Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Транснаціональні корпорації та їхня роль



Як зазначалось, на розвиток світового господарства суттє­во впливають транснаціональні корпорації (ТНК). Це — гігантські компанії, які діють у міжнародному масштабі і конт­ролюють значну частку світового виробництва товарів, послуг, процес ціноутворення і привласнюють монопольні надприбут­ки. Економічною основою виникнення й розвитку ТНК є ви­сокий ступінь усуспільнення виробництва та інтернаціоналізації господарських зв'язків. ТНК за формами поділяються на дві групи: національні — трести та концерни, що мають іноземні активи; і міжнародні, капітал яких складається з капіталів двох або кількох країн.

Національні за капіталом й контролем, але міжнародні за сферою діяльності корпорації виникли наприкінці XIX ст., значного розвитку вони досягай лише в середині XX ст. Прикла­дом може бути американський нафтовий концерн " Екссон", який має філії у понад 100 країнах світу, його валовий прибуток стано­вить майже 100 млрд доларів за рік, а обсяг продажу перевищує сукупний суспільний продукт таких країн, як Австрія, Данія, Норвегія, Фінляндія та ін.

ТНК контролюють 60 % світового товарного ринку, понад 80 % світового ринку науково-технічних знань. ТНК є голов­ною рушійною силою процесів інтернаціоналізації господарсь­кого життя. Близько 40% їх активів перебувають за межами країн розташування головних підприємств, унаслідок чого ТНК привласнюють приблизно таку саму частку зарубіжних прибутків. Це свідчить про посилення процесів інтернаціона­лізації виробництва й капіталу.

У 90-х роках XX ст. набули поширення такі форми співро­бітництва між ТНК різних країн: спільні компанії, консорціуми, спільні дослідні проекти, угоди про обмін науковими винахода­ми, патентами, ліцензіями, "ноу-хау". У межах ТНК об'єдну­ються також кредитно-фінансові, збутові, науково-технічні підрозділи.

Таким чином, ТНК — величезна рушійна сила НТП. На початку 80-х років XX ст. на ТНК припадало близько 80 % па­тентів на нову техніку та технологію.

Є різні погляди щодо ролі ТН К у сучасному світовому гос­подарстві. Один із них — сучасні ТНК підпорядкували собі еко­номіку світу і тому вони, а не держави як реальні власники ресурсів та продуктів виробництва правлять світом. Другий по­гляд — ТНК грабують третій світ — тобто тримають країни, що розвиваються, у напівколоніальному стані. Третій погляд — ТНК завдяки гігантській монополізації економіки є причи­ною нееквівалентного обміну на світовому ринку, внаслідок чого існує значне відхилення цін від їх інтернаціональної вар­тості та ін.

Роль ТНК у світовій економіці слід оцінювати діалектич­но. З одного боку, дійсно, вони, підпорядкувавши собі знач­ну частину світової економіки, володіють реально економіч­ною владою, дійсно диктують свої умови господарювання в переважній більшості частин світу. Однак, з іншого боку, слід мати на увазі цілі, кінцеві результати такого "панування". На­самперед, це стосується країн розміщення філій, дочірніх підприємств ТНК. Як правило, наявність останніх значно оживила національну економіку, сприяла впровадженню су­часних технологій, переходу традиційної, патріархальної еко­номіки до сучасної, цивілізованої соціально-орієнтованої змішаної економіки. Яскравим підтвердженням цього є так звані нові індустріальні країни - Таїланд, Південна Корея, Гонконг, Сінгапур та ін.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...