Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. 1. Випадкові числа, які продукує комп’ютер, зокрема в середовищі електронних таблиць за допомогою функції СЛЧИС ( ) є рівномірно розподіленими



1. Випадкові числа, які продукує комп’ютер, зокрема в середовищі електронних таблиць за допомогою функції СЛЧИС () є рівномірно розподіленими, тобто будь-якому значенню випадкової величини відповідає одна і та сама ймовірність появи. На практиці такий розподіл використовують при комп’ютерному моделюванні складних систем в якості основи при побудові стохастичних моделей.

2. Побудована модель броунівського руху із застосуванням рівномірно розподілених випадкових чисел виявилася вдалою тільки на перший погляд, тільки на якісному рівні. Адже за результатами фізичних спостережень та з дослідів добре відомо, що особливості такого руху характеризуються не рівномірним, а нормальним законом розподілу. У електронних таблицях також є засоби генерування нормально розподілених випадкових чисел. До речі, в обчислювальній
математиці відомі формули перетворення рівномірно розподілених випадкових чисел у нормально розподілені.


Глава 12. Задача дослідження операцій

Вступ

У найрізноманітніших галузях людської діяльності – організації промислового або сільськогосподарського виробництва, на транспорті, в освіті, охороні здоров’я, телефонному і поштовому зв’язку, в торгівлі і громадському харчуванні, – виникають задачі, схожі своєю постановкою. Вони мають ряд загальних ознак і розв’язуються схожими методами. Специфіка цих задач полягає в наступному: якщо деякий захід (найчастіше, організаційний) можна здійснити різними способами, то при цьому виникає потреба в ухваленні рішення, якому саме із цих способів слід віддати перевагу. Кожен варіант має
певні переваги й недоліки, а в результаті складних обставин не завжди і не зовсім ясно, який з усіх можливих варіантів (і чому саме він) кращий за інші. Сьогодні для пошуку відповідей на подібні питання застосовуються математичні підходи, результати яких повинні допомогти відповідальним особам зробити науково обґрунтований вибір.

Уперше наукові методи обґрунтування рішень були застосовані під час другої світової війни. Вони ґрунтувалися на математичних розрахунках і давали можливі результати різних варіантів військових операцій. Усі ці методи дістали загальну назву дослідження операцій, і їх вивчає однойменний розділ математики.

Згодом стало зрозуміло, що операції як послідовність цілеспрямованих дій, об’єднаних загальним задумом і спрямованих на досягнення певної мети, мають місце не лише у військовій справі, але і у багатьох інших галузях людської діяльності. Ухвалення рішення безпосередньо не входить в дослідження операцій, його здійснює особа, якій офіційно надається це право.

Використання швидкодіючих ЕОМ привело до стрімкого зростання ефективності подібних досліджень і значного розширення кола таких завдань.

Проілюструємо застосування методів дослідження операцій на прикладі пошуку оптимальної стратегії обслуговування виробничого устаткування. Зрозуміло, розв’язувати задачу будемо з використанням комп’ютера на основі моделі, розробленої в середовищі електронних таблиць.





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 246 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...