Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Захисне вимикання



Захисне вимикання — це система захисту, яка забезпечує ав­томатичне вимикання електроустановки у разі виникнення в неї небезпеки ураження електричним струмом. Час спрацювання пристроїв захисного вимикання досягає 0,1-0,2 с.

Захисне вимикання може застосовуватися як основний єдиний.■вхід захисту або разом із захисним заземленням і зануленням. За х пене вимикання доцільно використовувати в таких випадках: у приміщеннях з підвищеною небезпекою і особливо небезпечних, у вибухонебезпечних зонах; в стаціонарних установках для захисту електрифікованого інструменту, в пересувних установках з ізо­льованою нейтраллю, коли влаштування заземлюючого прист­рою з необхідними параметрами ускладнено.

Пристрої захисного вимикання постійно контролюють вхідний показник і порівнюють його зі встановленим.

Електричне розділення мережі

Це розділення електричної мережі на окремі електрично не зв'я­зані між собою ділянки за допомогою розподільчих трансформато­рів. Розгалужені мережі великої протяжності мають значні ємності відносно землі і порівняно невеликі опори ізоляції. Дотик людини до струмопровідних частин в цих мережах небезпечний внаслідок того, що вона може опинитися під дією напруги, близької до фазної. Електричне розділення мережі дозволяє значно знизити небезпеку ураження завдяки зменшенню її ємнісної і активної провідностей.

Мала напруга

Малими напругами вважаються напруги не більше 42 В. Вони дозволяють зменшити небезпеку ураження електричним струмом. Однак повну безпеку вони не гарантують, особливо у разі двофаз­ного дотику. Тому разом з малими напругами необхідно застосову­вати і інші заходи захисту. Як джерело малої напруги використо­вують спеціальні знижувальні трансформатори, акумулятори, перетворювачі, випрямлячі, батареї гальванічних елементів. Вторинна обмотка знижувальних трансформаторів має бути зазем­лена (занулена). Цим забезпечується безпека на випадок пошко­дження ізоляції і переходу напруги мережі з первинної обмотки на вторинну. Мала напруга застосовується для живлення світиль­ників місцевого стаціонарного освітлення, для переносних світиль­ників і ручного електричного інструменту.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 3259 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...