Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття програми та її основні характеристики



Основою програмно-цільового підходу до прийняття управлінських рішень є програма.

Програма – це комплекс заходів, спрямованих на досягнення відповідної мети з урахуванням оптимального використання ресурсів при визначених обмеженнях.

Комплексний характер програми забезпечується шляхом розробки взаємопов’язаних технічних, економічних, соціальних, виробничих, організаційних, науково-технічних та інших заходів.

Важливою характеристикою програми є чітке цільове призначення, тобто зазначення мети використання програми.

Для реалізації будь-якої програми вимагаються визначені ресурси: матеріальні, трудові, фінансові - саме тому другою характеристикою програми є кількісне визначення ресурсів для реалізації управлінського рішення як в цілому, так і окремих його підцілей за періодами загального строку здійснення програми.

Третьою характеристикою програми є обмеження ресурсів, що необхідні для реалізації програми.

Останньою характеристикою програми є поділ генеральної програми на певні частини-підпрограми з метою визначення відповідальних за кожен етап роботи. Комплексний характер програми викликає потребу у здійснені технічних, економічних, правових та інших заходів. Групи цих заходів створюють підпрограми, які, в свою чергу, також складаються із підпрограм нижчого порядку.

Таким чином, обов’язковими рисами програми є наявність сформованих цілей, розрахунок обсягу необхідних ресурсів, облік обмежених ресурсів і розподіл програми на підпрограми відповідно до структури окремого управлінського рішення.

Основним документом програмно-цільового підходу управління є цільові комплексні програми.

Цільова комплексна програма (ЦКП) - це документ, в якому міститься визначений за ресурсами, виконавцями та строками здійснення комплекс заходів, спрямованих на досягнення цілей. Цілі, на які має бути спрямована ЦКП, обумовлені стратегією соціально-економічної політики підприємства, наявністю певної конкретної або кількох суміжних соціально-економічних проблем.

Класифікація ЦКП здійснюється за такими основними ознаками: за рівнем, складом, сферою впливу та реалізації; за характером і специфікою проблем і цілей; за термінами виконання.

Класифікація цільових комплексних програм:

1) за характером і специфікою проблем і цілей:

соціально-економічні, спрямовані на вирішення проблем розвитку й удосконалення способу життя, підвищення матеріального і культурного рівня населення, поліпшення виробничих і соціальних умов праці та відпочинку, зростання масштабів та ефективності функціонування суспільного сектору;

науково-технічні, націлені на розвиток наукових досліджень, вирішення проблем розробки та впровадження в практик) новітньої техніки і технології;

екологічні, спрямовані на ресурсозбереження, здійснення природоохоронних і природо-перетворювальних проектів;

інституціональні, орієнтовані на вдосконалення організації управління господарськими системами, трансформацію відносин;

виробничі, орієнтовані на збільшення виробництва певних видів (робіт, послуг), розвиток прогресивних виробництв, підвищення якісних характеристик продукції, зростання ефективності використання ресурсів;

регіональні, націлені на господарське освоєння нових районів, перетворення структури економіки сформованих соціально-економічних комплексів регіонів;

2) за термінами використання:

довгострокові (розраховані на період 5-10 років) - це програми, які спрямовані на досягнення стратегічних цілей;

середньострокові (розраховані на період 1-5 років) - це програми, які спрямовані на розв’язання тактичних завдань;

короткострокові (розраховані на період до 1 року) - це програми спрямовані на вирішення поточних проблем (оперативних цілей);

3) за рівнем, складом, сферою впливу та реалізації: міждержавні; державні; міжгалузеві; галузеві; міжрегіональні; регіональні; локальні.

Розробка та реалізація ЦКП потребують виконання певної сукупності заходів, пов’язаних з техніко-економічним обґрунтуванням, плануванням, виробництвом, фінансуванням тощо. Заходи, передбачені програмою, для зручності групують у два блоки (табл. 4.1).

Таблиця 4.1

Заходи, які передбачаються ЦКП





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 926 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...