Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Головний банк



6. 3900 1911 Підкріплення підвідомчих філій готівкою з каси банку

7. 1911 1001 Доставлена готівка власними засобами

8. 1007 1001 Доставлена готівка через інкасаторів банку, який продає

готівку

9. 1911 1007 Підтверджено отримання готівки філією

Філії банку

10. 1811 3901 Підкріплення підвідомчих філій готівкою з каси банку

11. 1001 1811 Доставлена готівка власними засобами

12. 1001 1811 Підтверджено отримання готівки філією

Банк, що продає

13. 1200 1911 Надійшла готівка на коррахунок банку

14. 1911 1001 Доставлена готівка власними засобами банку, що купує

Банк, що купує

15. 1811 1200 Перераховано готівку банку у якого купують

16. 1001 1811 Доставлена готівка власними засобами банку, що купує

6. Ревізія цінностей.

Ревізія цінностей, які знахо­дяться в грошових сховищах і касах установ банків, а також пере­вірка стану зберігання виконується не менше одного разу на півріччя, станом на 1 січня, валютних цінностей — щомісяця, а також при зміні:

· керівника, головного бух­галтера або завідувача каси;

· службових осіб, відповідаль­них за збереження цінностей.

Ревізія проводиться раптово, з перевіркою всіх цінностей, за станом на одну й ту саму дату і в такій послідовності, яка виключала б можли­вість приховати розкрадання чи недостачу грошей і цінностей.

Грошові білети, монети та інші цінності перераховуються повністю, а контрольне перераховування здійснюється особисто керівником ревізії.

Після перерахування грошових білетів, монети та інших ціннос­тей, які знаходяться в грошових сховищах, ревізуючи звіряють ви­явлені цінності з даними книг обліку готівки обігової (операційної) каси й інших цінностей, обліку грошей у фондах та наявності іно­земної валюти та платіжних документів у іноземній валюті, щоден­ного балансу, аналітичного обліку і, крім того, перевіряють, чи всі вилучені для ревізії цінності повернуті до грошового сховища.

Суми розписок та інших документів, не проведених через бух­галтерський облік, у виправдання залишку каси не приймаються і вважаються недостачею в касира.

Про проведену ревізію цінностей складається акт за підписами всіх працівників, які брали участь у ревізії, і службових осіб, відповідальних за збе­реження цінностей.

Бухгалтерські проведення.

Дт Кт Зміст

1. 1001 680Оприбутковані надлишки

2. 355 1001Списана нестача у видаток по касі на особовий рахунок касира, в

якого виявлена нестача, до її погашення

7. Правила виконання касових операцій.

Здійснюючи касові операції, банки додержуються наступних правил:

1. Документообіг за прибутковими касовими операціями органі­зується так, щоб видача квитанцій клієнтам та зарахування сум на їхні поточні рахунки проводились лише після фактичного надхо­дження грошей до каси.

2. Якщо приймаються гроші від працівників банку для занесен­ня на рахунки внутрішньобанківського обліку, то прибутковий ка­совий ордер виписується в двох примірниках, із яких один слугує квитанцією.

3. Касові видаткові операції, виконувані відповідальними вико­навцями, контролюються централізовано контролером, який веде касовий журнал з видатку каси.

4. Контроль видаткових операцій спрямований на виключення:

· оплати неправильно оформлених документів, оплати чеків з підписами і відбитком печатки, що не відповідають зразкам, а та­кож чеків, виписаних з чекової книжки, що не належить даному клієнту;

· надходження до каси чеків та інших касових видаткових доку­ментів поза контролем операційних працівників і контролера банку;

· внесення необґрунтованих виправлень і дописок у касові до­кументи і журнали.

5. Головний бухгалтер визначає порядок подання контролером касових видаткових документів у касу для оплати. Це проводиться під розписку касирів в окремій книзі, або в касовому журналі за та­кою формою:

6. Для перевірки достовірності підписів відповідальних вико­навців банку, на всіх розрахунково-платіжних документах, що приймаються до виконання, відповідні працівники (наприклад, касири) повинні мати зразки їх підписів.

7. Контролери повинні користуватися своїми примірниками зра­зків підписів працівників банку, а також зразків підписів і відбитків печаток клієнтури. їм забороняється користуватися тим примірни­ком зразків, яким користуються відповідальні виконавці.

8. Будь-які виправлення реквізитів у прибутково-видаткових грошових касових документах недопустимі.

Лекція.

Тема 4. Облік розрахункових операцій

План:

1. Принципи організації безготівкових розрахунків. К. ст.144-147; С. ст..30

2. Особливості розрахунків у системі електронних платежів «клієнт-банк». К. ст.176-181;

3. Вимоги до оформлення розрахункових документів. К. ст.147-154

4. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень. К. ст.154-158; С. ст.. 30-31

5. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків. К. ст.158-164; С. ст..31-32

6. Розрахунки акредитивами. К. ст.164-171; С. ст.. 31-34

7. Розрахунки платіжними картками. К. ст.171-174; С. ст.. 34-37

8. Виконання банками ухвал судів щодо арешту коштів юридичних та фізичних осіб.

К. ст.174-176

1. Принципи організації безготівкових розрахунків.

Відповідно до ЗУ «Про банки і банківську діяльність» до головних функцій банків належить кредитно розрахункове обслуговування підприємств і громадян, яке здійснюється на підставі договорів.

Розрахункові операції банку – це рух грошей на банківських рахунках, що здійснюється за розпорядженням клієнта або в результаті дій, які в рамках закону призвели до змін права власності на активи.

Розрахункові операції банки здійснюють у відповідності до вимог Інструкції «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті» від 21.01.2004 р. № 22.

Для проведення платежів використовуються розрахунки без участі готівки, тобто безготівкові розрахунки.

Безготівкові розрахунки – це розрахунки, які проводить банк за допомогою перерахування грошових коштів з рахунку платника на рахунок одержувача, а також перерахування банком за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, внесених ними готівкою в касу банку на рахунки одержувачів коштів.

Для здійснення розрахункових операцій використовуються розрахункові документи (платіжні інструменти) на паперових або електронних носіях у формі:

· меморіального ордера;

· платіжного доручення;

· платіжної вимоги – доручення;

· платіжної вимоги;

· розрахункового чека;

· акредитива.

Клієнти банку самостійно вибирають платіжні інструменти (за винятком меморіального ордеру) і зазначають їх під час укладення договорів.

Учасники безготівкових розрахунків відкривають рахунки у будь-яких банках України з власного вибору та за згодою банків.

Порядок відкриття рахунків зазначений в Інструкції «Про відкриття банками рахунків в національній та іноземній валюті».

Безготівкові розрахунки можливі коли платник і одержувач мають поточні рахунки в будь-якому банку на території України або за кордоном.

Сучасна система безготівкових розрахунків передбачає, що розрахунки між підприємствами проводять банки, а розрахунки між банками здійснюються через мережу розрахункових палат з Центральною розрахунковою палатою в м. Києвi.
Банкiвськi операцiї можуть також проводитись через кореспондентськi рахунки, якi банки вiдкривають один одному вiдповiдно до кореспондентськвх угод.

Принципи здійснення безготівкових операцій:

1. Кошти суб’єктів господарської діяльності підлягають зберіганню на їх поточних рахунках у банку;

2. Банки списують кошти з рахунків тільки за дорученням їхніх власників або за примусовим списанням;

3. Безготівкові операції оформляються на відповідних бланках розрахункових документів;

4. Платник може давати доручення на списання коштів зі свого рахунку на відповідному розрахунковому документі в електронному вигляді;

5. Видаткові операції на рахунках юридичних або фізичних осіб ожуть припинятися та відновлюватися уповноваженими державними органами відповідно до чинного законодавства України;

6. Доручення клієнтів на списання та зарахування коштів банки здійснюють у терміни, встановлені чинним законодавством;

7. У разі затримки перерахування коштів на рахунок клієнта понад встановлений термін банк сплачує на користь одержувача пеню в розмірі, який зазначений в угоді на здійснення розрахунково – касового обслуговування;

8. Доручення платників про списання коштів з їхніх рахунків приймаються банками в межах наявних на цих рахунках коштів;

9. Банк не несе відповідальність за достовірність змісту розрахункового документа, який оформлений клієнтом, за повноту і своєчасність оплати ним податків та обов’язкових платежів;

10. Спірні питання та взаємні претензії між банками та їхніми клієнтами розглядаються відповідно до укладених угод або у позовному порядку.

2. Особливості розрахунків у системі електронних платежів

«клієнт-банк».

Для оперативного ведення клієнтами своїх рахунків у банку та обміну технологічною інформацією клієнти можуть застосовувати програмно – технічний комплекс «клієнт - банк», який відповідає вимогам НПА НБУ.

Під час здійснення розрахунків через систему «клієнт - банк» користуються розрахунковими документами у електронному вигляді.

Систему «клієнт - банк» можна поділити на дві частини:

1. Клієнтська частина системи «клієнт - банк», яка забезпечує автоматичне ведення

поточного стану рахунків у банку з урахуванням проведених поточних і

зворотних платежів.

Розрахункові документи в електронному вигляді, які подаються клієнтом у банк, повинні відповідати формату платіжних документів СЕП НБУ.

Реквізити, які містять розрахункові документи в електронному вигляді, визначаються угодою між банком та клієнтом, крім обов’язкових.

2. Банківська частина системи «клієнт - банк» забезпечує перевірку наведених електронних підписів на кожному розрахунковому документі клієнта в електронному вигляді та за платіжним файлом в цілому.

Юридичною підставою для роботи клієнта за допомогою системи «клієнт - банк» і опрацювання його розрахункових документів в електронному вигляді банком, укладається окремий договір між клієнтом та банком.

Під час використання системи «клієнт - банк» здійснюється звіряння (квитовка) файлів початкових та зворотних платежів між банківською і клієнтською частинами.

Після звіряння реєстру він роздруковується, підписується відповідальним виконавцем банку і засвідчується відбитком штампу банку та підшивається у документи дня.

Після отримання від банку виписки з рахунка клієнт складає реєстр розрахункових документів, які відправлено в банк і прийнято банком до сплати.

Такий же реєстр складають у банку за кожним клієнтом після оформлення балансу операційного дня.

3. Вимоги до оформлення розрахункових документів.

Спосіб подання розрахункових документів клієнтом зазначається у договорі про розрахунково – касове обслуговування між банком і клієнтом.

Відповідальність за правильність оформлення всіх реквізитів на розрахункових документах, які надані в банк - несе клієнт.

Розрахунковий документ оформляється у кількості примірників, які потрібні для всіх учасників безготівкових розрахунків.

Перший примірник розрахункового документу повинен містити підпис та відбиток печатки відповідальних осіб, які оформили документ.

Якщо під час перевірки банком платника, розрахункового документа платника – фізичної особи виникають сумніви щодо його підпису, працівник банку зобов’язаний вимагати документ, який засвідчує особу платника.

Банк не має права робити виправлення в розрахунковому документі клієнта.

Розрахункові документи, які надійшли до банку протягом операційного часу, виконуються банком в день їх надходження, після операційного часу – наступного робочого дня.

Банки самостійно визначають порядок формування та зберігання розрахункових документів, забезпечуючи їх збереженість.

4. Розрахунки із застосуванням платіжних доручень

Платіжне доручення – це документ з письмовим дорученням клієнта банкові, що його обслуговує, переказати зазначену суму зі свого рахунку на рахунок одержувача коштів.

Платіжне доручення банк приймає до виконання протягом 10 календарних днів з дня його виписування.

При розрахунках платіжними дорученнями операцію з перерахування коштів з рахунку платника на рахунок одержувача, банк одержувача оформляє меморіальним ордером.

Бухгалтерські проведення

Дт Кт Зміст

1. 2600 2600 Перераховано кошти клієнту, яккий обслуговується в одному

банку

2. 2600 1200 Списано кошт из рахунку клієнта – платника, який

обслуговується даним банком

3. 1200 2600 Зараховано кошти клієнтові – одержувачу, який

обслуговується даним банком.

5. Розрахунки із застосуванням розрахункових чеків

Чек застосовується для здійснення розрахунків у безготівковій формі між юридичними особами, між фізичними та юридичними особами з метою скорочення розрахунків готівкою за товари, роботи, послуги.

Розрахункові чеки та чекові книжки є бланками суворого обліку.

Згідно із заявою клієнта і для гарантованої оплати чеків чекодавець бронює кошти на окремому аналітичному рахунку «Розрахунки чеками» на відповідних балансових рахунках у банку - емітенту, одержуючи комісійні за послуги.

Якщо чекодавець і утримувач чека обслуговуються в одному банку, то після перевірки правильності заповнення реквізитів чеків і реєстру чеків банк на підставі першого примірника реєстру чеків списує кошти з відповідного рахунку чекодавця та зараховує їх на рахунок утримувача чеку.

Банк-емітент на підставі першого примірника реєстру чеків списує кошти з рахунку чекодавця та перераховує їх на рахунок утримувача чеку.

Сплачений чек разом з примірником реєстру чеків залишається у банку-емітенті. На чеку ставиться штамп банку «Проведено».

Облік розрахунків чеками ведеться на рахунках:

2602 «Кошти в розрахунках суб’єктів господарювання»

2622 «Кошти в розрахунках фізичних осіб»

Ці рахунки балансові, пасивні.

Бухгалтерські проведення

Дт Кт Зміст

1. 2602 2600 Списано кошти з рахунку чекодавця та зараховано їх на

рахунок утримувача чека, якщо вони обслуговуються в

одному банку

2. 9830 група 991 Надходження чека від іногородніх утримувачів

3. 991 9830 Прийнято рішення банком

2602 1200 оплатити чек





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 220 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...