Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Маркетинг як наука



Маркетинг – це сукупність виправданих рекомендацій з розробки і впровадження системи керування фірмою, застосування якої на практиці запобігає виникненню збутових проблем і оптимізує збут.

У 1902 році маркетинг був введений у навчальні плани ведучих університетів США. Маркетинг – це міждисциплінарна наука. Фактори, що впливають на поведінку споживача паралельно і з різних точок зору, вивчають економісти, соціологи, психологи, демографи, філософи, історики, політологи, юристи, фізіологи та ін. Матеріали їхніх досліджень аналізують і узагальнюють фахівці в сферах статистики, математики, інформатики та ін. Таким чином, у результаті скоординованих цілеспрямованих зусиль практичних працівників і вчених різної спеціалізації з'являється сукупність взаємозалежних рекомендацій із запобігання виникнення збутових проблем і оптимізації збуту. Відбувається синтез самостійних наукових дисциплін і утворення міждисциплінарної науки маркетингу. Це цілком відповідає тенденції, що особливо виявилася в ХХ ст., коли поряд з посиленням спеціалізації наук інтенсифікується процес їхньої інтеграції.

Маркетинг є універсальною теорією, що охоплює всі сторони підприємницької діяльності, розглядаючи їх у нерозривній єдності і взаємозв'язку. Найбільш цінне в ньому – це рекомендації сугубо прикладного характеру, що дозволяють фірмам вести успішну конкурентну боротьбу і досягати значних фінансових результатів за допомогою встановлення взаємовигідного співробітництва і гармонії у відносинах зі споживачами. Дана обставина визначає широку популярність маркетингу, його інтернаціоналізацію і розповсюджене використання.

У 1926 р., вперше у світі, в США була організована Національна асоціація маркетингу і реклами, на основі якої було утворено Американське товариство маркетингу, перейменоване в 1973 р. в Американську асоціацію маркетингу. Пізніше, разом із широким поширенням маркетингу, подібні об'єднання стали виникати в інших країнах. З'явилися міжнародні маркетингові організації. У 1948 р. був заснований Європейський комітет маркетингу (ЕКОМАР) - неполітична організація, що приймає у свої члени представників організацій чи приватних осіб, пов'язаних з вивченням маркетингу, а також проведенням опитувань суспільної думки з економічних проблем. Основні цілі комітет формує таким чином: сприяти встановленню тісних контактів між особами, професійно зацікавленими у дослідженні європейського ринку, і надавати можливості для обміну думками; сприяти створенню більш досконалих методів дослідження ринку; сприяти вирішенню проблем дослідження ринку і суспільної думки як на урядовому рівні, так і на рівні приватних підприємств. Секретаріат комітету знаходиться в Амстердамі (Голландія), а сам комітет зареєстрований у Лозанні (Швейцарія). Головним у діяльності Європейського комітету маркетингу є проведення конференцій і спеціалізованих семінарів з наступною публікацією і широким поширенням матеріалів. При цьому щорічні конгреси (раз у два роки) проводяться разом із Всесвітньою асоціацією досліджень суспільної думки. Діяльність Міжнародної асоціації маркетингу носить аналогічний характер. Її членами є, в основному, американські і японські компанії. Європейські фірми представлені меншою мірою, хоча жодних обмежень для бажаючих вступити в асоціацію немає.

В 1996 р. в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут» була проведена перша в Україні міжнародна конференція з маркетингу, де була висловлена думка про необхідність створення власної фахової організації – асоціації маркетологів. Українська Асоціація Маркетингу була створена 24 квітня 1997 р.

На думку Президента Всеукраїнської громадської організації «Українська Асоціація Маркетингу» акад. А.Ф. Павленка, сьогодні в Україні нагромаджено певний досвід впровадження маркетингу в практику підприємств та досвід викладання у вищих навчальних закладах. Є успішний досвід проведення маркетингових досліджень та застосування на практиці їх результатів. Маркетингові засади стали реальністю в роботі не лише окремих підприємств, а й увійшли у практику діяльності цілих галузей вітчизняної економіки. Актуальним залишається продовження роботи щодо впровадження світових стандартів ведення маркетингової діяльності.

Тести.

1. Що є критерієм ефективності маркетингу?

1. Задоволення нужди.

2. Задоволення потреби.

3. Обмін.

4. Акт купівлі-продажу.

5. Оприбуткуванняготової продукції на складі виробника.

2. Яке явище є характерним для ринку покупця?

1. Конкуренція серед покупців.

2. Конкуренція серед продавців.

3. Інфляція.

4. Стагнація виробництва.

5. Конкуренція.

3. Вкажіть невірний вираз:

1. Конс’юмеризм – це політичний рух, що бореться за права споживачів.

2. На ринку покупця попит є меншим за пропозицію.

3. На ринку продавця попит є більшим за пропозицію.

4. Концепція маркетингу має двоєдину мету.

5. Нужди як правило є незмінними, а потреби можуть змінюва-тись.

4. Який вираз не має змісту?

1. Платоспроможна потреба.

2. Комерційний ризик.

3. Платоспроможний попит.

4. Арендна плата.

5. Комісійна винагорода.

5. З яким типом попиту пов’язаний конверсійний маркетинг?

1. Негативний.

2. Прихований.

3. Нерегулярний.

4. Повноцінний.

5. Нераціональний.

6. Які показники не є критерієм ефективності маркетингу?

1. Виконання договірних зобов’язань по поставках готової продукції.

2. Отримання планового прибутку.

3. Мінімізація собівартості.

4. Оптимізація рентабельності виробництва.

5. Оптимізація рентабельності продукції.

7. Конкурентоспроможність товару на міжнародному ринку це:

1. Найвищий у світі рівень якості товару.

2. Здатність товару конкурувати на світовому ринку.

3. Найнижча собівартість цього товару.

4. Здатність товару конкурувати з аналогічними вимогами продукції на світовому ринку.

5. Здатність товару конкурувати з аналогами на конкретному ринку в певний період часу.

8.Визначте етапи інтернаціоналізації маркетингової діяльності:

1. Маркетинг багатонаціональний – експортний – глобальний.

2. Маркетинг експортний – багатонаціональний – глобальний.

3. Маркетинг внутрішній – зовнішній – міжнародний.

4. Маркетинг стандартизований – адаптований – експортний.

5. Маркетинг транснаціональний – багатонаціональний - глобальний.

9. Який ринок потребує використання маркетингу?

1. Ринок продавця.

2. Ринок покупця.

3. Ринок посередників.

4. Ринок державних установ.

5. Ринок інвесторів.

10. Прямий експорт відрізняється від непрямого:

1. Використанням експортних агентів.

2. Використанням торгової мережі інших виробників.

3. Використанням кооперативного експорту.

4. Використанням торгових будинків конкурентів.


Тема 2. Класифікація маркетингу

2.1. Маркетинг як функція підприємства





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 3721 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...