Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Історія виникнення університетів



Україна знаходиться на етапі докорінних змін соціально-економічних відносин в організації життєдіяльності країни. Основні інституції країни мусять відповідати цим змінам, сприяти трансформаційним процесам, адаптуватися. Серед них університетська освіта є особливою, оскільки впливає не стільки на соціально-економічні процеси перетворення сьогодення, а головним чином впливає та забезпечує майбутнє.

За висловленням В.Г.Кременя, університетська освіта забезпечує майбутнє шляхом формування нового покоління професіоналів або, іншими словами, виробляє високоякісний людський (освіта, здоров’я) та соціальний (культура, загальні цінності, сильне громадянське суспільство) капітал [7, с. 17].

Університетська освіта утворює такий осередок освіти, науки та культури у суспільстві, де не тільки відбувається передача знань, умінь та навичок молодому поколінню, формується світогляд, поведінка, але й закладається власне доля кожного випускника та майбутнього суспільства.

Класичний університет як соціальний інститут залишався цілісним упродовж століть, незважаючи на зміни структури, напрямів діяльності, зумовлені як національно-історичними особливостями, так і вимогами часу. Сучасні світові глобалізаційні процеси спонукали освітньо-інтеграційні тенденції, де визначальна роль належить знову-таки університетові. Зокрема, складовою Болонського реформування виступає Велика хартія університетів (Magna Charta Universitatum). Вона стверджує університети методологічними центрами розвитку як національних систем освіти, так і новаторами змін, до яких має йти увесь світ. Отже, на часі – урізноманітнення типів і форм організації університету, а звідси – оновлення змісту університетської освіти, впровадження інноваційних педагогічних технологій, спрямованих на формування інтелектуального потенціалу суспільства, фундаменталізація університетських наукових досліджень з провідних напрямів науки, техніки, технологій та інше. Усе це закономірно вмотивовує зростання інтересу до історичних витоків університету, дослідження світової ідеї його творення. Це, врешті, є класичним прикладом потреби в обґрунтуванні майбуття визначного сучасного явища через актуалізацію його багатовікового минулого.

1. 1. «ПРОТОУНІВЕРСИТЕТСЬКА ОСВІТА»





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1561 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...