Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутнісні характеристики економічної безпеки



Економічна безпека характеризує стан функціонування і розвитку соціально-економічної системи суспільства, а також окремих її суб’єктів. Стан функціонування і розвитку економічної системи та її структурних компонентів з погляду економічної безпеки характеризується такими параметрами: поєднання динамічності та стійкості; ефективність; захищеність від внутрішніх і зовнішніх негативних впливів, що є результатом функціонування відповідного економічного механізму, а також здатність і готовність створювати ефективні механізми протидії загрозам; дотримання оптимального балансу інтересів економічних суб’єктів.

Особливу увагу при цьому потрібно приділяти загрозам економічній безпеці, тим умовам і факторам, які через об’єктивні, так і суб’єктивні причини здатні негативно вплинути на зазначені вище параметри стану економічної безпеки. Під загрозами економічної безпеки варто розуміти сукупність умов і факторів, що створюють небезпеку життєво-важливим інтересам особистості, суспільства й держави. Об’єктивним джерелом загроз економічній безпеці є обмеженість ресурсів, різний ступінь забезпеченості ними, а також відмінність економічних інтересів і механізмів їх реалізації.

Джерела загроз реалізуються на різних рівнях об’єктів економічної безпеки, до яких можна віднести: макроекономічний рівень (економічна безпека держави); мезорівень (економічна безпека регіону, території, галузі, виробничого комплексу); мікрорівень (економічна безпека підприємств — економічних агентів ринку); рівень економічної безпеки особистості, родини.

Усі рівні об’єднані складною системою економічних взаємозв’язків як по вертикалі, так і в межах одного рівня — горизонтальними зв’язками. Вертикальні та горизонтальні зв’язки свідчать про тісну взаємодію всіх рівнів, що мають своїм підґрунтям прагнення досягти цілей за допомогою найбільш адекватних механізмів реалізації інтересів. У такій системі одночасно існують різноспрямовані тенденції, які можуть як зміцнювати, так і послаблювати економічну безпеку, що дає змогу говорити про те, що система економічних відносин, яка складається в сучасному суспільстві, споконвічно є конфліктною. Отже, наявність постійних джерел загроз створюють певний потенціал для негативних впливів на компоненти економічної системи.

Негативні впливи можна класифікувати на внутрішні (джерела впливу знаходяться в межах розглянутої системи) і зовнішні (джерело впливу належить до іншої системи); об’єктивні (без участі та поза волею економічних суб’єктів) і суб’єктивні (наслідок цілеспрямованої діяльності, яка є результатом зіткнення економічних інтересів).

Загрози економічній безпеці мають комплексний характер і реалізуються у: структурній деформації економіки; зниженні інвестиційної та інноваційної активності й руйнуванні науково-технічного потенціалу; тенденції до перетворення України в науково-технічну й сировинну периферію розвинутих країн; посиленні ресурсної, фінансової та технологічної залежності; відпливі з країни ресурсів (фінансових, трудових); поглибленні майнового розшарування суспільства; зростанні зовнішнього боргу; надмірній відкритості економіки; криміналізації економічних відносин; несумлінній конкуренції; неможливості економічної системи вийти з економічної кризи; скороченні ресурсного потенціалу; погіршенні стану інфраструктури.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...