Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок оформлення штангласів з лікарськими речовинами і терміни зберігання ліків, виготовлених в аптеках



Усі лікарські речовинами повинні зберігатися до порушення цілісності в оригіналь­них контейнерах у зонах (приміщеннях) для зберігання, а після відкриття контейнерів - у спеціально відведених чистих зонах (приміщеннях), які можуть бути обладнані в асис­тентській кімнаті, - у штангласах, які повинні бути чисті (вимиті та простерилізовані) і відповідно промарковані.

На всіх штангласах з лікарськими речовинамив матеріальних кімнатах вказують їх найменування, країну, назву виробника, номер серії заводу-виробника, номер серти­фіката аналізу лабораторії, термін придатності, дату заповнення штангласа та підпис особи, яка його заповнила.

На штангласах з лікарськими речовинами, які містять вологу, слід зазначати відсо­ток вологи; на балонах з рідинами (розчини пероксиду водню, формальдегіду, аміаку тощо) - фактичний вміст діючої речовини.

На всіх штангласах з лікарськими речовинами в асистентській кімнаті зазначають їх найменування, країну, назву виробника, номер серії заводу-виробника, номер серти­фіката аналізу лабораторії, термін придатності, дату заповнення, підписи осіб, які запов­нили та перевірили ідентичність речовини, а на штангласах, що вміщують наркотичні, отруйні та сильнодіючі речовини, вказують вищі разові та добові дози.

Штангласи з розчинами, настойками та рідкими напівфабрикатами при потребі забезпечуються нормальними краплемірами або піпетками. Число крапель у визначе­ному об’ємі визначається зважуванням та зазначається на штангласі. Малі кількості рід­ких лікарських засобів, які в прописі зазначені у стандартних краплях, слід відмірювати емпіричним краплеміром (очною піпеткою), прокаліброваним за відповідною рідиною.

Повторне заповнення штангласів слід проводити лише після повного використання лікарської речовини та відповідної обробки штангласа.

Для лікарських форм індивідуального виготовлення встановлені такі терміни збері­гання їх в аптеці:

1. Водні розчини, які містять бензилпеніцилін і глюкозу, - одна доба.

2. Настої, відвари, слизи - дві доби.

3. Емульсії, суспензії - три доби.

4. Інші лікарські форми - десять діб.

Необхідно зазначити, що більшість стерильних розчинів, герметично закупорених гумовими корками “під обкатку”, мають термін придатності ЗО діб (винятком є 10 % розчин кальцію глюконату, 3 % розчин натрію парааміносаліцилату (термін їх придат­ності - 7 діб) та інші).

Індивідуальні терміни придатності встановлені також для концентратів (від 4 до ЗО діб), мікстур і розчинів для внутрішнього застосування (від 5 до ЗО діб) та інших лікар­ських форм.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2583 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...