Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Р о з д і л 4. Лікування захворювань пародонта. Скасування 0,1 % розчину фурагіну в поєднанні з протизапальними препа­ратами (мефенаміну натрієва сіль



скасування 0,1 % розчину фурагіну в поєднанні з протизапальними препа­ратами (мефенаміну натрієва сіль, піримідант), вітамінами тощо.

Похідні 8-нітроксоліну справляють виражену антибактеріальну, проти­грибкову та протипротозойну дію, характеризуються низькою токсичністю та здатністю гальмувати клітинну проліферацію. Препарати відносно добре розчинюються у воді. Застосовують такі препарати: хінозол, хініофон, ніт-роксолін (5-НОК) тощо. їх використовують у вигляді 1—2 % водних розчи­нів для аплікацій, зрошень, інсталяцій у пародонтальні кишені, вводять до складу паст, пародонтальних пов'язок. Застосування 5-НОК у поєднанні з протеолітичними ферментами значно підвищує їх взаємну клінічну ефек­тивність.

Протигрибкові препарати. Необхідність їх використання зумовлена на­явністю різної грибкової флори (найчастіше дріжджоподібних грибів) у па­родонтальних кишенях. З цією метою широко застосовують протигрибкові полієнові антибіотки — ністатин, леворин (5 % ністатинова, 5 % леворино-ва мазі, леворину натрієва сіль — 100 000 ОД на 5 мл дистильованої води для аплікацій, електрофорезу).

До протигрибкових препаратів відносять також бічетвертинні амонієві сполуки, наприклад декамін. Він ефективний у разі місцевого застосуван­ня проти грибів роду Candida. Препарат малорозчинний у воді. Застосову­ють у вигляді 0,5—1 % мазі, яку вводять у міжзубні проміжки, пародонталь­ні кишені під лікувальну пов'язку. До бічетвертинних сполук відносять також декаметоксин, який справляє антибактеріальну, фунгіцидну дію. За­стосовують 0,01—0,02 % розчини для полоскань і зрошень порожнини ро­та, промивання пародонтальних кишень.

Протикандидозну дію справляють анілінові барвники (1—2 % розчин метиленового синього тощо); препарати йоду (розчин Люголя у гліцери­ні 1:1, йодинол, йоддицерин тощо), 1—2 % розчини натрію гідрокарбонату (харчова сода), 5 % спиртовий розчин прополісу; солі жирних кислот — ка-прилати натрію, амонію (0,5—1 % розчини). Ефективно діють клотримазол (канестен), який застосовують у вигляді 1 % розчину або 1 % мазі для вве­дення в пародонтальні кишені. Використовують також нізорал (0,2 г на добу), пімафуцин (0,2 г 4 рази на добу), ламізил (0,125 г 4 рази на добу) тощо. Протигрибкову дію справляють також препарати рослинного похо­дження: лютенурин тощо.

Протипротозойні препарати призначені для пригнічення вегетуючих у пародонтальних кишенях найпростіших, здебільшого це ротова трихо­монада. Проте ці препарати справляють виражену дію проти анаеробних мікроорганізмів, чимала кількість яких вегетує в пародонтальних кишенях. Зокрема, метронідазол ефективно пригнічує ріст облігатних анаеробів зуб­ної бляшки, таких як P. gingivalis, P. intermedia тощо. Також ці препарати підвищують ефективність дії антибіотиків (наприклад, тетрациклінів, бета-лактамових, флуорквінолових актибіотиків тощо) проти A. actinomycetemco-mitans. Застосовують метронідазол (трихопол) у вигляді 1 % водної суспензії для аплікацій та інсталяцій у пародонтальні кишені. Сьогодні випускають офіцинальні препарати 25 % розчину метронідазолу бензоату в спеціальних






Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 210 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...