Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Місцеве лікування. Ексудативно-альтеративні зміни у тканинах, які можуть призвести до їх нек­розу



ексудативно-альтеративні зміни у тканинах, які можуть призвести до їх нек­розу. Також перешкоджає надлишковому утворенню та розростанню гра­нуляційної тканини в пародонтальних кишенях. Препарат застосовують для ліквідації запалення і стимуляції регенеративних процесів у тканинах па-родонта після кюретажу пародонтальних кишень. Зазвичай його застосову­ють у комбінації з антибактеріальними (антибіотики тощо) препаратами у вигляді 10 % емульсії або пасти для аплікації на ясна та введення в паро-донтальні кишені. Після його застосування в комплексному лікуванні у тканинах пародонта нормалізується обмін глікогену, нуклеїнових кислот, на­копичуються нейтральні глікозаміноглікани, що свідчить про процеси руб­цювання у сполучнотканинній основі ясен.

Аналогічну дію справляє пентоксил, але його місцеве застосування об­межене внаслідок вираженого гіркого смаку.

Вітаміни. їх використання на основі численних досліджень цілком за­кономірно можна вважати за патогенетичне лікування. У комплексному лі­куванні широко застосовують цілу низку вітамінів: С, Р, Е, К, А, групи В, U тощо.

Вітамін С має широкий спектр біологічної дії: сильно виражена віднов­на дія, регуляція окисно-відновних процесів, згортання крові і регенерації тканин; синтез колагену, гіпосенсибілізувальна дія тощо. Однією з найваж­ливіших фізіологічних функцій аскорбінової кислоти є її участь у синтезі колагену і нормалізації проникності капілярів.

Вітамін С вводять до складу розчинів, емульсій, паст за допомогою електрофорезу, комбінують з іншими вітамінами (вітамін Р) та протизапа­льними засобами. Показана висока ефективність поєднаного застосування аскорбінової кислоти з іншими вітамінами, що потенціює їх взаємну дію. Найдоцільнішим є застосування вітаміну С у поєднанні з рутином, кверце­тином. Запропонований препарат галаскорбін — комплексна сполука нат­рієвих солей аскорбінової та галової кислот, яка має С- та Р-вітамінну ак­тивність, в'яжучу дію.

До групи вітамінів Р відносять низку речовин — флавоноїдів, які ра­зом з аскорбіновою кислотою беруть участь у різних біологічних, окисно-відновних процесах, гальмують дію гіалуронідази, зменшують проникність та крихкість капілярів, мають антиоксидантні властивості. Вітамін Р засто­совують у вигляді таких препаратів: рутин, аскорутин, кверцетин, вітамін Р. їх уводять до складу емульсій, паст. Можна поєднувати введення водних розчинів вітаміну Р з аскорбіновою кислотою шляхом електрофорезу (5 % розчин аскорбінової кислоти і 1 % розчин вітаміну Р).

Патогенетичну дію при лікуванні генералізованого пародонтиту справ­ляє вітамін Е (М.Ф. Данилевський, 1968). Під цією назвою відома низка сполук (токоферолів), найбільш активним серед яких є а-токоферол. Віта­мін Е є природним антиоксидантом, бере участь у біосинтезі гему та біл­ків, проліферації клітин, тканинному диханні та інших важливих процесах клітинного метаболізму.

Вітамін Е застосовують у вигляді 30 % олійного розчину токоферолу ацетату, який входить до складу емульсій, паст, лікувальних пародонтальних






Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 178 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...