Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Святковий стіл



Успіх святкового столу або вечері залежить від уміння красиво оформити стіл, правильно його сервірувати, створити максимальні зручності для всіх присутніх.

Стіл повинен відповідати необхідним розмірам для вільного розміщення гостей. Це необхідно для того, щоб кожен з присутніх міг вільно відсунути стілець, зайняти призначене йому місце або вийти з-за столу, не порушуючи спокою сусідів. Скатертина для столу повинна бути білосніжною, добре вигладженою. Її слід розстеляти так, щоб середня запрасована стрілка проходила через середину столу. Спуск скатертини повинен бути не менше 20 і не більше 30 сантиметрів. Під скатертину слід підстелити фланель або іншу щільну тканину, щоб пом'якшити стукіт блюд, тарілок і приладів, коли їх ставлять на стіл.

Для святкового столу на кожного члена сім'ї та гостя за кількістю запрошених на рівній відстані один від одного ставлять великі і дрібні тарілки, на них середні закусочні, а з лівого боку на відстані 12 см - маленькі дрібні для нарізаного хліба або пиріжків. Борт великий дрібної тарілки повинен відстояти від краю столу на 2 сантиметри. Серветку складають трикутником або ковпачком і кладуть її на закусочну тарілку, іноді на закусочну тарілку кладуть нарізаний чорний і білий хліб і накривають серветкою з того ж матеріалу, що і скатертина. З лівого боку кожної тарілки зубцями догори кладуть (в порядку послідовності подачі страв) вилку для салату, поруч вилку для м'яса, потім вилку для риби. Вилку для салату поміщають ближче до тарілки, так як їй користуються в третю чергу. Якщо подається страва між рибою та м'ясом, спеціальну вилку кладуть між вилками для риби і м'яса. У такому випадку вилки для салату приносяться пізніше. З правого боку тарілки поміщають ніж для салату (срібний або з нержавіючої сталі), якщо ж ніж для салату не потрібно, то найближче до тарілці кладуть ніж для м'яса і поруч - для риби. Потім кладуть столову ложку (якщо подається суп), вилки для устриць або ложку для фруктів. Ніж повинен лежати відточеною стороною до тарілки, вилки - вістрям, а ложки човником догори. Десертні виделки, ложки і ножі, кладуть попереду тарілки живцями вправо. Слід мати на увазі, що всі прилади одночасно не використовуються. Тому при сервіровці столу прийнято класти одночасно не більше трьох вилок і ножів. У міру потреби інші предмети подаються під час обіду. Починають користуватися приладами, лежачими з краю, далі від тарілки і тримають їх у тій руці, з якого боку вони лежали. Ножі, виделки та ложки, що лежать ближче до тарілки, використовуються в останню чергу.

Слідом за цим на стіл вище десертного набору ставлять чарки, фужери, келихи. Келихи сервірують поруч з тарілкою, ближче до середини столу, паралельно його довжині або дугою, починаючи зліва від найбільшого за розміром. Або келихи ставлять у два ряди так, щоб великі келихи не закривали собою менші за розміром. Мають їх так: вправо від центру тарілок ставлять фужери, поруч чарки для білого вина кольорові, а для червоного - прозорі, ще правіше - малі чарки для міцних напоїв. Келих або високий стакан для води збожеволіє на рівні ножів з правого боку, поруч, з правого боку - фужер для шампанського; трохи попереду і між келихом для води і фужером для шампанського ставлять чарку для червоного вина або чарку на високій ніжці для білого вина. Перед чаркою для червоного вина або поруч з правого боку - чарку для хересу. Біля кожної тарілки повинно стояти три чарки максимум, не рахуючи келиха для води. Зазначена розстановка келихів і чарок (зліва направо) не випадкова, оскільки напої наливають з правої сторони. Якщо меню не передбачено

закуски або одне з гарячих страв і не подається відповідний їм напій, то стіл не сервірують і чаркою для нього.

Столову ложку кладуть в тому випадку, якщо меню передбачає суп, що подається в тарілках. При подачі бульйону замість столової ложки подають бульйонну (меншого розміру.).

Тарілки з нарізаними рівними скибочками хліба ставлять у різних частинах столу, щоб всі гості без зусиль могли діставати до нього. Хліб, узятий із загальних тарілок, кладуть на тарілочки для хліба, які розташовані зліва від підставних тарілок, щоб всім сидячим за столом зручно було ними користуватися. Якщо гостей багато, закуски розташовують у декількох місцях. Холодне та заливне подаються безпосередньо перед тим, як розсаджують гостей.

Вина і міцні напої, попередньо відкорковані, в ретельно протертою до блиску посуді розміщують між закусками. Міцні напої можна подати у карафах охолодженими. Шампанське ставлять у відерце з льодом і накривають серветкою або його зберігають в холодильнику і відкорковують безпосередньо перед вживанням. Розливають шампанське поступово, доливаючи в міру опадання піни. Наповнювати чарки напоями треба не більше ніж на три чверті їх місткості.

Якщо гостей мало, перша страва розливає господиня з супниці і подає кожному. При великій кількості гостей розливає господиня, а господар розносить наповнені тарілки і подає з правого боку. Якщо друга страва подається в загальному блюді і гість сам повинен покласти його в свою тарілку, страву підносять з лівого боку, що значно зручніше. Прибирають використані тарілки і подають нові страви також з правого боку. Але якщо прийом організований в обносять, страви, які потрібно брати з підноса самим гостям, офіціанти підносять з лівого боку. У більшості країн на офіційних обідах (вечерях) прийнятий наступний порядок зміни страв: закуска - суп (бульйон) - рибне блюдо - м'ясне блюдо - десерт - фрукти - кава. Страви міняють приблизно через 15-20 хвилин. На кожній тарілці має бути серветка, складена просто вчетверо. Картки зазвичай завадять в центрі серветки. Серветки кладуть поруч з тарілкою тільки в тому випадку, якщо необхідно покласти страви до того, як гості сядуть за стіл.

Для прикраси святкового столу використовують різноманітні квіти. Причому квіти не повинні загороджувати сидячих навпроти гостей. Для цього підбирають низькі квіткові вази і кладуть зрізання квітів. Для міцності у вазу насипають чистий пісок, заливають водою і встромляють у нього стебла квітів, надаючи їм потрібний ухил. Сервіровка святкового вечері відрізняється від святкової обідньою тим, що виключається подача перших страв. Відкриває стіл найстарший із присутніх за віком або займаному положенню в суспільстві. Обід або вечеря починають з холодних закусок. За наявності великої кількості м'ясних і рибних закусок рекомендується через 15 хв змінити закусочні тарілки на чисті. Перед подачею солодкого гості переходять в інше приміщення, прибирається вся непотрібна посуд, зайві чарки, судки з приправами, спеціальною щіткою змітають крихти, кладуть десертні тарілки і подають солодке.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 724 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...