Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Харчових продуктів



Мета теплової кулінарної обробки продуктів і напівфабрикатів — доведення їх до стану кулінарної готовності Основні способи нагрівання — поверхневий, радіаційний, об'ємний, конвекційний, комбінований.

Поверхневий традиційний спосіб теплової кулінарної обробки

У кулінарії найчастіше застосовують поверхневе нагрівання, в основі якого лежать два способи теплової обробки продуктів — варіння та смаження. Вони використовуються окремо або у сполученні один із одним. Кожен спосіб має кілька різновидів. Крім варіння й смаження, до традиційних способів теплової кулінарної обробки належать комбіновані та допоміжні.

Варіння — процес гідротермічної обробки продуктів до стану кулінарної готовності. При варінні у закритій посуді у воді, бульйоні, молоці або в атмосфері насиченої пари відбувається рівномірне прогрівання продуктів. Варіння продукту у власному соку або у невеликій кількості рідини, що не покриває його повністю, називається припусканням (теплова обробка відбувається в пароводяному середовищі). Швидкість прогрівання продуктів у процесі варіння залежить від теплофізичних властивостей середовища, (термовологоперенесення). Варіння харчових продуктів здійснюється при атмосферному, зниженому або підвищеному тиску. При атмосферному тиску варіння здійснюють у негерметично закритих апаратах. (температура кипіння рідкого середовища близько 100°С); при підвищеному — в герметично закритих апаратах (автоклавах). Останні застосовують для прискореного готування їжі (варіння каш, бобових тощо). Усередині автоклава тиск досягає 200 кПа, а температура кипіння — 133°С.

При готуванні концентрованих соусів, бульйонів застосовують випарювання — видалення води з продукту. При цьому необхідно враховувати склад продукту та ті зміни, що може викликати в ньому теплова обробка. Під впливом високих температур особливо великих змін зазнають білки, тому випарювати воду з продуктів, багатих білками, необхідно при температурі нижче 100°С. За цих умов випарювання варто здійснювати в закритому посуді при зниженому тиску. На підприємствах ресторанного господарства з цією метою використовують вакуумні апарати. Теплова обробка при зниженому тиску дозволяє зберегти харчові властивості продуктів. При варінні продуктів насиченою водяною парою остання безпосередньо стикається з продуктами, конденсується, виділяючи теплоту, прогріває їх до стану готовності.

Смаження — складний технологічний процес, при якому відбуваються фізико-хімічні зміни, обумовлені втратою частини вологи, яка виділяється у вигляді пари, тому зберігається більш висока концентрація поживних речовин. властивостями самого продукту. Розрізняють такі способи смаження: основний; у жаровій шафі; у фритюрі; на відкритому вогні.

Основний — смаження у відкритому посуді з невеликою кількістю жиру (5—10% від маси продукту, температура 140 - 160°С);

У фритюрі — смаження у великій кількості жиру (співвідношення між жиром і продуктом, складає 4:1 та більше, температура 160 - 180°С)

У жаровій шафі - продукт нагрівається за рахунок енергії інфрачервоного випромінювання, частково завдяки теплопровідності гарячої пари і переміщенню потоку гарячого повітря. Температура повітря у шафі 350° С.

На відкритому вогні здійснюється за рахунок тепловіддачі і в полі ІЧ-випромінювання. Температура смаження регулюється відстанню решітки над вугіллям або іншим джерелом тепла.

Комбіновані способи теплової кулінарної обробки

Для надання продуктам особливого смаку, аромату, соковитості, а також для їхнього пом'якшення поєднують різні прийоми теплової обробки.

Тушкування. Продукти чи напівфабрикати спочатку обсмажують, а потім заливають соусом або бульйоном, додають пряності й припускають у закритому посуді. Іноді використовують брезування. Для цього продукти (тушки птиці, великі шматки м'яса тощо) припускають у сотейнику у жирі з бульйоном, а потім обсмажують у жарових шафах.

Запікання здійснюють для утворення підсмаженої скоринки на поверхні продуктів, що пройшли теплову обробку (каші, макарони, м'ясо й ін.) або доведених до напівготовності. Деякі види продуктів (риба, баранина) запікають сирими. Запікають продукти з додаванням соусів, яєць, молока, сиру.

Допоміжні прийоми теплової кулінарної обробки

Обпалювання — спалювання пір'я, пуху, вовни, волосків, що знаходяться на поверхні оброблюваних продуктів (тушки птахів, голови, кінцівки великої рогатої худоби тощо).

Бланшування (обшпарювання) — короткочасне (від 1 до5хв.) впливання на продукти киплячою водою або парою. Рибу з хрящовим скелетом і деякі субпродукти обшпарюють для полегшення їхнього очищення. Бланшування застосовують для запобігання потемнінню грибів та інших продуктів. Цей процес частково руйнує небажану дію ферментів. Крім того, бланшуванню піддаються деякі продукти з гірким присмаком.

Пасерування —доведення до готовності продуктів при температурі 110 - 120ºС із жиром (20%). При пасеруванні барвники ефірні олії моркви, томату, цибулі розчиняються у жирі й добре зберігаються формують смак та аромат готових страв, соусів. Пасерують моркву, цибулю, корінь петрушки, гриби, борошно. При пасеруванні борошна руйнується структура крохмального зерна.

Термостатування зберігання готової продукції в гарячому стані на протязі до 2-х годин.

Нові методи теплової кулінарної обробки продуктів

Радіаційний спосіб (ІЧ-випромінювання). У процесі оброблення ІЧ

випромінюванням харчові продукти поглинають енергію змінного електромагнітного поля і за рахунок цього скорочується тривалість теплового оброблення, на поверхні продукту утворюється підсмажена скоринка.

Об'ємний спосіб теплової обробки (НВЧ-нагрівання). Приготування м’ясних страв в полях НВЧ здійснюється в 4-5раз швидше ніж традиційними методами.

Висока інтенсифікація технологічного процесу тому, що тепло генерується по всьому об´ємі продукту, тобто під дією електромагнітного поля надвисокої частоти – 900-2375МГц одночасно прогрівається вся маса продукту. На поверхні продукту відсутня рум’яна скоринка.

Комбіновані способи теплової кулінарної обробки. При нових комбінованих способах теплової обробки використовуються такі джерела нагрівання харчових продуктів: НВЧ та ІЧ; НВЧ й пара; НВЧ й гаряче повітря; ІЧ у різних сполученнях. Комбіновані способи теплової обробки харчових продуктів дозволяють значно підвищити смакові якості та біологічну цінність готової кулінарної продукції.


Тема 2. ЗМІНА БІЛКОВИХ РЕЧОВИН ПРИ ТЕПЛОВІЙ

КУЛІНАРНІЙ ОБРОБЦІ ПРОДУКТІВ





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 1738 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...