Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Р о з д і я 4. Лікування захворювань пародонта



бути твердними і водночас еластичними, щоб утримуватися в порожнині рота більше доби, не стискаючи тканини. Нерідко для цього рекомендують застосовувати еластичні відтискні маси (альгінатні, силіконові тощо). Клейо­ва пов'язка КЛ-3 являє собою клейову композицію на основі поліуретану і є нетоксичним біологічно сумісним препаратом, автостерильна. При нане­сенні на слизову оболонку ясен вона полімеризується з утворенням порис­тої високоеластичної плівки. Сьогодні виробники пропонують низку різно­манітних офіцинальних пародонтальних пов'язок.

Лікувальні пародонтальні пов'язки слугують для депонування лікарських препаратів у яснах, пародонтальних кишенях, міжзубних проміжках під час медикаментозного лікування і після хірургічних методів лікування захворю­вань пародонта. Зазвичай до їх складу входять різні лікарські препарати, що суттєво розширює можливості медикаментозного лікування.

Часто основу багатьох лікувальних пов'язок становлять оксид цинку, поро­шок штучного дентину, біла глина. Склад рідини для замішування може бути досить різноманітним: олія гвоздики, кукурудзи, обліпихи, шипшини; олійні розчини вітамінів А, Е. У лікувальні пов'язки вводять такі лікарські речови­ни: вітаміни А, С, Е, Р, групи В, ферменти, глюкокортикостероїди; протиза­пальні, антибактеріальні засоби, препарати піримідинових основ, екстракти і витяжки лікарських трав, прополіс, а також інші біологічно активні препа­рати, які справляють протизапальну, антимікробну, гіпосенсибілізувальну, ке-ратопластичну, болетамувальну дію та стимулюють репаративну регенерацію.

Лікувальні пародонтальні пов'язки здебільшого застосовують з метою подовження дії лікарських засобів на тканини пародонта. їх накладають після видалення зубних відкладень, аплікації та інстиляції медикаментоз­них засобів, кюретаж пародонтальних кишень та інших видів оперативного втручання на тканинах пародонта. Лікувальну пов'язку накладають безпо­середньо після проведеної маніпуляції, а після діатермокоагуляції та кріо-деструкції — через 2—3 дні після видалення ділянки некрозу. Залежно від характеру перебігу дистрофічно-запального процесу в пародонті, виду ме­дикаментозної маніпуляції чи хірургічного втручання застосовують різні прописи пов'язок, які залишають в порожнині рота від кількох годин до 3—4 діб. Існує досить багато офіцинальних лікарських пародонтальних по­в'язок з різним механізмом та терміном дії в порожнині рота. Для застосу­вання потрібну кількість порошку та рідини пов'язки замішують на скля­ній пластинці до пастоподібної консистенції і наносять на обрану ділянку пародонта. Пов'язка твердне протягом 6—8 хв.

За відсутності офіцинальних препаратів можна дуже легко приготувати пародонтальну пов'язку безпосередньо у стоматологічному кабінеті. Попу­лярною є пародонтальна пов'язка за В. Orban, яка в модифікації І.О. Но-віка та М.Ф. Данилевського має два прописи. До складу першого входить оксид цинку (40 г), каніфоль (45 г), танін (10 г), цинку ацетат (4,7 г), біла глина (2,5 г), сульфаніламідний препарат (2 г), подрібнені азбестові волок­на (1 г), кислота аскорбінова (0,1 г), вітамін Р (0,1 г). До складу другого порошку, окрім вищеперерахованих речовин, додають ферменти з антибіо­тиками (5 мг ферменту і 100 000 ОД стрептоміцину).






Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 924 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...