Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання №7



На ділянці з проявами багаторічної мерзлоти передбачається будівництво житлового селища. Описати особливості будівництва на багаторічних мерзлих грунтах і вказати заходи щодо збереження стійкості споруд на таких мерзлих грунтах.

Майже на всій території нашої країни температура повітря взимку опускається нижче 0°С. В результаті негативної дії температури протягом тривалого періоду часу грунт з поверхні промерзає, перетворюючись в мерзлий.
Мерзлими називають ґрунти з мінусовою температурою, частина поровой води в яких знаходиться в замерзлому стані (у вигляді кристалів льоду). Відомо, що неминерализована вода замерзає при 0°С. Ґрунти ж при такій температурі замерзають тільки при наявності в них вільної немінералізованої води, оскільки пов'язана вода у вигляді тонких плівок і мінералізована вода замерзає при більш низьких температурах.
На більшій частині території нашої країни грунт, промерзлий взимку, влітку тане. Проте багато райони півночі і північному сходу мають середню температуру повітря нижче 0°С. При середньорічній температурі повітря нижче -2°С грунт, промерзлий за зиму, часто не встигає відтанути влітку. Це може приводити до накопичення мерзлого ґрунту під діяльним шаром (шаром сезонного промерзання і відтавання), тобто утворення шару вічномерзлого ґрунту. Більша ж частина шару вічномерзлого ґрунту утворилася в період обмерзання землі.

До вічномерзлих відносяться ґрунти, що знаходяться в мерзлому стані протягом багатьох років (зазвичай століть і навіть сотень тисяч років). Цим вони відрізняються від так званих перелетков (мал. 3.3,а), що утворюються у вигляді шару мерзлого ґрунту невеликої товщини найчастіше при настанні періодів з температурою нижче середньорічних або внаслідок тимчасового зміни місцевих умов промерзання. Надалі, коли наступають більш теплі роки, перелеток тане. До місцевих умов промерзання відносяться: товщина і час освіти сніжного покриву, наявність і характер рослинності, заболоченість, напрямок схилу місцевості щодо країн світу, інтенсивність сонячної радіації та ін.

Рис. 3.3. Схеми розташування шарів ґрунту 1 - активний шар (шар сезонного промерзання і відтавання); 2 - перелеток; 3 - талий грунт; 4 - вічномерзлый грунт; 5 - шар талого ґрунту, не промерзающого взимку


Зазвичай поверхневий шар ґрунту щорічно промерзає і тане. Його часто називають діяльним шаром, або шаром сезонного промерзання і відтавання, оскільки в ньому відбуваються інтенсивні процеси, пов'язані з промерзанням і відтаванням ґрунту. Розрізняють діяльний шар злиття (мал. 3.3,б), коли грунт промерзає до верхньої межі шару вічномерзлого ґрунту, і незливающогося (мал. 3.3), коли ґрунт не промерзає до зазначеної кордону.

Дресва
Категорія: Будівництво
Дресва - це рихлі осадові гірські породи, утворені під час руйнування гірських порід (під впливом температурних перепадів, вивітрювання). Поклади жорстви залишаються на тому місці, де були освічені, і не змішуються з іншими породами. Дресвой вважається матеріал з фракціями до 20 мм, все, що більше за розміром - це вже щебінь.
Розміри жорстви, розташованої на поверхні варіюються в межах 1-10 мм, великі уламки залягають глибше. У поверхневої жорстви слабка міцність, і тільки більш глибокі шари володіють стійкістю до різноманітних впливів. Зовнішній вигляд жорстви можна порівняти з трещиноватой корінний породою.
Недорога дресва відноситься до континентальним типами сировини, так як на ній відсутні сліди переміщень і шліфування водою. Дуже часто поклади жорстви зустрічаються у вигляді повністю зруйнованого граніту або пегматиту, розташованих під каолінами (потужними шарами, що мають глиниста походження) - такі шари жорстви можуть перебувати на глибині до 3 м. Дресву можна отримувати штучно - дроблення гірських порід.
По своїм властивостям дресва схожа на відсів. Піддаючись вивітрюванню, гірські породи стають більш крихкими, і дуже часто цей процес закінчується освітою дресвяного ґрунту. Дресва відрізняється однорідністю складу, властивості якого визначають вихідні гірські породи, і стадія вивітрювання, на якій вони перебували. Дресва характеризується високою водопроникність, вона погано вбирає воду, інші властивості залежать від тих мінералів, з яких вона утворилася.
Застосування жорстви:
-Дорожнє будівництво;
- Виробництво будівельних матеріалів (цемент, бетон та ін.);
- Гранітну дресву використовують для пристрою садових доріжок, і в інших ландшафтних роботах;
- Окремими видами жорстви покращують якість ґрунту.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 464 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...