Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Windows 2000 — альтернатива Windows 98



У процесі розвитку операційних систем можна зауважити орієнтацію на збільшення обсягу взаємодії з Інтернетом та зручності, а також появу нових можливостей у цьому напрямку. Нова система Windows 2000 також підтримує цю тенденцію.

2000 року побачили світ три продукти компанії Microsoft — Windows 2000 Professional, Windows 2000 Server і Windows 2000 Advanced.

Windows 2000 Professional побудована на ядрі Windows NT, що до того ж удосконалювалося протягом трьох років (з моменту виходу Windows NT 4). Це зручна та надійна операційна система, що поєднує кращі якості Windows NT 4 Workstation і Windows 98 (наскільки це виявилося можливим).

Зупинимося на особливостях нової операційної системи.

Windows 2000 Professional не розглядається як заміна Windows 98, вона не позиціонується як споживацька операційна система. У цьому амплуа виступила Windows Millennium.

Windows 2000 Professional — насамперед мережна операційна система, і найбільший ефект від її використання може спостерігатися саме в мережному довкіллі (під керуванням, природно, одного з серверних варіантів Windows 2000), однак у багатьох випадках її можна використовувати і як заміну Windows 98 на настільних і навіть мобільних комп’ютерах. Головним чином це забезпечується реалізацією в Windows 2000 Professional підтримки Plug-and-Play (пристроїв, що самоналаштовуються) і ACPI.

Нова операційна система «знає» величезну кількість устаткування і працює з ним не гірше, а іноді навіть краще від Windows 98. Особливо добре вона вміє працювати з мережними адаптерами та мережними картами.

Для індивідуальних користувачів важлива підтримка сучасного мультимедійного устаткування, і тут ситуація значно поліпшилася, хоча наразі вона все ще далека від ідеалу. Наприклад, Windows 2000 Professional має у своєму розпорядженні драйвери для багатьох 3D-акселераторів (пристроїв для поліпшення якості графіки). Крім того, в неї вбудована повна версія Direct 7, а підтримка OpenGL є присутньою ще з колишніх версій (можна без проблем грати в сучасні 3D-ігри, хоча швидкість зміни кадрів є майже в півтора раза нижчою, ніж у Windows 98, і причиною тому не нова операційна система — надійність Windows 2000 Professional навряд чи змогла б ужитися з повними помилок драйверами, що їх розроблювачі роками не можуть довести до ладу. Безумовно, потрібно розуміти, що нині Microsoft розглядає Windows 2000 Professional винятково як корпоративну платформу, а отже, практично не приділяє увагу розважальним аспектам).

У багатьох випадках Windows 2000 Professional є набагато простішою і зручнішою не тільки лише від Windows NT 4, а й навіть від Windows 98 — так, зміни численних настроювань, включаючи параметри ТСР/ТР, не вимагають перезавантаження комп’ютера. Інший приклад — система вилученого доступу: для кожного з’єднання можна скласти список телефонних номерів, що не тільки будуть перебиратися під час додзвонювання, а й автоматично сортуватися за приступністю; можна також виключити необхідність підтвердження різних дій і т. ін. З’явилася можливість початкового завантаження в командний рядок, про яку давно мріяли адміністратори. У Windows 2000 Professional RC3 включені повна й остаточна версія Direct 7; Internet Explorer 5.01, що містять новітні виправлення і заплатки; Outlook Express, у якій нарешті з’явилася можливість роботи з повідомленнями про доставку/прочитання повідомлень; остання версія NetMeeting 3.01; аналоги кращих системних аплетів з Windows 98, у тому числі програма дефрагментації твердих дисків; підтримка FAT32, яку має сенс вибирати індивідуальним користувачам.

Проте з погляду індивідуального чи домашнього користувача, ситуація з новою системою небездоганна. По-перше, відсутня цілковита сумісність: DOS-орієнтовані ігри та деякі серйозні додатки не запускаються, те саме можна сказати й про 16-розряднй і меншою мірою 32-розрядний додаток для Windows 9x; підтримка сучасних мультимедійних пристроїв не завжди здійснюється в повному обсязі.

По-друге, відносно висока ресурсоємність і, відповідно, проблеми з продуктивністю. Офіційні системні вимоги досить невисокі (Pentium 166, 32 MB RAM, близько 600 MB на твердому диску), і Microsoft стверджує, що машина з 64 MB RAM Windows 2000 Professional повинна обганяти Windows 98, однак навіть без усяких тестів відчувається, що деякі стандартні операції — завантаження, відновлення бази даних драйверів — виконуються занадто довго. Зате чимало тестерів позитивно відгукувалися про продуктивність нової ОС у системах із 128 MB RAM; щодо процесора, то, на загальну думку, цілком достатньо рівня Pentium ІІ 300 MHz.

У Windows 2000 Professional є весь необхідний інструментарій (насамперед керування живленням) і для роботи на мобільних ПК.

Можна сказати, що Windows 2000 — «найпростіша» Windows. Певні зміни в користувальницькому інтерфейсі з’являлися практично в кожній збірці. Нові піктограми, вдаліші системні шрифти, широкий вибір схем оформлення робочого столу, зміна назв певних системних піктограм і аплетів (наприклад, Network Neighborhood перейменована в My Network Places) — усе це причепурювання. Є, одначе, й істотніші зміни:

· нові вікна Open/Save, працювати з якими справді зручно;

· нові системні папки My Pictures і My Faxes зі специфічним інтерфейсом;

· змінений рядок меню і підменю.

У лівій частині вікна відкриття/збереження з’явився список найчастіше використовуваних папок. З його допомогою можна одним клацанням миші перейти в папки History (вона доповнює підменю Документы головного меню Windows), Мои документы, Избранное чи на Рабочий стол. Також вікно містить кнопку «Назад». Крім того, воно намальоване дуже красиво і в ньому є в півтора раза більше об’єктів, ніж було раніше.

Вдосконалення торкнулися й буфера обміну. Тепер у нього можна вирізувати чи копіювати до дванадцяти об’єктів, а потім вставляти їх поодинці чи всі разом командою Paste All.

Відразу після запуску Windows меню вже містять команди, використовувані протягом 95 % робочого часу, а рідко викликувані команди в них не відображені. Розташована в нижній частині кожного меню кнопка розширення виводить на екран повний набір варіантів, так що можна одержати доступ до всіх команд. Крім того, меню автоматично розширюється відповідно до правил технології IntelliSenese (наприклад, по закінченні певного відтинку часу, за затримки покажчика миші і т. ін.). Коли вибирається якась команда — вона переміщується ближче до початку меню. За бажанням ця функція легко може бути налаштована чи виключена.

Настроювані панелі інструментів працюють багато в чому так само, як і настроюване меню. У Windows 2000 вони виводяться з накладенням, в один рядок. До всіх команд можна одержати доступ, клацнувши мишею по трикутному символу (шеврону), що є на кожній панелі. Вибрані значки переміщуються у видиму частину панелі, а ті, що давно не застосовувалися, віддаляються за роздільник і стають невидимими. Щоб вивести на екран більше значків, потрібно пересунути бігунок. З часом конфігурація панелей інструментів підлаштовується під потреби користувача — в результаті вдається уникнути захаращення екрана і при цьому полегшити доступ до найчастіше застосовуваних функцій.

Крім того, спростилося настроювання панелей. Досить клацнути на кнопці Toolbar Options,щоє на всіх панелях, навести курсор по кнопку Add or Remove Button, і на екрані з’явиться список усіх доступних для даної панелі кнопок. У ньому можна позначити прапорцем кнопки, що повинні бути видимі на екрані, а також забрати прапорці з непотрібних. Істотно змінився й пакет Microsoft Office.

Легше стало переходити від вікна до вікна. Звичайно в будь-якому додатку з багатодокументним інтерфейсом переключення між файлами, що редагуються, здійснюється черезменю Вікно (Window). Проте розробники Office змогли ще більше спростити і цей, сам по собі нескладний, процес. Тепер якщо відкрити дві таблиці Excel, вони відобразяться на панелі завдань за допомогою двох (а не однієї, як було раніше) кнопок. Переходити від вікна до вікна в такий спосіб дуже зручно.

В Office 2000 помічник став на вигляд зовсім іншим. По-перше, він набагато привабливіший. По-друге, він сам вибирає для себе оптимальне розташування, щоб не заважати працювати.

Але й це ще не все. Тепер помічник мовби живе власним життям. Так, як, наприклад, маленьке, грайливе кошеня, що замінило паперову кішку, Office 97 може крутити хвостом, умиватися, спати в кількох позах, ганяти метелика і багато чого іншого. А коли в нього виникне бажання щось підказати, він не пропустить цієї знаменної події — йому аж свербить вистрибнути з екрана!

Насправді вдосконалення торкнулися практично кожного модуля й аспекту системи, програми організовані логічніше, вибір параметрів за замовчуванням виправданіший і т. ін. З’явилася безліч нових дрібних корисностей, наприклад спеціальна піктограма, що оповіщає про обрив з’єднання не тільки під час роботи через вилучений доступ, а й у локальній мережі. Персоналізовано меню Start (Пуск), користувач може легко налаштувати його на власний смак, у тому числі виключити «персонализацію», розгорнути аплети панелі керування, список принтерів і т. ін.

Словом, Microsoft майже виконала всі обіцянки, незважаючи на чергову відстрочку в реалізації своєї глобальної ідеї — переведення ОС усіх рівнів на єдине ядро. По суті, за бортом частково залишилися тільки «геймери» та користувачі «раритетного» ПО, а також власники застарілого устаткування, які змушені будуть задовольнятися Windows 98 (а деякі і більш ранніми версіями). Але тут важливо зрозуміти одне: зрештою, нова операційна система — не самоціль, а лише більш-менш ефективна платформа для розв’язування конкретних задач.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...