Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання №3



ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМУ РУХУ ВОДНОГО ПОТОКУ НА ДІЛЯНЦІ БУДІВНИЦТВА.

Завдання №4

Схил річкової долини (водосховища), на якому проектується будівництво житлових будівель, схильних до обвальних явищ. Вказати причину можливого виникнення обвалу і намітити заходи щодо боротьби з ним.

Зсуви - Звичайне явище в тих місцевостях, де активно проявляються процеси ерозії схилів. Вони відбуваються у тому випадку, коли маси породи, що складають схили гір, втрачають опору в результаті порушення рівноваги порід. Великі зсуви виникають найчастіше в результаті поєднання кількох таких факторів: наприклад, на схилах гір, складених чергуються водотривкими (глинистими) і водоносними породами (піщано-гравійної або тріщинуватих вапняками), особливо якщо ці пласти нахилені в один бік чи пересічені тріщинами, спрямованими по схилу. Майже таку ж небезпеку виникнення зсувів таять у собі створювані людиною відвали порід поблизу шахт і кар'єрів. Руйнівні зсуви, рухаються у вигляді безладної купи уламків, називають каменепаду; якщо блок переміщується за деякою раніше існуючої поверхні як єдине ціле, то зсув вважається обвалом; зсув у лесових породах, пори яких заповнені повітрям, набуває форми потоку (зсув течії).

Виникнення зсувів

Зсуви виникають на ділянці схилу чи укосу внаслідок порушення рівноваги порід, викликаного збільшенням крутизни схилу в результаті підмиву водою, послабленням міцності порід при вивітрюванні або перезволоженні опадами і підземними водами, впливом сейсмічних поштовхів, а також будівельної і господарською діяльністю, без врахування геологічних умов місцевості (руйнування схилів дорожніми виїмками, надмірний полив садів і городів, розташованих на схилах і ін.)

Розвиток зсувів

Розвитку зсувів сприяють нахил шарів землі в сторону ухилу, тріщини в породах, спрямовані також у бік ухилу. У сильно зволожених глинистих породах зсуви набувають форми потоку. Зсуви завдають великої шкоди сільськогосподарських угіддях, промисловим підприємствам, населеним пунктам і т. д. Для боротьби з ними застосовуються берегоукріплювальні і дренажні споруди, закріплення схилів палями, насадженнями рослинності.

В гірській місцевості і в північних районах країни товщина грунтового покриву усього кілька сантиметрів його легко порушити, але дуже важко відновити. У Як приклад можна навести район Орлиної Сопки у Владивостоці, де в початку ХХ ст. було вирубано ліс. З тих пір на сопці немає рослинності, і після кожної зливи на вулиці міста спрямовуються бурхливі грязьові потоки.

Захисні споруди проектуються і будуються двох видів:

для умов після зсуву (як відбудовні роботи);

для умов до виникнення зсуву (як запобіжний захід).

Запобіжні міри можуть бути класифіковані за трьома категоріями: підвищення опірності зсуву; зниження сил, що викликають рух зсуву; обхід зон, підданих зсувам.

Зміщення гірських мас на схилах небезпечні для будинків і споруд як у процесі будівництва, так і в експлуатації. Всі заходи боротьби з рухами гірських порід повинні бути спрямовані на те. щоб виключити причини, які викликають зсуви.

При розробці заходів по боротьбі з зсувами прийнято ділити всі зсувні схили на З групи:

а) штучні укоси насипів, кар'єрів, виїмок і котлованів;

б) природні схили з утворенням сповзаючих зсувів;

в) природні схили, які викликають штовхаючі зсуви.

Для кожного з них розробляються свої заходи згідно з причинами, які викликають зсуви.

При наявності підмиву споруди правильним є такий порядок проведення захисних заходів:

-ліквідація наслідків прояву активної причини зсуву (наприклад, швидка засипка каменем підмитої ділянки дорогий

-попередити повторний розмив шляхом будівництва берегозахисних споруд;

-виконати заходи з підвищення загальної стійкості даного схилу, діючи на основну причину зсуву (осушення схилу шляхом влаштування дренажу, уположування схилу, влаштування нагірних канав і т. ін.)

Заходи боротьби зі зсувами:

-Організоване відведення поверхневих вод в понижені місця.

-Пониження рівня ґрунтових вод різними методами (електроосмос в поєднанні з відкачуванням води).

-Виположування та терасування схилів.

-Відсипка контрбанкетів.

-Влаштування підпірних стінок.

-Забивка металевих чи бетонних "шпильок" (паль).

-Закріплення відкосів твердіючими розчинами.

-Заморожування ґрунтів (тимчасові заходи).

Таким чином, аналізуючи методологію інженерного захисту об'єктів від зсувів, необхідно відмітити, що їх розвиток і масштаби руйнівної дії повинні прогнозуватися до народногосподарського використання зсувонебезпечних територій з відповідним запасом надійності.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 381 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...