Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначити і описати інженерно-геологічні процеси, які можуть виникнути при дії фільтрації на них підземних вод. Вказати заходи щодо боротьби з цими процесами



Інженерно-геологічні процеси, які можуть виникнути при фільтраційному впливі на них підземних вод. Вказати заходи по боротьбі з цими процесами. Крейда.

Підземні води - води, що знаходяться у верхній (до глибини 12-16 км) частини земної кори в рідкому, твердому і пароподібному стані.

Підземні води - корисна копалина, особливо цінне своєю здатністю до відтворення у природних умовах і в процесі експлуатації. Кількість підземних вод оцінюється їх запасами.

За умовами залягання підземні води підрозділяються на грунтові, верховодку, ґрунтові, межпластові.

По мірі мінералізації підземні води поділяються на:

- прісні: до 1 г/л;

- солонуваті: 1-10 м/л;

- солоні: від 10 до 35-50 г/л; і

- розсоли: більше 35-50 г/л.

По температурі підземні води поділяються на:

- переохолоджені: нижче 0 град.С;

- холодні: 0-20 град.С; і

- термальні: вище 20 град.С.

Залежно від якості підземні води діляться на питні та технічні.

Наявність в ґрунтових водахкрейди різко підвищує розчинність гіпсу, утворюючи карстові явища. Вода утворює так званий маточний розчин і вільно протікає в порожнечах покладів кам'яної солі, не впливаючи на неї ніякого яка розчиняє дії.

Карстовий рельєф:

Карстові форми рельєфу - форми рельєфу, утворені діяльністю підземних вод на ділянках суші, поверхня яких складена розчинними гірськими породами: вапняками, гіпсом, кам'яною сіллю та ін.

У карстових форм рельєфу переважають замкнуті негативні форми рельєфу:

- поверхневі: карры, воронки, улоговини; і

- підземні: колодязі, печери.

У тропіках часто зустрічаються позитивні карстові форми рельєфу: башти, конуси, куполи і т.п

Система гідровакуумного пониження рівня грунтових вод

Регіональний Гідротехнічний Центр "Гейзер" розробив і впровадив систему інженерного захисту від підтоплення ґрунтовими водами окремих об'єктів і великих територій. В даний час застосовуються три загальноприйнятих способу боротьби з підтопленням територій ґрунтовими водами.

Перший спосіб - передбачає будівництво водовідвідного каналу. Спосіб ефективний, але вимагає досить значних капіталовкладень і застосовуваний у виняткових випадках при будівництві нових житлових масивів і при сприятливих інженерно-геологічних умовах.

Другий спосіб полягає в будівництві і експлуатації горизонтальної дренажної системи щодо зниження рівня ґрунтових вод. Ефективний спосіб, не вимагає великих витрат на обслуговування, але тільки в початковий період експлуатації. Крім того, він вимагає великих капітальних вкладень на будівництво самої дренажної системи, не досить надійний і характеризується невеликою терміном ефективної роботи. На більшості забудованих територій його будівництво практично неможливо.

Третій спосіб - зводиться до будівництва та експлуатації вертикальної дренажної системи, яка ґрунтується на відкачці і відведення води з ряду пробурених водознижуючих свердловин. Ефективний спосіб, довговічний і на будівництво необхідні значно менші капвкладення. Недоліками способу є складність обслуговування і висока вартість експлуатаційних витрат.

Впроваджена система гідровакуумного майданного пониження рівня грунтових вод промислових і міських територій.

Спосіб заснований на будівництві і експлуатації системи водозниження і водовідведення на відміну від наведених вище не вимагає великих капітальних вкладень у будівництво системи захисту від підтоплення. Таку систему можна будувати на будь-яких підтоплює територіях, аж до щільно забудованих, з великою кількістю підземних комунікацій, а також на територіях підприємств. Відрізняється простотою в обслуговуванні і меншими витратами на її експлуатацію. При не агресивних і прісних водах, що відводяться з території підтоплення, амортизаційний термін роботи системи при звичайному обслуговуванні, оцінюється в 25 і більше років. Пониження рівня грунтових вод з допомогою гидровакуумной установки:

Нововведення запропонованого способу полягає в дещо іншому підході до проблеми будівництва та обладнання системи захисту і, головне, у використанні природного фактора (атмосферний тиск) при водопонижении і водовідведенні.

При задіюванні в загальному процесі водозниження атмосферного тиску значно знижуються витрати на експлуатацію всієї системи, а також, що важливо, відбувається рівномірний площадное зниження рівня ґрунтових вод. Таке водозниження запобігає нерівномірні осідання ґрунтів під будівлями і спорудами. Рекомендується переобладнання систем будівельного водозниження.

Суть пропозиції полягає в переобладнання та введення в довготривалу енергозберігаючу експлуатацію частини водопонизительных свердловин, що використовуються у багатьох випадках для зниження рівня грунтових вод при будівництві цивільних і промислових об'єктів.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 480 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...