Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практичне заняття № 5



Вступ

Курс "Бізнес-план" являє собою комплексну навчальну дисципліну, орієнтовану на підготовку кваліфікованих спеціалістів підприємницького типу.

Основною метою курсу "Бізнес-план" є оволодіння комплексом знань і умінь для планування всіх етапів підприємницького циклу і складання бізнес-плану.

Завданням курсу є формування наукового світогляду на місце бізнес-планів в підприємницькій діяльності та проблеми бізнес-планування, засвоєння основних термінів та понять бізнес-планування на рівні їх відтворення і тлумачення; здобуття навичок та елементарних умінь застосовувати їх у практичній діяльності для підвищення конкурентоспроможності фахівця в економічній сфері.

Вищевказана мета зумовила такі завдання:

· формування у студентів навичок обґрунтування економічної цілеспрямованості направлень діяльності фірми (стратегій, концепцій, проектів);

· розвиток комплексу аналітичних, прогностичних, інноваційних здібностей, необхідних майбутньому підприємцю для розрахунку очікуваних фінансових результатів;

· опанування студентами вмінь визначення джерел фінансування реалізації проекту;

· формування навичок підбору робітників, що здібні реалізувати даний план.

Вивчення курсу "Бізнес-план" базується на знаннях, набутих студентами в процесі опанування курсів "Основи бізнесу", "Менеджмент", "Маркетинг", "Господарське право", "Міжнародний бізнес", "Інвестування".

При вивченні курсу доцільно використовувати як традиційні форми навчального процесу, так і певні засоби його активізації, як то: вирішення ситуаційних завдань, виконання рефератів та наукових доповідей, використання ПЕОМ для складання бізнес-планів, самостійна робота над індивідуальним бізнес-планом.

Предметом курсу "Бізнес-план" є практика підприємництва. Бізнес-план є результатом дослідження і організаційної роботи підприємця, що ставить за мету вивчення конкретного направлення діяльності фірми на визначеному ринку в конкретних організаційно-економічних умовах. Реалізації поставленої мети може бути забезпечена, безпосередньо вивченням таких питань:

• розробка конкретного проекту виробництва певного товару (послуги) - створення нового типу виробу або надання нових послуг (особливості задоволення потреб та ін.);

• всебічний аналіз виробничо-господарської і комерційної діяльності організації, метою якого є викриття її слабких і сильних сторін, специфіки і відмінностей від аналогічних фірм;

• вивчення конкретних фінансових, техніко-економічних і організаційних механізмів, що використовуються в економіці для реалізації конкретних завдань.

Вивчення названих питань дозволить студентам:

- аналізувати ринкову ситуацію з метою визначення сфери планування своєї підприємницької діяльності;

- професійно скласти програму підприємницької діяльності з урахуванням основних факторів ризику;

- обґрунтовувати правильність вибору організаційно-правових форм підприємництва;

- оцінювати результативність і підвищувати конкурентоспроможність підприємницької діяльності;

- розробляти бізнес-план.


1. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ

№ з/п Назва розділу, модулю, теми Кількість годин, за видами занять
аудиторні позааудиторні
Всього Лекції Практичні Самостійна робота студента Індивідуально-консульт.-рбота
Змістовий модуль 1. ОСНОВИ ПЛАНУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  Тема 1.1. Предмет, зміст та завдання курсу "Бізнес-план".     -    
  Тема 1.2. Бізнес-план в системі планування діяльності підприємства.          
  Тема 1.3. Визначення бізнес-плану, цілі та задачі бізнес-планування.          
  Всього 1-ий модуль 30 6 8 11 5
Змістовий модуль 2. СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ РОЗДІЛІВ БІЗНЕС-ПЛАНУ
  Тема 2.1. Структура бізнес-плану, особливості розробки резюме.          
  Тема 2.2. Технологія складання розділу “Характеристика підприємства».          
  Тема 2.3. План маркетингу: зміст, структура та особливості складання.          
  Тема 2.4. Зміст розділу “План виробництва”. Особливості розробки розділу “Торговельний план”.          
  Тема 2.5. Організаційний план як складова частина бізнес-плану.          
  Тема 2.6. Методика розробки фінансового плану. Особливості складання розділу “Оцінка ризику та страхування”.          
  Всього 2-ий модуль 78 12 22 32 12
  Всього годин          

2. ЗМІСТ ТЕМ ДИСЦИПЛІНИ

Модуль 1. ОСНОВИ ПЛАНУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Тема 1.1. Предмет, зміст та завдання курсу "Бізнес-план".Основні поняття та питання теми: Характер i зміст курсу "Бізнес-план", зв’язок з іншими дисциплінами. Сутність та принципи бізнес-планування. Завдання курсу. Фінансові, техніко-економічні і організаційні механізми, що використовуються в економіці для реалізації конкретних проектів. Значення бізнес-планування для розвитку підприємницької ідеї. Законодавче регулювання питань, пов’язаних з бізнес-плануванням.

Тема 1.2. Бізнес-план в системі планування діяльності підприємства.Основні поняття та питання теми: Актуальність бізнес-планування в умовах ринкової економіки. Місце бізнес-планів в плануванні діяльності підприємства.Відмінність бізнес-планів від внутрішньогосподарських планів. Основні документами, що описують інвестиційний проект. Техніко-економічне обґрунтування. Відмінності ТЕО від бізнес-плану. Інвестиційний меморандум. Витрати часу та грошових коштів на розробку інвестиційних документів.

Тема 1.3. Визначення бізнес-плану, цілі та задачі бізнес-планування.Основні поняття та питання теми: Визначення бізнес-плану. Місце бізнес-планів в системі стратегічного планування підприємства. Головна мета і цілі складання бізнес-плану. Задачі бізнес-планування. Функції бізнес-планування. «Споживачі» бізнес-планів. Типи бізнес-планів по об’єктах планування. Бізнес-планування як складова інвестиційного процесу. Бізнес-план як етап розвитку підприємництва. Використання бізнес-планів в процесі санації підприємства. Загальні принципи та зауваження при розробці бізнес-плану. Особливості складання бізнес-планів підприємств різних сфер діяльності. Основні вимоги до бізнес-планів.

Модуль 2. СТРУКТУРА ТА ЗМІСТ РОЗДІЛІВ БІЗНЕС-ПЛАНУ

Тема 2.1. Структура бізнес-плану, особливості розробки резюме.Основні поняття та питання теми: Фактори впливу на структуру бізнес-плану. Вимоги інвесторів до наявності та змісту розділів бізнес-плану. Відповідність розділів до структури бізнес-плану. Логіка послідовності розділів. Комп’ютерна програма Project Expert. Коло задач, що вирішуються за допомогою PE. Мета розробки резюме. Технологія складання резюме. Основні вимоги до резюме.

Тема 2.2. Технологія складання розділу “Характеристика підприємства».Основні поняття та питання теми: Основна мета складання розділу «Характеристика підприємства». Огляд та аналіз інформації, що складають уявлення про фірму та її діяльність. Перелік основної інформації про підприємство. Джерела інформації для складання розділу. Аналіз господарської діяльності підприємства за минулий період. SWOT-аналіз. Визначення пріоритетності напрямків діяльності підприємства. Розробка стратегії для досягнення поставлених цілей

Тема 2.3. План маркетингу: зміст, структура та особливості складання. Основні поняття та питання теми: Складові частини опису ринку. Оцінка потенційної ємності ринку. Оцінка потенційного та реального об’єму продаж. Методика аналізу ринкової кон’юнктури. Характеристика конкурентів, їх стратегія і тактика. Цілі та стратегії маркетингу. Ціноутворення. Схема розповсюдження товарів. Методи стимулювання продажу (збуту). Організація післяпродажного обслуговування клієнтів. Види та засоби реклами. Формування громадської думки про фірму та товар.

Тема 2.4. Зміст розділу “План виробництва”. Особливості розробки розділу “Торговельний план”. Основні поняття та питання теми: Основна мета розробки плану виробництва. Перелік інформації, що містить план виробництва. Розробка продукту, технологія виготовлення товару. Аналіз витрат виробництва. Умовно-постійні та умовно-змінні витрати. Фактори, що впливають на виробництво. Обґрунтування вибору товарів (послуг) для проекту. Аналіз та визначення переваг асортименту, вибраного фірмою. Особливості оформлення розділу з врахуванням спеціалізації підприємства. Особливості виробничого плану для торговельних підприємств.

Тема 2.5. Організаційний план як складова частина бізнес-плану.Основні поняття та питання теми: Цілі складання організаційного плану. Перелік інформації організаційного плану. Аналіз та характеристика організаційної структури фірми (підприємства). Основні засновники та учасники фірми. Визначення та розробка кадрової політики. Характеристика управлінського персоналу фірми. Відомості про персонал та робочу силу. Визначення потреби в працівниках. Кваліфікаційні вимоги до працівників.

Тема 2.6. Методика розробки фінансового плану. Особливості складання розділу “Оцінка ризику та страхування”. Основні поняття та питання теми: Мета розробки фінансового плану. Джерела інформації для складання фінансового плану. Програма інвестицій. Особливості розробки плану доходів та витрат. Складання плану руху грошових коштів. Розробка балансового плану. Розрахунок точки беззбитковості. Інтегровані показники фінансово-економічної оцінки проекту: строк окупності, інтегрований дохід від проекту, ефективність інвестицій. Поняття ризику проекту. Види ризиків. Визначення можливих видів ризику для даного проекту. Організаційні міри щодо зменшення можливих наслідків визначених ризиків. Розробка програми страхування та захисту від ризиків.


3. методичні рекомендації до вивчення дисципліни

1. Визначення і сутність бізнес-плану

місце бізнес-планів в ПЛАНУВАННі ДІЯЛЬНОСТІ фірми

           
   
 
   
 
 

2. ГОЛОВНА МЕТА І ЦІЛІ РОЗРОБКИ БІЗНЕC-ПЛАНУ

       
 
 
   


Задачі бізнес-планування


Функції бізнес-планування


“Споживачі” бізнес-плану

ТИПИ БІЗНЕС-ПЛАНІВ ПО ОБ’ЄКТАХ ПЛАНУВАННЯ

       
   
 
 
 

3. Структура бізнес-плану

Структура конкретного бізнес-плану залежить від багатьох факторів, головними серед яких є головна мета бізнес-плану; об’єкт бізнес-планування; вимоги інвесторів до структури бізнес-плану.

При значній розбіжності функцій, мети і об’єктів бізнес-планування в структурах бізнес-планів є в наявності розділи, характерні для всіх без винятку:

Відповідність розділів до структури бізнес-планів

Структура бізнес-плану Можливі назви розділів
Вступна частина Загальні положення Резюме
Характеристика підприємства Загальна характеристика підприємства Юридичний статус підприємства Історична довідка
Маркетинг Ринки збуту Продукти і послуги План маркетингу Характеристика конкурентного середовища Конкуренція Опис ринку і стратегія маркетингу
Виробництво План виробництва (торговий план) План виробничої діяльності Характеристика продукції Торговий асортимент Постачальники і підрядчики
Організаційно-управлінська структура Організаційний план Управління і організація
Фінансування Фінансовий план Програма інвестицій
Страхування Ризики Аналіз можливих ризиків та їх страхування
Заключна частина Економічний ефект від здійснення проекту Охорона навколишнього середовища Заключні положення

4. зміст основних розділів бізнес-плану

4.1. Характеристика підприємства

 
 


4.2. ПЛАН МАРКЕТИНГУ


4.3. План виробництва


4.4. Організаційно-управлінська структура


4.5. Фінансовий план

план прибутків і збитків

№п/п Найменування показників 1 квартал 2 квартал 3 квартал 4 квартал Всього за рік
1. Валова виручка від реалізації,          
2. ПДВ          
3. Акцизний збір          
4. Чиста виручка від реалізації (р.1-2-3)          
5. Операційні витрати всього:          
5.1. Сировина і матеріали          
5.2. Заробітна плата робітників (включаючи відрахування в фонди)          
5.3. Амортизація          
5.4. Зарплата адм.персоналу (включаючи відрахування в фонди)          
5.5. Аренда обладнання і приміщень          
5.6. Ремонт обладнання і приміщень          
5.7. Зв’язок і канцтовари          
5.8. Комунальні послуги          
5.9. Витрати на транспорт і відрядженення          
5.10. Послуги інших організацій          
5.11. Інші податки          
5.12. Маркетинг / реклама          
5.13. Інші витрати          
6. Виплати процентів за кредит          
7. Валовий прибуток (р.4-5-6)          
8. Податок на прибуток          
9. Податки і збори з прибутку          
10. Чистий прибуток (р.7-8-9)          

 

Прогнозний баланс (складається на кінець років проекту)

Активи 1-й р. 2-й р. 3-й р. Пасиви 1-й р. 2-й р. 3-й р.
І. Необоротні активи - всього       І. Власний капітал - всього      
у тому числі       статутний капітал      
нематеріальні активи       пайовий капітал      
незавершене будівництво       додатковий капітал      
основні засоби       резервний капітал      
довгострокові фінансові інвестиції       нерозподілений прибуток      
довгострокова дебіторська заборгованість       неоплачений капітал      
відстрочені податкові активи       вилучений капітал      
інші необоротні активи       ІІ. Забезпечення наступних витрат і платежів - всього      
ІІ. Оборотні активи - всього       забезпечення витрат персоналу      
у тому числі       цільове фінансування      
запаси       ІІІ. Довгострокові зобов’язання      
векселі одержані       довгострокові кредити банків      
дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги       відстрочені податкові зобов’язання      
дебіторська заборгованість за розрахунками       ІV. Поточні зобов’язання - всього      
інша поточна дебіторська заборгованість       короткострокові кредити банків      
поточні фінансові інвестиції       поточна заборгованість      
Грошові кошти та їх еквіваленти       векселі видані      
Інші оборотні активи       кредиторська заборгованість      
ІІІ. Витрати майбутніх періодів       поточні зобов’язання за розрахун.      
        інші поточні зобов’язання      
        V. Доходи майбутніх періодів      
Всього активів       Всього пасивів      

 


план руху грошових коштів

  Величина показників по періодах
Найменування статей 1-й рік проекту 2-й рік 3-й р.
  1кв. 2кв. 3кв. 4кв. 1 п/р 2 п/р  
1. Грошові кошти на початок періоду              
2. Надходження грошових коштів, всього              
у тому числі              
виручка від реалізації              
позики, кредити              
інші надходження              
3. Поточні грошові виплати, всього              
у тому числі              
закупка сировини, матеріалів, комплектуючих              
заробітна плата              
орендна плата              
проценти за кредит              
реклама, аудит, консультації, представницькі витрати              
інші загальновиробничі і загальногосподарські витрати              
інші витрати              
4. Інші грошові виплати, всього              
у тому числі              
закупка обладнання              
виплата основних сум по кредитах              
Резерви              
інші витрати по організації діяльності              
доход інвестора (гарантований)              
5. Всього грошових виплат (ряд.3 + ряд.4)              
6. Грошові кошти на кінець періоду виплат (ряд.1 + ряд.2 - ряд.5)              

програма інвестицій

  Показники по періодах
Найменування показників 1-й рік проекту 2-й рік 3-й
  1 кв. 2 кв. 3 кв. 4 кв. 1 п/р 2 п/р рік
Потреби в інвестиціях – всього              
у тому числі              
закупка або оренда споруджень (приміщень)              
закупка обладнання              
реконструкція і ремонт основних фондів              
приріст обігових коштів              
Джерела фінансування –всього              
у тому числі              
довгостроковий кредит під заставу нерухомості              
короткостроковий кредит банка              
кредитна лінія              
інші джерела:              
- власні (амортизація, реінвестування прибутку)              
- залучені              

Стратегія фінансування

 
 


Аналіз беззбитковості


4.6. Аналіз можливих ризиків та їх страхування


4.7. Економічний ефект від здійснення проекту


5. Основними вимогами до бізнес-плану є

· чітка структура матеріалу і його наочність;

· простота викладення і відсутність термінологічних бар’єрів;

· розумне дозування при викладенні виробничих технологій;

· обґрунтованість і достовірність інформації;

· об’єктивна оцінка перешкод, що стоять на шляху реалізації бізнес-плану;

· точність фінансових розрахунків;

· достатня докладність в поєднанні з лаконічністю (обсяг не повинен перевищувати 50 сторінок);

· цікавість викладення;

· розумне співвідношення цифрового і аналітичного матеріалу


4. Перелік питань та практичних завдань до вивчення дисципліни

Модуль 1. Основи планування підприємницької діяльності

Тема 1.1. Предмет, зміст та завдання курсу "Бізнес-план"

З даних тем плануються лекція та практичне заняття. Отже більшість питань студент розглядатиме самостійно.

Питання для самостійної підготовки

1. Характер i зміст курсу "Бізнес-план".

2. Зв’язок курсу з іншими дисциплінами.

3. Сутність та принципи бізнес-планування.

4. Завдання курсу «Бізнес-план».

5. Значення бізнес-планування для розвитку підприємницької ідеї.

Література: 1; 2; 4; 7; 8; 11.

Тема 1.2. Бізнес-план в системі планування діяльності підприємства.

З даної теми плануються лекція та практичне заняття. Отже більшість питань студент розглядатиме самостійно.

Підсумком вивчення теми є планове усне опитування на першому практичному занятті.

Питання для самостійної підготовки

та розгляду на практичному занятті №1:

1. Актуальність бізнес-планування на сучасному етапі розвитку української економіки.

2. Місце бізнес-планів в системі планування діяльності підприємства.

3. Відмінність бізнес-планів від внутрішньогосподарських планів.

4. Основні документами, що описують інвестиційний проект.

Література: 2; 3; 4; 7; 8; 12.

Термінологічний словник

Бізнес-план – це офіційний документ, який в точній, зрозумілій та доступній формі описує процес створення та реалізації комерційної ідеї її власником з точки зору збуту, виробництва, обліку і фінансів. Він систематично оновлюється, в нього вносяться зміни, пов’язані як із змінами усередині фірми, так і в економіці в цілому.

Головна мета розробки бізнес-плану - планування господарської діяльності підприємства на найближчий і віддалений період у відповідності до потреб ринку і можливостей отримання необхідних ресурсів.

Техніко-економічне обґрунтування – аналіз, розрахунок, оцінка економічної доцільності будівництва, спорудження об'єкта, створення нового технічного обладнання, модернізації або реконструкції існуючих підприємств. ТЕО засноване на порівняльній оцінці витрат і результатів, визначенні ефективності використання, строку окупності вкладень.

Інвестиційний меморандум містить ту ж саму інформацію, що і ТЕО та бізнес-план, але створюється для інвестора, в якому розглядаються всі основні аспекти діяльності компанії, і обґрунтовується доцільність інвестицій у дану господарюючу одиницю.

Завдання для ділової гри “Конвертор”

Варіант 1

Ви – лідер держави з централізованою плановою економікою. Основна галузь економіки повністю залежить від імпорту сировини. Міністр цієї галузі розподілив імпортовану сировину між підприємствами-виробниками нерівномірно, поставивши в кращі умови групу директорів – своїх прибічників і старих друзів. Поки що про це відомо тільки Вам і міністрові, тому що розподілення здійснене лише на “папері”. Міністр – активний, хоче влади. Свара з ним може обернутися для Вас протистоянням із його прибічниками, що мають певну політичну силу в суспільстві. Якщо зробити вигляд, що нічого не відбувається, то це призведе до невдоволення інших директорів підприємств і колективів цих підприємств. Баланс сил невідомий. Ваші дії?

Варіант 2.

Ви – президент держави зі змішаною економікою. В країні існує дві форми власності на засоби виробництва: державна й приватна. Парламент прийняв рішення, за яким державні підприємства отримують сировину з централізованих джерел і повинні виконувати велике держзамовлення, практично позбавляючи їх можливості продавати свою продукцію за кордон, а приватні фірми мають право виходити на світовий ринок, закуповувати там сировину, продавати свою продукцію, а держзамовлення не мають. Директори державних підприємств не згодні з таким рішенням, вважаючи, що фірми мають занадто пільгові умови, а державні підприємства потрапили у важке становище. Обмеження прав фірм викликає їх активну протидію, а вони мають значну підтримку в парламенті. Може постати питання про відставку президента. Відмова від підтримки державних підприємств погрожує економічними негараздами й появою безробітних, які будуть впливати на членів парламенту, настроюючи їх проти президента. Ваші дії?

Варіант 3.

Ви – президент держави з децентралізованою ринковою економікою. Під тиском підприємців парламент прийняв закон, що дозволяє обіг на території країни, крім власної, іноземної валюти. Виникає загроза відмови підприємців від національної валюти і її витіснення міжнародною, що дає можливість легше закуповувати імпортну сировину й предмети споживання. Ви втрачаєте можливість управляти економічними процесами за рахунок регулювання кількості грошей в обігу. Ви можете використати право вето, але це більш за все викликає негативну реакцію в парламенті й загрозу відставки. Ваші дії?

Тематика рефератів до практичного заняття № 1:

1. Сучасний стан бізнес-планування в економіці України.

2. Застосування бізнес-планів на підприємствах малого бізнесу.

3. Розробка бізнес-планів для отримання інвестицій.

4. Особливості складання бізнес-планів при приватизації підприємств.

Тема 1.3. Визначення бізнес-плану, цілі та задачі бізнес-планування

З даної теми планується одна лекція та два практичних заняття.

Підсумком вивчення теми є перевірка завдань практичної роботи і усне поточне опитування.

Питання для самостійної підготовки

та розгляду на практичному занятті №2

  1. Головна мета і цілі складання бізнес-плану.
  2. Задачі бізнес-планування.
  3. Для кого складаються бізнес-плани?
  4. Типи бізнес-планів по об’єктах планування.
  5. Особливості складання бізнес-планів підприємств різних сфер діяльності.

Питання для самостійної підготовки

та розгляду на практичному занятті №3

1. Бізнес-планування як складова інвестиційного процесу.

2. Бізнес-план як етап розвитку підприємництва.

3. Використання бізнес-планів в процесі санації підприємства.

4. Загальні принципи та зауваження при розробці бізнес-плану.

5. Основні вимоги до бізнес-планів.

Література: 2; 3; 4; 7; 8; 12.

Термінологічний словник

Функції бізнес-планування – розробка стратегії підприємства, планування, залучення кредитів, залучення потенційних партнерів.

Основні задачі бізнес-планування – визначення конкретних напрямків і орієнтирів діяльності, мобілізація різних видів ресурсів, оцінка витрат по проекту, розрахунок очікуваних фінансових результатів, визначення джерела фінансування реалізації стратегії, страхування ризиків, підбір працівників для виконання проекту.

Практичні заняття № 2-3.

Тема: “Використання табличного процесору “Microsoft Excel” для складання техніко-економічного обґрунтування проекту”

Мета заняття: ознайомитись з комп’ютерною технологією складання техніко-економічного обґрунтування проекту, розрахувати на ПЕОМ фінансово-економічні показники проекту створення комбайнової станції.

Завдання. За допомогою табличного процесору “Microsoft Excel” зробити техніко-економічне обґрунтування закупівлі комбайну на основі даних, що наводяться.

Техніко-економічне обґрунтування

створення комбайнової станції фірмою “Зерно Полтавщини”

Вступ

Техніко-економічне обґрунтування є робочим документом, що визначає доцільність проекту створення комбайнової станції фірмою “Зерно Полтавщини”. Робота спрямована на попередню фінансову оцінку ефективності і доцільності його реалізації.

Реалізація проекту створення комбайнової станції фірмою “Зерно Полтавщини” - це забезпечення сучасного обслуговування сільськогосподарських підприємств і фермерів Полтавської області в питаннях збирання врожаю зернових культур за допомогою новітньої сільськогосподарської техніки виробництва Німеччини. Парк сільськогосподарських машин колективних сільськогосподарських підприємств морально і фізично застарів, а фінансовий стан сільськогосподарських підприємств не дозволяє купляти необхідну зернозбиральну техніку. Створення сучасної організаційної структури, яка б забезпечувала збирання зернових та інших сільськогосподарських культур, стало потребою часу. Об'єктом діяльності комбайнової станції стане 5-8 господарств районів області.

Загальна вартість проекту складає 950 тис.дол.США, розмір необхідного кредиту - 290 тис.дол.США. Період користування кредитом - 1 рік. Усі розрахунки проекту виконувалися за курсом 1 дол.США дорівнює 8,12 гривень.

У техніко-економічному обґрунтування передбачається термін початку проекту - 1.01.2010 року.

Проект передбачає одержання 5 зернозбиральних комбайнів Е-525Н виробництва Німеччини по лізингу з оплатою в термін 2 роки.

1. Історія підприємства

Фірма “Зерно Полтавщини” була створена в 1991 році. Основними видами діяльності є оптова торгівля сільськогосподарськими продуктами, постачання запасних частин сільгосптехніки, машин і устаткування, пально-мастильних матеріалів для потреб виробників сільськогосподарської продукції.

Форма власності – колективна, організаційна форма - товариство з обмеженою відповідальністю.

Юридична адреса – м. Полтава, вул. Пушкіна, 123; телефон - 2-14-92.

Керівник підприємства – директор Грушко Григорій Вікторович, 1960 р.н., освіта – вища гуманітарна, середня технічна.

Головний бухгалтер (керівник проекту) – Литвиненко Ігор Володимирович, 1967 р.н., освіта – вища економічна.

2. Послуги, під надання яких запитується кредит

Основні послуги, що планує надавати комбайнова станція фірми “Зерно Полтавщини”, є збирання врожаю зернових і інших технічних культур комбайнами Е-525Н.

Вибір даної марки пояснюється наступними міркуваннями:

* основними машинами для збирання врожаю в Україні є “Дон-1500” (Росія), тому економічний ефект від застосування Е-525Н варто обчислювати в порівнянні з цією машиною;

* комбайн Е-525Н за аналогічними показниками не поступається комбайнам європейського й американського виробництва (“Домінатор-108”, “Джон-Дір”, “Кейс” та ін.), але на 20-30 % дешевше;

* створено ремонтно-технічні бази по обслуговуванню цього комбайна на території України і Полтавської області;

* постачання техніки на умовах лізингу на період 2 роки з наступним викупом.

Показники Дон-1500 Е-525Н
1. Потужність двигуна, к.с.    
2. Відносні витрати палива, л/т зібраного врожаю 2,5 1,3
3. Здатність збору зерна, т/година    
4. Загальна продуктивність, кг/сек.   9,2
5. Втрати зерна, % 15,0 1,5
6. Травмованість зерна, % 4,0 0,6
7. Вага, тонн 13,5 8,7
8. Термін служби, рік   10-13

Комбайнами передбачається збирання врожаю пшениці продовольчої і фуражної, ячменя, кукурудзи, гороху, гречки, соняшника, сої, рапсу. Передбачається, що сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства будуть здійснювати оплату наших послуг продовольчим зерном пшениці, ячменя, кукурудзи і соняшника в розмірі 25-30 % від зібраного врожаю. Зерно пшениці надалі буде перероблятися на борошно, насіння соняшника - на соняшникову олію й експортуватися в країни СНД і Східну Європу. Переробка й експорт продукції дозволить додатково збільшити прибуток на 25-30 %.

3. План маркетингу

Розміщення комбайнової станції передбачається на базі районної “Сільгосптехніки” пгт. Котельва. Вибір даного району пояснюється відсутністю або нечисленністю парку зернозбиральної техніки на сільськогосподарських підприємствах.

За останні 3 роки в Полтавській області постійно розширюються площі під зерновими і технічними культурами, що вимагає додаткових зернозбиральних машин. На території України в даний час зернозбиральна техніка не виробляється. Як показує досвід розвинених країн Західної Європи, сільськогосподарським виробникам більш вигідно користатися послугами спеціалізованих підприємств. У перспективі намічається розширення зони обслуговування станції за рахунок обслуговування сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств сусідніх районів, так і створення нових комбайнових станцій.

Конкуренція на ринку надання послуг по збиранню зернових у даний час незначна. Парк сучасної сільськогосподарської техніки нечисленний. Окремі підприємства, що надають аналогічні послуги, працюють безсистемно, не маючи основних баз, що приводить до непевності керівників сільськогосподарських підприємств у виконанні робіт даними підприємствами в перспективі.

4. План виробництва

Постачальником техніки є Дніпропетровський Торговий дім “Серпень”, 3 з 5 комбайнів знаходяться на території України - у м. Дніпропетровську.

Для збереження техніки передбачається оренда ангара загальною площею 500 кв.м, у якій будуть знаходитися комбайни і майстерня по їхньому ремонту. Для роботи комбайнів у 2 зміни необхідно 10 комбайнерів. Для їх обслуговування в штаті будуть працювати 2 слюсаря і 1 механік. Допоміжна техніка (бензовоз, технічна машина) орендується разом з водіями.

5.Фінансовий план

Загальна вартість проекту складає 950 тис.дол.США, розмір запитуваного кредиту - 290 тис.дол.США.

Прогноз прибутку і руху коштів розраховується на перший рік діяльності комбайнової станції у 3 варіантах (песимістичний, оптимістичний і середній).

6. Аналіз ризику

Вид ризику Спосіб зменшення негативних наслідків
Несприятливі кліматичні умови (посуха, град, зливи) Маневр техніки в сприятливі райони
Ризик, пов'язаний з невиконанням договору постачання й обслуговування техніки Юридичний аналіз договору за допомогою штатного юриста
Ризик, пов'язаний з невиконанням зобов'язань сільськогосподарськими підприємствами по доставці заробленої продукції на ХПП Щоденний контроль за доставкою, бухгалтерське звірення з бухгалтерією ХПП
Непередбачені урядові постанови Уважно стежити за прийняттям нових підзаконних актів

Методичні рекомендації до виконання завдання.

1. Познайомитися з текстовою частиною техніко-економічного обґрунтування проекту створення комбайнової станції “Зерно Полтавщини”.

2. На основі наведених даних (таблиця 1) розрахувати валовий доход від надання послуг комбайном E-525H, виходячи з трьох моделей розвитку ситуації на ринку сільськогосподарських послуг (песимістичної, оптимістичної та середньої).

Таблиця 1. Дані про роботу комбайна Е-525Н

  Песимі-стична Оптиміс-тична Середнє
  Модель модель  
1.Продуктивність комбайна, га/год.      
2. Час роботи комбайна, год./добу      
3. Час роботи на уборці, діб:      
- ранні зернові (пшениця, жито)      
- кукурудза      
- соняшник      
4. Урожайність, ц/га      
- ранні зернові (пшениця, жито)      
- кукурудза      
- соняшник     20,5
5. Натурооплата за уборку урожаю, %       22,5
6. Ціна, дол.США за тону      
- ранні зернові (пшениця, жито)     157,5
- кукурудза     136,5
- соняшник     179,5

3. Використовуючи результати розрахунків валового доходу та форму і дані про витрати наведені в таблиці 2, знайти чистий прибуток в доларах США та українській національній валюті.

Таблиця 2. Прогноз прибутку, прогноз руху грошових коштів за перший рік на 1 комбайн

Курс долару США - 8,12

     
п/п Назва показника дол.США грн.
1. Валовий доход від реалізації послуг    
2. ПДВ    
3. Чиста выручка від реалізації (р.1-р.2)    
4. Операційні витрати:    
5. Вартість комбайна    
6. Амортизація (20 % від р.5)    
7. Матеріали для обслуговування комбайна    
8. Дизтопливо (12 тонн x 250 дол.)    
9. Заробітна плата комбайнерів з нарахуваннями (2 чол.)    
  Зарплата слюсаря (0,4 ставки) та механіка (0,2 ставки)    
  Оренда ангару (100 кв.м x 1,06 дол.x 12міс.)    
  Оренда сховища для ГСМ    
  Оренда бензовозу    
  Оренда технічного автомобіля    
  Зберігання на ХПП (1 т x 4,3 дол. x 3 міс. x1660 т)    
  Зв’язок (радіотелефони)    
  Витрати на відрядження    
  Витрати на маркетинг    
  Всього операційних витрат (р.6+...+р.18)    
  Виплата процентів за кредит (58000 дол. x 25 %)    
21. Валовий прибуток (р.3-р.19-р.20)    
22. Податок на прибуток (30% від р.21)    
23. Чистий прибуток    

4. Побудувати графіки залежності чистого доходу від обсягу наданих послуг і структури витрат, зробити висновки по обрахованому техніко-економічному обґрунтуванню.

Модуль 2. Структура та зміст розділів бізнес-плану

Тема 2.1. Структура бізнес-плану, особливості розробки резюме.

З даної теми планується одна лекція, практичне та практичне заняття. Отже більшість питань студент розглядатиме самостійно.

Підсумком вивчення теми є планове усне опитування на першому практичному занятті.

Питання для самостійної підготовки

та розгляду на практичному занятті №4

1. Структура бізнес-плану.

2. Основний зміст розділів бізнес-плану.

3. Технологія складання бізнес-плану.

4. Вимоги до написання бізнес-плану.

5. Огляд інформації, що застосовуються для складання бізнес-планів.

Тематика рефератів до практичного заняття № 4:

1. Технологія складання бізнес-планів.

2. Особливості змісту розділів бізнес-плану в залежності від мети планування.

3. Висвітлення в резюме стратегії фірми.

4. Як писати супроводжувальний лист?

Література: 2; 3; 5; 6; 7; 8; 10.

Термінологічний словник

Програма PROJECT EXPERT – комп’ютерна програма, що використовується для розрахунку фінансової частини бізнес-плану

Задачі, що вирішуються за допомогою програми PROJECT EXPERT:

ü розробка детального фінансового плану і визначення потреб в грошових коштах на перспективу;

ü визначення схеми фінансування підприємства, оцінка можливостей ефективного залучення грошових коштів з різних джерел;

ü розробка плану розвитку підприємства або реалізації інвестиційного проекту;

ü складання різних сценаріїв розвитку підприємства, варіювання значення факторів, котрі впливають на його фінансові результати;

ü формування стандартних фінансових документів, розрахунок фінансових показників, проведення аналізу ефективності поточної та перспективної діяльності підприємства;

ü підготовка бізнес-плану інвестиційного проекту, що повністю відповідає міжнародним стандартам

Практичне заняття № 5.

Тема: “Автоматизація розрахунку бізнес-плану. Загальна характеристика системи PROJECT EXPERT - 7 ”.

Мета заняття: ознайомитись із загальною характеристикою системи Project Expert, студентам отримати навички роботи в системі Project Expert на прикладі вже створеного бізнес-плану, познайомитися із умовами наскрізної задачі по розливу води в ПЕТ-пляшки.

Умови задачі по організації розливу води в ПЕТ-пляшки:

Два акціонери організують нове підприємство. Закордонний учасник вносить 50000 дол. США в якості свого внеску, акціонер з української сторони вносить будинок цеху для розливу води, оціненого в 25000 гривень, будинок цеху виробництва РЕТ-пляшок, оціненого в 18000 гривень, вантажний автомобіль ГАЗ-64, оціненого в 6 тис.грн., будинок складу, вартістю 12 тис.грн., допоміжне устаткування та інструмент на суму 5 тис. грн.

Для початку діяльності необхідно:

- юридично оформити нове підприємство (500грн.),

- підготовити технічну документацію (5 тис.грн.),

- провести дослідження ринку (2 тис.грн.) отримати дозвільну документацію на здійснення виробництва (200 грн.),

- купівля ліцензії на право експлуатації свердловини, де добувається вода (10 тис.грн.),

- провести переговори з інвестором і отримати фінансування;

- зробити ремонт приміщення цеху розливу води, який складається з відновлення опалювальної (3500 грн.) і електросистем (2000 грн.), системи водопостачання (2800 грн.), бетонну підлогу (600 грн.), зробити білення стін (200 грн.), вставити 6 віконних рам (по 200 грн.), двоє залізних дверей (по 1000 грн.), відремонтувати дах (2000 грн.),

- навколо території відновити паркан і ворота (4000 грн.);

- закупити: автоматичну лінію для розливу води (150 тис. доларів), автомат для виробництва ПЕТ-пляшок (80 тис.грн.), допоміжне обладнання на суму 30 тис. грн.;

- провести монтажні роботи (12 тис.грн),

- провести ремонт дороги від цеху до свердловини (25 км., вартість ремонту одного км 1,2 тис.грн.),

- отримати висновки санепідемстанції;

- купити автомобіль (8 тис.грн) і лотки для організації виїзної торгівлі (2,5 тис. грн)

Планується розпочати виробництво і збут продукції через 5 місяців від початку проекту, при цьому випускати два види продукції:

вода "Апельсин" (ПЕТ-пляшка 2 літра, ціна продажу 2,5 грн. пляшка - оптова, 3 грн. - роздріб через виїзні прилавки і ларьки, обсяг продажу: опт - 30 тис. пляшок за місяць, роздріб - 20 тис. пляшок за місяць);

вода "Мінеральна" (ПЕТ-пляшка 2 літра, ціна продажу 1,8 грн. - опт, 2,2 грн. - роздріб, 0,5 дол. - продаж на експорт); об'єм продажу - опт 25 тис. пляшок за місяць, роздріб - 10 тис. пляшок за місяць, 30 тис. - на експорт).

Умови оплати: опт - продаж у кредит терміном на 10 днів, роздріб - по факту; на експорт - 100% передоплата.

Також планується продавати іншим споживачам частину ПЕТ-пляшок власного виробництва (50000 шт. у місяць по 50 коп. за шт., передоплата 100%)

Для виробництва продукції використовуються такі матеріали: вода очищена - 10 коп. за 1 літр; смакові добавки - 2 грн. за 1г при витратах на 1 літр води "Апельсин" - 0,1 г. На виробництво ПЕТ-пляшки використовується полістирол-крихта 20 г, при ціні за 1 кг крихти - 10 грн.

При виробництві плануються такі загальні витрати: оренда приміщення – 2500 грн. на місяць; комунальні витрати – 2000 грн. на місяць; вуглекислий газ – 4000 грн. на місяць; плата за оренду свердловини –12000 грн. один раз на рік, на початку року; витрати на рекламу початкового періоду – 2500 грн. на місяць на протязі 3 перших місяців; постійна реклама – 1500 грн. на квартал; інші витрати – 2000 грн. на місяць.

Персонал: директор – 2500 грн. на місяць, гол. бухгалтер – 2000 грн. на місяць, гол. інженер – 2000 грн. на місяць; майстер (3 чол.) – 1350 грн. на місяць; робітники – 12 чол. по 1000 грн. на місяць (на протязі періоду виробництва); маркетолог (2 чол.) - 250 грн. на місяць + бонус (0,5% від об’єму продажу).

Ввести суму власного капіталу на підставі внесків акціонерів, описати розподіл прибутку.

Після проведення розрахунків підібрати необхідну суму та схему фінансування при умовах 30% річних.

Методичні рекомендації до вирішення наскрізної задачі

1. Запустити програму.

2. Вибрати Проект/Новий.

3. Ввести: Назву проекту – Виробництво питної води;

Варіант – базовий; Автор – своє прізвище; Дата початку – 1-е число наступного місяця від місяця, коли вирішується задача; Тривалість – 3 роки; Ввести своє довільне ім'я файлу; Вибрати шаблон - "Стандартний"; Натиснути кнопку ОК.

4. Вибрати закладку Проект.

5. Вибрати розділ "Перелік продуктів" і занести назви продуктів та їх одиниці вимірювання.

6. Продивитися розділи "Відображення даних" і "Настройка розрахунків", виконати необхідні настройки.

7. Увійти у розділ "Текстовий опис" і дати відповіді на основні питання.

8. Продивитися закладку "Компанія". Ввести структуру компанії, що складається з двох підрозділів: цеху розливу води і цеху по виробництву ПЕТ-пляшок.

9. В закладці "Оточення" вибрати основну і другу валюту, встановити курс на сьогоднішній день, ввести прогноз курсової інфляції (розділ валюта), в розділі "Інфляція" ввести прогноз інфляції за об'єктами інфляції по основній і другій валют





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 2236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.072 с)...