Також у кабіні стрілового самохідного крана мають г>ути таблиця допустимих відстаней від основи укосу котловану (канави) до найближчих опор крана під час його встановлення

1 таблиця допустимих відстаней до струмопровідних частин ВРУ ти IIJI під час установлення крана відповідно до Правил.

Має бути забезпечена постійна можливість періодичного випро­бу аання точно виваженим вантажем обмежника вантажопідйом­ні істі. Випробування обмежника вантажопідйомності проводиться а с троки, зазначені в настанові з експлуатації вантажопідйомно­го крана, з відміткою про це у вахтовому журналі. У разі відсут­ності вказівок у настанові з експлуатації про періодичність пере­вірки обмежника строки перевірки встановлюються суб'єктом господарювання, але не рідше одного разу на добу.

І Іід час роботи вантажопідйомного крана чи машини має бути встановлений порядок обміну умовними сигналами між стропаль- піпсами та машиністами кранів. Дозволяється подавати сигнали голосом, якщо відстань між стропальником і машиністом крана не перевищує 10 м. Під час зведення споруд заввишки більше 36 м мас застосовуватися двосторонній радіо- або телефонний зв'язок.

Місце проведення робіт з підіймання та переміщення вантажів мас бути освітлене під час роботи відповідно до вимог ПВР або технологічних карт.

ІІри недостатньому освітленні місця роботи, сильного снігопаду вію туману, а також у разі, коли машиніст крана погано розріз- ііас сигнали стропальника (сигнальника) або вантаж, що перемі­щується, робота крана має бути припинена.

У разі потреби встановлення стрілового самохідного або заліз- іпіч ного крана на виносних опорах він має встановлюватися на всіх виносних опорах, що в нього є. Під опори підкладаються міц­ні та стійкі підкладки, які є інвентарним приладдям крана.

Установлення та робота крана стрілового типу біля охоронної юн и ПЛ на відстані менше 40 м від ВРУ і крайнього проводу ПЛ, що може перебувати під напругою, проводиться лише за нарядом- допуском. Наряд-допуск оформлюється роботодавцем і видаєть­ся на руки машиністу крана перед початком роботи. Організація проведення робіт поблизу ліній електропередачі, видачі наряду- допуску та інструктажу працівників має визначатися наказом роботодавця та виконавця робіт.

Машиністу крана забороняється самовільне встановлення ванта­жопідйомного крана для роботи поблизу ПЛ і ВРУ, про що робиться запис у подорожньому листі. Робота вантажопідйомного крана поблизу ПЛ і ВРУ проводиться під безпосереднім керівництвом пра­цівника, відповідального за безпечне проведення робіт вантажопід­йомними кранами, який визначає місце встановлення вантажопід­йомного крана відповідно до ПВР або технологічної карти, забезпечує виконання передбачених нарядом-допуском умов роботи та робить запис до вахтового журналу про можливість виконання робіт.

Проведення робіт з використанням вантажопідйомних кранів у ВРУ та в охоронній зоні ПЛ виконується відповідно до вимог ПБЕЕС, ПБЕЕ та чинних НД.

Параметри електричних і електромагнітних полів на місці ви­конання робіт мають відповідати вимогам Державних санітарних норм і правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань, затверджених наказом Міністерства охорони здо­ров'я України від 01.08.96 № 239 «Про затвердження Держав­них санітарних правил та норм», зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.08.96 за № 488/1513.

Робота стрілових самохідних кранів під контактними проводами міського транспорту без зняття напруги може проводитися за умов забезпечення відстані між стрілою крана і проводами не менше 1000 мм за допомогою обмежувача (упора), який не дозволяє змен­шити цю відстань у разі підіймання стріли чи висування її секцій.

Для безпечного виконання робіт з підіймання і переміщення вантажів вантажопідйомними кранами і машинами необхідно дотримуватися таких вимог:

1) на місці проведення робіт, а також на вантажопідйомних кранах і машинах не повинні знаходитись особи, які не мають пря­мого відношення до роботи, що виконується;

2) вхід на крани мостового типу і пересувні консольні та сход­ження з них проводяться через посадкову площадку або прохідну галерею;

3) у разі потреби огляду, ремонту, регулювання механізмів, і лектрообладнання, виходу на настил моста крана, огляду і ремон­ту металоконструкцій має вимикатися ввідний пристрій;

4) на кранах мостового типу, у яких рейки вантажного візка розташовані на рівні настилу, перед виходом обслуговувального персоналу на галерею візок установлюється посередині моста за шшятком випадків, коли вихід на настил пов'язаний з необхід­ністю огляду самого візка. У цьому разі візок слід установлювати и безпосередній близькості від виходу з кабіни на настил;





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 711 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.017 с)...