Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види комерційних банків



Види комерційних банків

Сучасний комерційний банк — це автономне, ек-чно само­стійне, незалежне комерційне п-во, яке функціонує за умов державного контролю за його діяльністю з боку органів банківсько­го нагляду.

Б.-це кредитно фінансова установа, яка здійснює фінансове посередництво. Залучаючи і нагромаджуючи вільні грошові кошти п-в, ор-цій, населення. Б. перерозподіляють їх надаючи кредити.Комер. Б. є важливою ланкою кредитної системи У.

За формою власності комерційні банки можуть бути:

• унітарними, тобто заснованими на принципах єдиновладдя;

• з колективною формою власності.

Унітарні банки мають єдиного власника в особі держави чи при­ватної особи.

Залежно від ор-ційної форми діяльності банки з колектив­ною формою власності поділяються на акціонерні товариства від­критого і закритого типу (акціонерні банки) та товариства з обмеже­ною відповідальністю (пайові банки).

Акціонерні банки формують свій капітал за рахунок об'єднання індивідуальних капіталів засновників шляхом випуску і розміщення акцій банку. Власником капіталу є акціонерне товариство, тобто банк. Акціонери не мають права вимагати від банку повернення своїх внесків. Саме тому акціонерні банки вважаються більш стій­кими і надійними.

Пайові банки формують свій капітал за рахунок внесків грошо­вих коштів (паїв) у статутний фонд. При цьому за кожним з учасни­ків зберігається право власності на його частку капіталу, тобто банк не є власником капіталу. Пайові комерційні банки організовуються на принципах товариств з обмеженою відповідальністю, в яких від­повідальність кожного учасника обмежена розміром його внеску в капітал банку.

Відповідно до величини статутного капіталу, капіталу банку та величини активів розрізняють банки малі, середні та великі. Залежно від наявності філій розрізняють комерційні банки бага-тофілійні, малофілійні, безфілійні.

За секторами ринку, на яких функціонують банківські установи, всі банки можна поділити на:

— міжнародні, що створюються за участі іноземного капіталу і можуть мати свої філії за кордоном,

— міжрегіональні, які мають розгалужену мережу своїх філій та відділень по території країни,

— регіональні, що обслуговують, як правило, клієнтів одного ре­гіону (міста, району, області).

Більшість комерційних банків, що функціонують на банківсько­му ринку Уи, є регіональними.

Залежно від діапазону операцій, що їх виконують комерційні банки, розрізняють:

—універсальні банки, які виконують широкий спектр операцій та надають різноманітні послуги своїм клієнтам,

— спеціалізовані банки, що у своїй діяльності орієнтуються на: обслуговування певної категорії' клієнтів — банки з клієнт­ською спеціалізацією; обслуговування переважно юридичних та фізичних осіб у межах певної галузі — банки з галузевою спеціалізацією.

надання невеликого кола послуг для більшості своїх клієн­тів — банки із функціональною спеціалізацією.За функціональною спеціалізацією розрізняють банки інвестицій­ні, інноваційні, ощадні, іпотечні, облікові, депозитні. Інвестиційніта інноваційні банки акумулюють тимчасово вільні грошові кошти на тривалі строки і надають довгострокові кредити. Ощадні банки спеціалізуються на кредиту­ванні населення за рахунок залучення невеликих за розмірами стро­кових депозитів. Іпотечні банки здійснюють кредитні операції на тривалий строк, здебільшого під заставу нерухомості. Значна частка їхніх пасивів формується за рахунок власного капіталу і капіталу, Облікові і депози­тні банки спеціалізуються на здійсненні короткострокових депозитних і кредитних операцій. Тому в них серед активних опера­цій переважають кредитні та облікові операції з комерційними вексе­лями, а серед пасивних — операції із залучення тимчасово вільних грошових коштів у депозити до запитання.(Укрощадбанк,)

Важливими інструментами діяльності Б. стають довірчі(трастові)операції,лізинг і факторинг.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...